Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Στην τελική ευθεία για 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων


Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση της επίμαχης λίστας με τους φορείς που θα καταργηθούν. Οι επαφές του αρμόδιου υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκη έχουν πυκνώσει τις τελευταίες μέρες, και ο «κυοφορούμενος» κατάλογος αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» και από το Μαξίμου. Άλλωστε το όλο εγχείρημα παρακολουθεί προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού αποτελεί τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τρόικα, ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές δίνονται μέσω του υπουργού επικρατείας Δ. Σταμάτη.
Χθες μάλιστα ο κ. Σταμάτης είχε συνάντηση στο Μαξίμου και με τον Αντ. Μανιτάκης, ο οποίος πρόσφατα διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός Μαΐου. Μάλιστα, ο κ. Σταμάτης αναμένεται να αποστείλει και επιστολή προς όλους τους υπουργούς με την οποία θα τους καλεί εντός μίας εβδομάδας να έχουν δηλώσει ποιοι φορείς που επιβλέπουν πρέπει να καταργηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή τη φάση η λίστα που θα ανακοινωθεί θα περιλαμβάνει περί τα 20 ΝΠΙΔ που οδηγούνται σε λουκέτο και το προσωπικό τους θα απολυθεί, καθώς αποφασίστηκε οι καταργήσεις να γίνουν τμηματικά. Στην απόφαση αυτή οδήγησε και το γεγονός ότι αρκετά υπουργεία διατύπωσαν ενστάσεις επί των προτάσεων του Διοικητικής Μεταρρύθμισης για καταργήσεις φορέων που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους. Ένας από τους βασικούς λόγους που επικαλούνται είναι ότι οι συγκεκριμένοι φορείς είναι διαχειριστές κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ή ότι οι εργασίες που επιτελούν είναι αναγκαίες και δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη συναφή υπηρεσία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που πίσω από τις κωλυσιεργίες διαβλέπουν και μία απροθυμία των υπουργών να «χρεωθούν» το πολιτικό κόστος της απόφασης.
Ενστάσεις 
Όπως ξεκαθαρίζουν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι ενστάσεις που διατυπώνονται εξετάζονται για την ορθότητά τους, ενώ σε περίπτωση που κάποιος προτεινόμενος φορέας εξαιρεθεί, έχει ζητηθεί να υπάρξει αντιπρόταση από το υπουργείο στο οποίο υπάγεται. Στα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την κατάργηση ενός φορέα είναι το έργο που επιτελούν οι οργανισμοί και το εάν υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις με άλλες κρατικές δομές, η αποτελεσματικότητά τους, καθώς και πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν σε αυτούς. Σε κάθε περίπτωση πάντως αποτελεί ειλημμένη απόφαση, τα «αποτελέσματα» να ανακοινωθούν συνολικά για όλα τα υπουργεία μέσω της δημοσιοποίησης ενιαίας λίστας.
Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι βάσει και των προβλέψεων του νομοσχεδίου Μανιτάκη για την οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 14 Μαΐου υπάρχει ρητή πρόβλεψη για προσάρτηση σε αυτό, παραρτήματος με νομικά πρόσωπα τα οποία καταργούνται. Κατά συνέπεια και με δεδομένο ότι το παράρτημα δεν έχει αναρτηθεί μαζί με το σχέδιο νόμου στο διαδίκτυο, οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της λίστας οδεύουν στο τέλος τους.