Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Νέες απαιτήσεις από Τρόικα - Ζητούν ξανά κατάργηση των τριετιών - Τι χάνουν οι εργαζόμενοι

Με νέες απαιτήσεις στα εργασιακά «εμπλούτισαν» την ατζέντα της διαπραγμάτευσης οι εκπρόσωποι της Τρόικας ακυρώνοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε ελπίδα είχε αρχίσει να δημιουργείται για έμμεση ενίσχυση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Οι δανειστές ζήτησαν εκ νέου την κατάργηση των τριετιών, που με βάση το μνημόνιο παραμένουν «παγωμένες» τουλάχιστον για 10 χρόνια έως το 2022 μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Ετσι όσοι αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο των 586 ευρώ, ακόμα και αν έχουν χρόνια στο επάγγελμά τους, συνεχίζουν να χάνουν 58.61 έως 175.82 ευρώ το μήνα.

Ακόμη οι δανειστές επαναφέρουν στο τραπέζι (είχαν υποβάλει την ίδια απαίτηση και πέρυσι) την αλλαγή πλαισίου σε σχέση με την προκήρυξη απεργιών, προτείνοντας η απόφαση να λαμβάνεται από το 50% των εργαζομένων καθώς και την εφαρμογή του λοκ άουτ (προσωρινό κλείσιμο μιας επιχείρησης από τον εργοδότη ως αντίδραση σε απεργία των εργαζομένων).

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου τα θέματα επανήλθαν στο πλαίσιο της σύγκλισης της Ελλάδας με τις καλές πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών χωρίς να αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Αντίθετα προαπαιτούμενο είναι οι ομαδικές απολύσεις, θέμα στο οποίο δεν έχει επέλθει συμφωνία καθώς  η Τρόικα απαιτεί να καταργηθεί με νομοθετική ρύθμιση το βέτο του υπουργού στο αίτημα για ομαδικές απολύσεις. Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει το αίτημα για ομαδικές απολύσεις να συζητείται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και η τελική υπογραφή να μπαίνει από το γενικό γραμματέα (χωρίς αλλαγή στο ποσοστό).

Πάντως δεν αποκλείεται ως συμβιβαστική λύση να γίνει δεκτή η πρόταση για εφαρμογή του μέτρου για ένα διάστημα ώστε να δουν πώς λειτουργεί στην πράξη. Αν διαπιστώσουν δυσλειτουργία θα επανέλθει η απαίτηση για νομοθετική ρύθμιση.

Στο θέμα της μείωσης των εισφορών κατά 3,9% από την 1η Ιουλίου παραμένουν οι επιφυλάξεις της τρόικας ως προς τον επιμερισμό του οφέλους. Το υπουργείο Εργασίας προτείνει μείωση κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών και κατά μία μονάδα των εργατικών εισφορών.

Τις επόμενες μέρες τα τεχνικά κλιμάκια θα επεξεργαστούν το τελικό κείμενο της συμφωνίας.