Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 22 Νοεμβρίου 2013

ΑΘΗΝΑ 25/11/2013
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2383

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Η επίσκεψη της ΤΡΟΪΚΑ τον Ιούλιο επιτάχυνε τις πολιτικές εξελίξεις για την λήψη δυσμενών μέτρων που προβλέπουν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ και το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ (2012 – 2016). Επιτάχυνε τα μέτρα για την υλοποίηση των ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ για κλείσιμο Δημόσιων Μονάδων Υγείας, Διαθεσιμότητες 12.500 εκ των οποίων 4.000 Απολύσεις.
Ο Υπουργός Υγείας ως πρόθυμος ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ πολιτικός παρ' ότι είναι διαπιστωμένες οι ανάγκες σε προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που αποδεκατίστηκε από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και τις μηδενικές προσλήψεις, ανακοίνωσε 1250 Διαθεσιμότητες – Κινητικότητες το έτος 2013 και 1250 το έτος 2014.
Τελικά 1.665 Υγειονομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο πρώτο γύρο οι οποίοι μοριοδοτήθηκαν και ήδη διατέθηκαν σε άλλα Νοσοκομεία. ο Υπουργός Υγείας για επικοινωνιακούς λόγους έβαλε στοιχήματα δεξιά και αριστερά για το ζήτημα των απολύσεων εκτρέποντας το Δημόσιο Διάλογο από τα ΛΟΥΚΕΤΑ σε Νοσοκομεία γειτονιάς που προσέφεραν φιλικές, προσιτές, δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής και λειτουργούσαν ως αμορτισέρ για να ξεφορτώνουν τη κίνηση από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία.
Αφού μοριοδοτήθηκε το σύνολο του προσωπικού των υπό κατάργηση Νοσοκομείων και διατέθηκε σε άλλα Νοσοκομεία μετέπειτα για να στηριχθούν οι υποτυπώδεις λειτουργίες τους μεταφέρθηκε με τρίμηνες μετακινήσεις ρουσφετολογικά αν και δεν διέθεταν τα περισσότερα μόρια.
Μάλιστα ο Υπουργός ετοίμασε επικοινωνιακές φιέστες στο Νοσοκομείο ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ που ονόμασε εγκαίνια της Παθολογικής Κλινικής. Έκλεισε Νοσοκομεία και εγκαινιάζει Υγειονομικές Μονάδες επιπέδου περιπτέρου. Το έτος 2013 στις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ υπάρχουν 4.000 απολύσεις. Ήδη βρέθηκαν οι 2.000 από το ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ, αντιδημοκρατική ενέργεια στην ελευθερία του τύπου και τα εργατικά δικαιώματα. Όμως υπάρχει δυστοκία να εξευρεθούν οι άλλες 2.000. Ετοιμάζουν ξαφνικό θάνατο σε Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με μαζικές απολύσεις. Στο δεύτερο κύμα των διαθεσιμοτήτων του έτους 2014 (12.500) η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ είναι για 11.000 απολύσεις.
925 Υγειονομικοί θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας όπως ανακοινώθηκε ήδη από τον Υπουργό Υγείας.
Οι Διαθεσιμότητες θα προέλθουν από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας με καταργήσεις κλινικών – κλινών, οργανικών θέσεων.
Ταυτόχρονα οι οδηγοί τεχνικού και πληρώματα ασθενοφόρων των Νοσοκομείων της χώρας ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας ότι τίθονται εν συνόλω σε Διαθεσιμότητα – Κινητικότητα για διάθεση στο ΕΚΑΒ (πανελλαδικά). Οι ανάγκες των Νοσοκομείων θα καλύπτονται από ιδιώτες οδηγούς. Στοχοποιημένοι για ένταξη στο δεύτερο κύμα διαθεσιμοτήτων είναι οι υπάλληλοι των υποστηρικτικών υπηρεσιών με οριζόντιες καταργήσεις ειδικοτήτων. Δεν αποκλείονται τα ατυχήματα (απολύσεις) στη δεύτερη φάση ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας.
Τα κακοπληρωμένα σχέδια που παρήγγειλε ο Υπουργός Υγείας για υποτίθεται οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης επιδιώκουν την κατάργηση πρωτοβάθμιων μονάδων, την μείωση των δαπανών, τις διαθεσιμότητες και απολύσεις προσωπικού του ΕΟΠΥΥ.
