Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Εκτιμήσεις για τη διαμορφούμενη κατάσταση(ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συμπληρώθηκαν 5 μήνες που η πλειοψηφία των γιατρών των μονάδων υγείας του Νομού μας βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών από τον Ιανουάριο 2012 και αισθανόμαστε την υποχρέωση να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να ενημερώσουμε τους πολίτες γιά τις εξελίξεις
- Η νέα κυβέρνηση αποδείχτηκε νέα μόνο κατ’ επίφαση, αφού ο τρικομματικός κυβερνητικός σχηματισμός που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις ακολουθεί την ίδια πολιτική υποτέλειας και τυφλής υποταγής στις απαιτήσεις των δανειστών μας, ενώ οι προεκλογικές εξαγγελίες γιά επαναδιαπραγμάτευση, αποφυγή νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ισοδύναμα μέτρα κλπ ηχούν ως ανέκδοτο.
- Στο χώρο της υγείας, η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και ο δημόσιος τομέας υγείας οδηγείται ενσυνείδητα και συστηματικά στη διάλυση. Οι κινητοποιήσεις γιατρών -ιδιωτών και νοσοκομειακών- νοσηλευτών, φαρμακοποιών και προμηθευτών βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Η εφημέρευση στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχει καταστεί επισφαλής με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη θρηνήσει ανθρώπινες ζωές. Οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε υγειονομικά υλικά, σε συνδυασμό με την αυξημένη προσέλευση των ασθενών, έχουν οδηγήσει πολλά επαρχιακά κυρίως νοσοκομεία σε αδιέξοδο και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών που προσφεύγουν σε αυτά. Μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις στο μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών που αποτελούν το πλέον εξειδικευμένο προσωπικό που εργάζεται στο ελληνικό δημόσιο (περικοπές, αυξήσεις κρατήσεων, φορολογικές επιβαρύνσεις, μειώσεις στην αποζημίωση των εφημεριών από τον Ιανουάριο του 2012), που έχουν αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών μας κατά 40%, ακολούθησε η μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών από τον Ιανουάριο του 2012 και ο εμπαιγμός μας από το υπουργείο, ενώ είναι επί θύραις νέα περικοπή του ιατρικού μισθολογίου που αντανακλά σε νέα μείωση της αποζημίωσης των εφημεριών.
- Λαμβάνοντας υπόψη τη διαμορφωθείσα συγκυρία όπως συνοπτικά περιγράψαμε, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες υγείας του νομού μας, η ΓΣ της 19ης Σεπτεμβρίου αποφάσισε:
o Καταγγέλουμε τα ασύστολα ψεύδη που περιέχονται στο Δελτίο Τύπου του Υπουργού Υγείας της 17ης Σεπτεμβρίου 2012, σύμφωνα με το οποίο «...διατέθησαν οι πιστώσεις για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών και του δευτέρου τριμήνου του 2012». α) Ουδέποτε διατέθηκαν οι πιστώσεις γιά την αποπληρωμή των εφημεριών του 1ου τριμήνου όπως αφήνει να εννοηθεί η λέξη «και» παρά μόνο επιλεκτικά γιά το νοσοκομείο Σερρών (αριθ. ΔΥ5α/οικ.78021/10-8-2012) και τα νοσοκομεία της Αθήνας Αιγινήτειο και Αρεταίειο (ΔΥ5α/οικ.82351/28-8-2012. β) Από τις δεδουλευμένες εφημερίες του 2ου τριμήνου εγκρίθηκαν οι πιστώσεις μόνο γιά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο (και όχι γιά τον Ιούνιο, όπως εξαγγέλθηκε από τον υπουργό στο Δελτίο Τύπου της 3ης Αυγούστου). γ) Με το από 11/9/2012 fax που στάλθηκε από το Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης που επικαλείται «ενημέρωση από τη Δ/νση Ν.Π. Τμήμα Α’ του Υπ.Υγείας», η απόφαση συμπληρωματικής επιχορήγησης μηνών Απριλίου-Μαΐου 2012 «δεν λειτουργεί προσθετικά» και συνεπώς θα αφαιρεθεί από το συνολικό αρχικά εγκριθέν ποσό, το οποίο μεταφράζεται σε ΑΔΥΝΑΜΙΑ σύνταξης προγραμμάτων εφημεριών γιά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο (!!!) σε περίπτωση καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών. Γιά τους λόγους αυτούς προκαλεί απορία και ερωτηματικά η απάντηση της ΟΕΝΓΕ στο δελτίο τύπου της 17/9, η οποία είναι τουλάχιστον ανεπαρκής, αφού αναφέρεται μόνο στις υπηρεσίες τις οποίες το ίδιο το Υπουργείο ενέπλεξε από τον Ιανουάριο του 2012 με προφανή στόχο την κωλυσιεργία στην αποπληρωμή των εφημεριών και αποσιωπά τα ψεύδη και τις ανακρίβειες που προαναφέρθηκαν.
