Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΟΥ
1. Χρηματοδότηση: Ο Υπουργός δήλωσε ότι εγκρίθηκε αύξηση του προυπολογισμού κατά 150.000.000 ( άμεσα το Οκτώβρη)  και θα υλοποιηθεί το σύνολο του προυπολογισμού για το 2015 1.388 δις. Έχει εγκριθεί η εκταμίευση 250.000.000 και  μέχρι το Δεκέμβρη θα υπάρξει και άλλη.Τέλος διεκδικούν για το τέλος του χρόνο μια επιπλέον χρηματοδότηση( ο Πολάκης αργότερα δήλωσε ότι διεκδικούν άλλα 150.000.000 γιατί έχουν  τη εκτίμηση ότι το σύστημα ισορροπεί με τις ανάγκες του στο 1.8 δις.) Ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 790.000.000 και έχει αποδώσει 80.000.000, ενώ τη αύξηση του 2% και του 6% που έγινε πρόσφατα το ΙΚΑ δεν τις αποδίδει στο ΕΟΠΥΥ αλλά τις παρακρατεί για να καλύπτει δικές του ανάγκες ( πληρώνει συντάξεις... ). Για τις δαπάνες δε δήλωσε ότι δεν υπάρχει (από το μνημόνιο) ταβάνι για τα Νοσοκομεία αλλά μόνο για τις εξωνοσοκομειακές δαπάνες

2. Προσλήψεις : Μέσα στις επόμενες μέρες θα βγει από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για τις 985 θέσεις. έχει ολοκληρωθεί( ελέγχονται τα δικαιολογητικά γλωσσομάθειας ) οι 206 θέσεις στο ΕΚΑΒ. Τέλος για τις 2440 θέσεις έχουν δοθεί στις ΔΥΠΕ για κατανομή(600 θέσεις γιατρών ΕΣΥ, 1100 θέσεις Νοσηλευτών, 550 διάφορες ειδικότητες, 100 ΕΚΑΒ και κάποιες για τις εξαρτήσεις.
Για τις 170 θέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις μονάδες, επειδή δεν μπορούν να τις παρατείνουν θα τους γυρίσουν σε μπλοκάκι για τρεις μήνες και θα τους μοριοδοτήσουν για τη νέα προκήρυξη που θα γίνει μέχρι το Δεκέμβρη. Θα αυξηθούν οι θέσεις ( από 240 -170 Νοσηλευτές 70 γιατροί- θα φτάσουν στις 500. Εδώ δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα να μείνει όρθιο το σύστημα έστω και με μορφές εργασίας που διαφωνεί αλλά δίνουν προσωρινή λύση.
Για τους 400 επικουρικούς που τελειώνει η παράταση 31/12/2015, όσο αφορά τους γιατρούς ήδη τρέχουν προσλήψεις που θα τους καλύψουν σε μεγάλο βαθμό, ενώ για τους εργαζόμενους αναζητούν τρόπο αντιμετώπισης.

3. ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: δήλωσε ότι η ΚΥΑ θα βγει μέχρι τέλος Οκτώβρη ( έχει τη έγκριση του Οικονομικών) με τις καλύψεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

4. 5 ευρώ . Υπάρχει μνημονιακή αναφορά , αναζητούνται και θα βρεθούν ισοδύναμα, το 5 ευρώ δεν επιστρέφει, υπάρχει δέσμευση.

5. Διοικήσεις: Ήδη ξεκίνησε από τις ΔΥΠΕ η αξιολόγηση με βάση το υπάρχων πλαίσιο και θα αντικατασταθούν όσοι κριθούν ανεπαρκείς( σε αυτό αιτιολόγησε και τη συγκρότηση των Πειθαρχικών, που δήλωσε ότι θα ξεμπλοκάρει άμεσα).. Θα υπάρξει- μεταβατικά- η Διοίκηση από τους Διευθυντές Ιατρικών Υπηρεσιών, ενώ θα αντικατασταθούν και τα διορισμένα μέλη. Φαίνεται ότι στους σχεδιασμούς να παραμένει το υπάρχον μοντέλο διοίκησης.

