Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Η πολιτική της συρρίκνωσης του Δημοσίου Τομέα και η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτόν


Η απασχόληση στις Δημόσιες Υπηρεσίες βαίνει διαρκώς μειούμενη σε όλη την Ευρώπη. Το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου στο σύνολο των απασχολούμενων στο Δημόσιο Τομέα οι νέοι ηλικίας έως 30 ετών αποτελούν μόλις το 8,9%, είναι χαρακτηριστικό, καθώς εξίσου χαμηλά είναι τα ποσοστά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η εξέλιξη αυτή, ασφαλώς, δεν είναι τυχαία! Η ακολουθούμενη πολιτική απασχόλησης στο Δημόσιο Τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη, σχετίζεται άμεσα με την επικράτηση των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων για το Κράτος, τις Δημόσιες Υπηρεσίες και το ρόλο τους, τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για μία πολιτική με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά και προφανή στόχο τη συρρίκνωση του Δημοσίου Τομέα και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του στην ιδιωτική οικονομία. Στη χώρα μας το Μνημόνιο «αξιοποιήθηκε», προκειμένου να ισχυροποιηθεί αυτή η πολιτική.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται τόσο οι μνημονιακές ρυθμίσεις του περιορισμού των προσλήψεων (1 προς 10) και των -με κάθε τρόπο- "αποχωρήσεων", όσο και οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόσφατο Νομοσχέδιο για την κατάργηση και συγχώνευση Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Συντονισμού παρά τον Πρωθυπουργό. Οι ρυθμίσεις αυτές υποτάσσονται στη "λογική" του περιορισμού του κόστους λειτουργίας του Κράτους, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει καμία μελέτη και χωρίς να έχει αξιολογηθεί η αναγκαιότητα ύπαρξης των υπηρεσιών που προσφέρουν αυτοί οι Φορείς στον κοινωνικό σύνολο.

Έτσι, στο πλαίσιο της υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων για δραστικό περιορισμό του Δημοσίου στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι σε αυτόν βρεθήκαμε εξαρχής στο “στόχαστρο” των κυβερνητικών επιθέσεων. Εξακολουθούμε, δε, να δεχόμαστε μία πρωτόγνωρη και συνεχή επίθεση στα δικαιώματά μας. 

Αναλυτικότερα:

*Με βασικό στόχο τη μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού στο Δημόσιο κατά 150.000 μέχρι το 2015, η Συγκυβέρνηση, απόλυτα υποταγμένη στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών της χώρας, έχει θέσει σε προτεραιότητα και εμμένει στην εφαρμογή της ανάλγητης πολιτικής των απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων. Επιμένει στην εφαρμογή των ίδιων οριζόντιων μέτρων, τα οποία οι ίδιοι χαρακτήρισαν ως άδικα και αναποτελεσματικά, απλώς και μόνο για να επιτύχουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις για δραστικό περιορισμό των εργαζόμενων στο Δημόσιο Τομέα, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν τις πραγματικές ανάγκες των Υπηρεσιών σε προσωπικό και το τεράστιο κοινωνικό κόστος που θα προκληθεί από την έλλειψη επαρκούς στελέχωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών.
Εν ολίγοις, και η Τρικομματική Κυβέρνηση, εμμένει στα ίδια "οριζόντια" λάθη! “Χθες” εφάρμοσαν την "εφεδρεία" και την "προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα". "Σήμερα” έβαλαν στο στόχαστρο τους ΔΕ Αορίστου Χρόνου και εφαρμόζουν το μέτρο της "διαθεσιμότητας". Προκειμένου, μάλιστα, να ολοκληρώσουν το έργο τους, κατέφυγαν στον εκβιασμό, τον αυταρχισμό και στην έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου αμφιβόλου συνταγματικότητας, "καταργώντας" κατ’ ουσίαν και τη Βουλή. “Αύριο” θα επεκταθούν σε όλους. Θα χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία της αξιολόγησης των Υπηρεσιών και του προσωπικού για να νομιμοποιήσουν τις νέες απολύσεις.

*Λεηλατούν τα εισοδήματά μας.  Οι μειώσεις που έχουμε υποστεί ξεπερνούν το50%.

*Σφαγιάζουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Αφού για χρόνια καταλήστευσαν τα αποθεματικά των Ταμείων μας, μέσω της χρόνιας υφαρπαγής των αποθεματικών τους από το Κράτος, την κατευθυνόμενη εμπλοκή τους στο Χρηματιστήριο, τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών χωρίς την  ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους, καθώς και μέσω των κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και τη δραματική αλλαγή της σχέσης εργαζομένων – συνταξιούχων, τους έδωσαν τη χαριστική βολή με το κούρεμα των Ομολόγων. Τώρα τα χαρακτηρίζουν “μη βιώσιμα” και τα οδηγούν στη διάλυση, προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Δρομολογούν και νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ βοηθήματα των δημοσίων υπαλλήλων, μεθοδεύοντας έτσι νέες μειώσεις συντάξεων για όλους τους εργαζόμενους και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τις εργοδοτικές εισφορές και “αρνούνται” να πατάξουν την εισφοροδιαφυγή, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

*Εξακολουθούν να υποβαθμίζουν την υγειονομική μας περίθαλψη. Υποχρηματοδοτούν τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τους εκατομμύρια ασφαλισμένους και τα χιλιάδες προβλήματα, καταργούν και συγχωνεύουν Υπηρεσίες Υγείας.

*Στοχοποιούν ξανά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ψηφίζοντας νέες δρακόντειες πειθαρχικές διατάξεις, σε μία προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν, για ακόμα μία φορά, την κοινή γνώμη και να «απαλλαγούν» από την πολιτική τους ευθύνη.

ΑΔΕΔΥ