o Συμμετέχουμε στην επ’ αόριστο επίσχεση εργασίας που κήρυξε η ΟΕΝΓΕ με αιτήματα εκτός της αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών, αυτά που αφορούν την κοινωνία που ενώ πλήττεται από βαθειά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, στερείται ένα σύστημα υγείας προσβάσιμο, ποιοτικό και δωρεάν.
o Θεωρούμε τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων απαραίτητους γιά την ασφαλή εφημέρευση του νοσοκομείου και αρνούμαστε να συναινέσουμε σε «εφημερίες Τομέα» όπου οι ΩΡΛ-λόγοι θα αντιμετωπίζουν γυναικολογικά, οι οφθαλμίατροι ουρολογικά, οι ορθοπαιδικοί οφθαλμολογικά και οι ουρολόγοι ΩΡΛ περιστατικά, ενώ οι ειδικευόμενοι θα εφημερεύουν χωρίς την παρουσία ειδικών. Αρνούμαστε επίσης να συναινέσουμε σε οποιασδήποτε μορφής επισφαλή προγράμματα εφημέρευσης, τα οποία στο βωμό της επίτευξης του οικονομικού στόχου που αυθαίρετα έχει τεθεί από μικρόνοες τάχα «ειδήμονες» καρεκλοκένταυρους, θυσιάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια. Στα πλαίσια αυτά, θεωρούμε ότι η απόφαση της Διοίκησης να ανακαλέσει την εφημέρευση τομέα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει όμως να συνοδευτεί από προσπάθεια διεκδίκησης με κάθε τρόπο της αναπροσαρμογής του εγκεκριμένου ποσού, αφού και η ίδια αποδέχεται ότι δεν επαρκεί γιά την ασφαλή εφημέρευση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.
o Αρνούμαστε να δεχτούμε εκβιαστικά διλήμματα που σχετίζονται με την άρνηση της ΥΠΕ ή των Επιτρόπων του Ε.Σ. να εγκρίνουν προγράμματα που υπερβαίνουν το προκαθορισμένο κονδύλι. Το θέμα αυτό ανήκει στις αρμοδιότητες της Διοίκησης, η οποία θα πρέπει να αιτιολογήσει στο Υπουργείο και να απαιτήσει την αναγκαιότητα αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού γιά το νοσοκομείο μας, αφού αποδεδειγμένα δεν επαρκεί.
o Εξουσιοδοτούμε τη Νοσοκομειακή Επιτροπή να οργανώσει και να συγκαλέσει σε εύλογο χρονικό διάστημα σύσκεψη, στην οποία θα κληθούν να μετέχουν οι βουλευτές του νομού, πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και κομμάτων, με θέμα τη δημόσια δωρεάν υγεία στο νομό μας και τη συνεχή υποβάθμιση του νοσοκομείου και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
o Κηρύσσουμε στάση εργασίας την Τετάρτη 26/9/2012 από 12:00-14:00 κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί καθιστική διαμαρτυρία στην είσοδο του νοσοκομείου. Επίσης συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου την Πέμπτη 27/9/2012
Κομοτηνή 25/9/2012