6. Ψυχική Υγεία: Υπάρχει έτοιμο σχέδιο από μια επιτροπή του Υπουργείου που θα τεθεί σε διαβούλευση και πάει και στη Ευρώπη για τη ολοκλήρωση τις ψυχιατρικής  μεταρρύθμισης. όσο δε για τις Μ.Κ.Ο σχεδιάζεται να ενταχθούν στη χρηματοδότηση του προυπολογισμού για να υπάρχει έλεγχος, Τέλος θα παραμείνουν ανοικτά  τα Ψυχιατρεία( και μετά το 2015)  και θα ληφθούν παρεμβάσεις για το πλαίσιο λειτουργίας όσων έχουν κλείσει. Θα υπάρξει ενημέρωση της ΠΟΕΔΗΝ.

7. Για τη ΕΣΑΝ: δήλωσε ότι είναι στις πολιτικές της Κυβέρνησης η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου κόστους , διαφωνεί με τη ΕΣΑΝ και θα διεκδικήσει- και θα το πετύχει- να καταργηθεί και να υπάρχει ένας άλλος μηχανισμός.

8. Για τα συνεργεία και τις ιδιωτικοποιήσεις δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει στους σχεδιασμούς της τη κοινωνική εργασία και τη κάλυψη των υπηρεσιών αυτών με ΚΟΙΣΠΕ και άλλες συνεταιριστικές δομές. Θα δει και το πλαίσιο για το 2016. Πάντως αναγνώρισε ότι το υπάρχον σύστημα είναι ζούγκλα και συνθήκες γαλέρας. Δεσμεύθηκε να πάρει πρωτοβουλίες για να ελέγχουν οι διοικήσεις τις εταιρίες και να εφαρμόζουν τη νομιμότητα.

9. για τους Οργανισμούς. έχουν δοθεί στις ΔΥΠΕ για να γίνουν προτάσεις , δεν προβλέπετε κλείσιμο τμημάτων ή κατάργηση θέσεων. ότι έχει κλείσει ( λόγο αποχωρήσεων ή ελλείψεις προσωπικού) θα ληφθούν μέτρα να ξαναλειτουργήσουν.
 
10. Για τα διασυνδεόμενα: όπου υπάρχουν προβλήματα θα αντιμετωπιστούν και να χωριστούν.
11. Για όσα έχουν κλείσει δεν είναι στις προτεραιότητες να ξανανοίξουν.
12. Για τα ιδιωτικά απογευματινά Ιατρεία δεν είναι στις προτεραιότητες να καταργηθούν το επόμενο διάστημα.

13. Για τη Α΄θμια: με βάση το υπάρχον σχέδιο -της επιτροπής Μπένου- θα πάμε σε Νομοσχέδιο που θα δοθεί για διαβούλευση. θα υπάρξουν αποκεντρωμένες δομές στα αστικά κέντρα και θα ενισχυθούν οι δομές στη επαρχία. Θα στηριχθούν με προσλήψεις το 2016.
14. Για τη Εφημερία στη Αττική υπάρχει πρόθεση να ξανασχεδιαστεί . Το ίδιο αφορά και τη Ψυχιατρική Εφημερία με τη απόφαση να εμπλακούν ενεργά τα Πανε/κά Νοσοκομεία.
15. Για τους πρόσφυγες δήλωσε ότι εξασφάλισε 3.000.000 για τη ενίσχυση των Νοσοκομειακών δομών στα νησιά και θα προσλάβει μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για να τις ενισχύσει.
16. Για τα ΒΑΕ  δήλωσε ότι αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματος αλλά δεν έχει τη αρμοδιότητα . Το ίδιο είπε και για τη αξιολόγηση καθώς και για το μισθολόγιο
17. Για τις πρόσθετες αμοιβές δήλωσε ότι θα κοιτάξει να διασφαλίσει τις πληρωμές για το 2015 και θα υλοποιήσει τη δέσμευση για νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές εκτός πιστώσεων για 2012-2014. 

