Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΠΟΕΔΗΝ Ακύρωση παράτυπων Οργανισμών


ΑΘΗΝΑ 20/7/2012
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 421



ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ



                Κύριε Υπουργέ,

                Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δημοσιεύθηκαν περίπου 60 Οργανισμοί Νοσοκομείων με τις υπογραφές Υπουργών (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών) της κυβέρνησης του κου ΠΑΠΑΔΗΜΑ.
                Οι Οργανισμοί που δημοσιεύτηκαν δεν είναι σύμφωνοι με τις προτάσεις των Διοικήσεων των Νοσοκομείων που κατατέθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου προς έγκριση και για τους οποίους προηγήθηκε διάλογος με τους φορείς των Νοσοκομείων και τους εργαζομένους. Στις προτάσεις των Διοικήσεων ελήφθησαν υπόψιν η Υπουργική Απόφαση Αρ. Φύλλου 1681/28-7-2011 ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  που προσδιορίζει τον αριθμό κλινών ανά Νοσοκομείο, το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 87/1986 «Ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης των Νοσοκομείων» και οι άλλοι υφιστάμενοι Νόμοι (π.χ. Ν. 4024/2011 περί επιλογής προϊσταμένων). Εξάλλου υπήρξαν σχετικές γραπτές κατευθύνσεις από το Υπουργείο Υγείας.
                Τα σχέδια των Οργανισμών εγκρίθηκαν από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και το ΚΕΣΥΠΕ αφού ήταν εναρμονισμένοι με τις οδηγίες τους.
                Εξάλλου σε αρκετές περιπτώσεις επιστράφηκαν στα Νοσοκομεία από τις ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας,  για διορθώσεις και εκ νέου υποβολή.
                Όμως παρά την τελική αποδοχή των υποβληθέντων σχεδίων Οργανισμών  από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με «μαγικό ραβδί» στη διαδρομή (ΥΠΕ – ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ – ΦΕΚ) υπέστησαν «μαγειρέματα». Δημοσιεύθηκαν  σε ΦΕΚ κουτσουρεμένοι σε κλινικές, κλίνες, προσωπικό καθώς επίσης και παρανομίες στις επιλογές προϊσταμένων αφού δεν ελήφθησαν υπόψιν οι υφιστάμενες νομοθετικές διατάξεις, Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις.
                Επανειλημμένως παρεμβήκαμε στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση να ΑΚΥΡΩΣΕΙ την διαδικασία ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ώστε το μείζον αυτό θέμα που είναι «ο καθρέφτης» της λειτουργίας των Νοσοκομείων να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τη ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
                Όμως διαπιστώνουμε ότι με νέο έγγραφο του ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ του Υπουργείου Υγείας κου ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΥ (17/7/2012) ζητούνται από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων προτάσεις για τους Οργανισμούς αρμοδιότητάς τους έως 20/7/2012.
                Στη διάρκεια τριών ημερών στα μέσα καλοκαιριού επιχειρείται να κλείσετε το μείζον ζήτημα για το μέλλον και την ποιότητα της Δημόσιας Υγείας στη χώρα, σε περίοδο που οι κοινωνικές αντιστάσεις είναι μειωμένες  με εμφανή σκοπό να αποφύγετε ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, αν και η σύσταση νέων Οργανισμών δεν επείγει, επειδή τα Νοσοκομεία λειτουργούν με τους παλιούς ισχύοντες Οργανισμούς.
                Η βιασύνη της κυβέρνησης δείχνει την πρόθεσή της με γοργά βήματα να εφαρμόσει τους Εφαρμοστικούς Νόμους του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ κουτσουρεύοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας από απαραίτητες κλίνες και κλινικές, συγχωνεύοντας και καταργώντας Νοσοκομεία, μετατάσσοντας και μετακινώντας προσωπικό.
                Οι πρώτες πολιτικές πράξεις της κυβέρνησης με την μετακίνηση 30 υπαλλήλων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Δυτικής Αττικής στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο, η πρόσληψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού με μπλοκάκι στο Γ.Ν. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ,  καθώς και οι δηλώσεις για περιστολή της δαπάνης από συγχωνεύσεις – καταργήσεις Νοσοκομείων αναδεικνύουν τις κυβερνητικές προθέσεις για συρρίκνωση,  απαξίωση, ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και του Δημόσιου Συστήματος Πρόνοιας.
                Η δημοσίευση σαθρών στοιχείων που έντονα αμφισβητούνται για τα ποσοστά πληρότητας των μικρών και μεσαίων Νοσοκομείων σε Ασθενείς προδίδει πολιτική σκοπιμότητα. 
                ΕΙΝΑΙ πολιτική βαρβαρότητα σε περίοδο που οι μισοί έλληνες ζουν στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα Δημόσια Νοσοκομεία,  η Κυβέρνηση να υλοποιεί σχέδιο διάλυσής τους.
                Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ αυτών των πολιτικών είναι ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ για την ΠΟΕΔΗΝ.              Ζητάμε την ανάκληση των παράτυπων δημοσιευθέντων Οργανισμών ώστε να ξεκινήσει εκ νέου ουσιαστικός διάλογος Υπουργείου – ΠΟΕΔΗΝ – Διοικήσεις Νοσοκομείων – ΤΟΠΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ για την σύστασή τους. Είναι επιτακτική ανάγκη η διαδικασία αυτή να παραταθεί έως τέλους Σεπτέμβρη του έτους 2012.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                                     ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