Ο ΕΟΠΥΥ οδηγείται σε αργό θάνατο και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πληρώνεται από τις τσέπες των πολιτών.
Τα Νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται. Κωδικοί στέρεψαν στους κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς. Δεν διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης, υγειονομικό υλικό, προϊόντα διατροφής και αναγκάζονται να αναστέλλουν βασικές λειτουργίες.
Το επόμενο έτος η χρηματοδότηση είναι μειωμένη 300 εκατ. ευρώ (η ΤΡΟΪΚΑ απαιτεί παραπάνω). Τα Νοσοκομεία θα βρεθούν σε αδυναμία να λειτουργούν μετά το καλοκαίρι.
Η μειωμένη χρηματοδότηση σε συνδυασμό με τις μηδενικές προσλήψεις θα οδηγήσουν σε βίαιες αλλαγές του Υγειονομικού χάρτη. Καταργήσεις κλινικών, κλινών στα μεγάλα Νοσοκομεία, καταργήσεις μεσαίων και μικρών Νοσοκομείων που βρίσκονται σε καθεστώς διασύνδεσης.
Καταργούνται τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και εκπαιδευμένο προσωπικό για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση τίθεται σε διαθεσιμότητα.
Η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων είναι αναλγησία σε βάρος της πιο ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού που είναι οι ψυχικά πάσχοντες. Στη πλειονότητά τους είναι ανήμποροι οικονομικά και θα καταλήξουν να φιλοξενούνται στις στάσεις του ΜΕΤΡΟ και στα παγκάκια.
Σήμερα το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας χρειάζεται νέες μονάδες νοσηλείας, αποασυλοποίησης, πρωτοβάθμιες για να ξεφορτώσουν τη ζήτηση (πληρότητα των λειτουργούντων 150%). Όμως η κυβέρνηση με προσχηματικό διάλογο που προαναγγέλλεται αλλά δεν πραγματοποιείται οδηγεί στον «καιάδα» τους ψυχικά πάσχοντες.
3,5 εκατομμύρια πολίτες ανασφάλιστοι (έμμεσα, άμεσα) δεν έχουν πρόσβαση στα Νοσοκομεία, τα VOUCHER καλύπτουν μόνο μία εξέταση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και αφορούν μόνο 200.000 πολίτες.
Τα χαράτσια των 25 ευρώ κατά την εισαγωγή και 5 ευρώ για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία δυσχεραίνουν τη πρόσβαση στο σύστημα.
Η ΠΟΕΔΗΝ προγραμμάτισε δυναμικές Απεργιακές Κινητοποιήσεις καταφέρνοντας να ανασχέσει τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.
Χωρίς φαβοριτισμούς στήριξε, κάλυψε και συμμετείχε σε τοπικές κινητοποιήσεις στα Νοσοκομεία που ήταν υπό κατάργηση, αναδεικνύοντας την Νεοφιλελεύθερη πολιτική που καταστρέφει το κοινωνικό κράτος. Όμως αναπτύχθηκαν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού. Οι προσπάθειες για συντονισμό της δράσης δεν κατέστησαν δυνατές, αφού μεγαλύτερα Νοσοκομεία τα Λουκέτα Νοσοκομείων τα αντιμετωπίζουν ως δεξαμενή άντλησης προσωπικού για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας.
Κατατέθηκε ο νέος Προϋπολογισμός του έτους 2014 που προβλέπει νέα οριζόντια ή κάθετα, φανερά ή κρυφά μέτρα ενάντια στους πολίτες. Πρέπει να απαντήσουμε ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
• Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που αποφασίζουν τα Σωματεία και οι Εργαζόμενοι των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
• Την Παρασκευή 29/11/2013 κηρύσσουμε 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας (όσα έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις) και 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για τα Νοσοκομεία του ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ 11π.μ. έως 15μ.μ. Οργανώνουμε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Εξουσιοδοτείται η Ε.Ε. να προγραμματίσει νέες κινητοποιήσεις κατά των ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ που συρρικνώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, βάζουν Λουκέτα σε Νοσοκομεία και θέτουν προσωπικό σε Διαθεσιμότητα.
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                           ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