Μετά πήρε το λόγο ο Πολάκης και έβαλε το ζήτημα της διαφθοράς και η αντιμετώπισή της σαν προτεραιότητα τις κυβέρνησης. ανέφερε ότι έχουν κοπεί στα μνημονιακά χρόνια 5.5 δις δαπάνες με οριζόντια πρόβλεψη. Η διαφθορά είναι διάχυτη παντού- Υπουργείο, ΔΥΠΕ, Νοσοκομεία, προμηθευτές- . Ανέφερε παραδείγματα υλικών , το σκάνδαλο με τα ασθενοφόρα ( θα αγοραστούν 90 μέχρι τέλους του έτους ) και τη ακριβή συντήρηση τους. Θα μπει τέλος σε αυτή τη Διοίκηση του Συστήματος. Προτεραιότητα η ανακατανομή των πόρων. Θα προχωρήσει στη καταγραφή τι χρησιμοποιεί το ΕΣΥ, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων, τεχνικές προδιαγραφές- αλλιώς δε θα μπαίνει στο σύστημα- εύρος τιμολόγησης.
Θα υπάρχουν κεντρικές προκηρύξεις για ομάδες υλικών. Θα υπάρξει παρέμβαση στο φάρμακο και θα ελεγχθούν από τη αρχή όλες οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές.Νέα διαπραγμάτευση, νέα τιμολόγηση.

Από τη συνάντηση είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου  να βαδίσει στις μνημονιακές δεσμεύσεις όπως έχουν αποτυπωθεί στο 3ο Μνημόνιο (και τις ουρές των άλλων Μνημονίων), έχοντας ελάχιστα περιθώρια άλλων πολιτικών και παρεμβάσεων , παρά τις προθέσεις της όπως αποτυπώθηκαν στη κουβέντα. Έχει  σαν προτεραιότητα τη ανάδειξη της μάχης κατά της διαφθοράς και της σπάταλης σαν λύση για την ύπαρξη ισοδυνάμων για τη αποτροπή ή αλλαγή συγκεκριμένων μέτρων και τις ενίσχυσης των δαπανών για τη Υγεία . Όμως ο τρόπος που οι δανειστές επανέφεραν από τη πίσω πόρτα το 5ε και η αδυναμία μέχρι τώρα να βρεθούν ισοδύναμα (19 εκατ.) δείχνει το αδιέξοδο. Η επιτροπεία που θα λειτουργεί για τη έγκριση κάθε δαπάνης θα ακυρώνει στη πράξη κάθε προσπάθεια  χρηματοδότησης των αναγκών του. Η δέσμευση για αξιολόγηση της Άθμιας , περιορισμού και κατάργησης των δημοσιών δομών και η υποχρέωση ανάδειξης του Ιδιωτικού Τομέα σαν κυρίαρχου παρόχου, δείχνουν τη πραγματικότητα. Η καθυστέρηση και ο περιορισμός στις προσλήψεις -παρά τις ανάγκες- και η ανάδειξη νέων μορφών εργασίας στο Δημόσιο θα είναι το νέο πλαίσιο που επιβάλλει το Μνημόνιο. Η αναβολή στο μέλλον τις κατάργησης των απογευματινών ιατρείων και τις επαναφοράς σε λειτουργία των κλειστών Νοσοκομείων καθώς και η μη ανασύσταση υπηρεσιών ( σίτιση, καθαριότητα,φύλαξη κά) και οργανικών θέσεων προσωπικού με τη καθιέρωση νέων σχέσεων εργασίας ολοκληρώνει τις  μνημονιακές δεσμεύσεις..

Είναι λοιπόν καιρός το συνδικαλιστικό κίνημα να πάρει πρωτοβουλίες για τη ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών Χρειάζεται να στραφούμε στους εργαζόμενους για να αλλάξουμε  τους  συσχετισμούς που έχουν δημιουργηθεί στις γραμμές του κινήματος με τη ανάδειξη των  μνημονιακών πολιτικών  σαν μονόδρομο  και να ανατρέψουμε το κλίμα απογοήτευσης και απόσυρσης που κυριαρχεί.  Προτεραιότητα η ενίσχυση της παράταξης και η ενότητα της. Στο επόμενο διάστημα και μπροστά στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται πρέπει η παράταξη να βγει  με ανακοίνωση  που να εξηγεί αναλυτικά τα μέτρα και τις επιπτώσεις και να οργανωθούν περιοδείες στους χώρους δουλειάς και τα μέλη μας να συμμετέχουν  ενεργά στους αγώνες που θα έχουμε μπροστά μας.Δ