Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 5 Ιουλίου 2012






ΑΘΗΝΑ 5.7.2012

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 388





ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012



                Βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο Συνδικαλιστικής Δράσης αφού έχουμε νέα τρικομματική κυβέρνηση που θα αναγνώσει προγραμματικές δηλώσεις στα μέσα του καλοκαιριού.

                Έχουμε αποδείξει με την διαχρονική στάση μας ότι δεν μας «Νοιάζει ποιος κυβερνά, αλλά πως κυβερνά».

                Από τις πρώτες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων επαληθεύεται και επιβεβαιώνεται η ΠΟΕΔΗΝ στην εκτίμηση ότι έχουμε κυβέρνηση ορισμένου χρόνου που θα εφαρμόσει πιστά το Μνημόνιο και τους Εφαρμοστικούς Νόμους. Στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής 28-29 Ιουλίου θα επιβεβαιωθεί η συνέχιση της πολιτικής του Μνημονίου με ενδεχόμενες επικοινωνιακές κορώνες χωρίς ουσιαστικές αποκλίσεις.

                Η αύξηση του χρόνου της Δημοσιονομικής προσαρμογής που είναι αίτημα της ΧΩΡΑΣ προς τους δανειστές θα επιμηκύνει τα περιοριστικά μέτρα σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα όμως έχει σαφή θέση  ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ των πολιτικών του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

                Τα προβλήματα των υπηρεσιών υγείας και των εργαζομένων είναι οξυμένα και επίκαιρα. Μέσα στο καλοκαίρι που οι αντιστάσεις είναι μειωμένες λόγω των αδειών θα προσπαθήσουν να περάσουν μέτρα Συγχωνεύσεων – Καταργήσεων Νοσοκομείων που περιλαμβάνονται στον Εφαρμοστικό Νόμο 4052/2012. Οι δημοσιευθέντες Οργανισμοί είναι παράτυποι αφού εκδόθηκαν σε προεκλογική περίοδο, προβλέπουν την μείωση κλινών και κλινικών και αφήνουν ακάλυπτο χωρίς οργανικές θέσεις μεγάλο αριθμό προσωπικού.

                Ζητήσαμε και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ και την εκ νέου σύστασή τους. Είναι κόκκινη γραμμή οι Συγχωνεύσεις – Καταργήσεις Νοσοκομειακών μονάδων που σε συνδυασμό με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος Αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων, μπορούν να οδηγήσουν σε απολύσεις, εργασιακή εφεδρεία επαχθέστερη αυτή τη φορά, αφού δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις και δεν θα είναι προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Εάν αποφευχθούν οι απολύσεις θα υπάρξουν μετατάξεις, μετακινήσεις προσωπικού σε μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο διαμονής  που ο πενιχρός μισθός δεν θα φθάνει ούτε για τα έξοδα κίνησης.

Προσωπικό στα Νοσοκομεία δεν προσλαμβάνεται αφού δεν τηρείται ούτε καν η πρόβλεψη του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ  για κάθε δέκα αποχωρήσεις μία πρόσληψη. Εν τω μεταξύ τα Νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού εξαιτίας της πολιτικής των μηδενικών προσλήψεων της εργασιακής εφεδρείας των υποχρεωτικών συνταξιοδοτήσεων και των προαιρετικών όσων θεμελίωσαν δικαίωμα από τα μέτρα που πάρθηκαν στο Ασφαλιστικό σύστημα.

Στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ελαστικές μορφές απασχόλησης (μέσω μη κερδοσκοπικών, μπλοκάκια). Η ΠΟΕΔΗΝ θα αναλάβει πρωτοβουλίες πρόσληψης του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης με τους μισούς Έλληνες να ζουν στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, το κόστος των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας μεταφέρεται στους χρήστες. Οι Πρωτοβάθμιες, οι Δευτεροβάθμιες και οι Τριτοβάθμιες υπηρεσίες υποχρηματοδοτούνται. Άμεσα απαιτείται αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να μπορούν  να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ο ΕΟΠΥΥ μείωσε δραστικά τις παροχές και έχει πάνω από 1,5 εκατομμύριο συνταγές ανεξόφλητες κυρίες από τον ΟΠΑΔ.

Η χρηματοδότηση από 0,6%  του ΑΕΠ στον συστατικό νόμο μειώθηκε με Εφαρμοστικό Νόμο του Μνημονίου στο  0,4%. Για την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης δεν ευθύνεται η σύσταση του ΕΟΠΠΥ αλλά οι πολιτικές υποχρηματοδότησης, αφού ακόμη και ξεχωριστοί να ήταν οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων τα ίδια προβλήματα θα αντιμετώπιζαν. Ο κρατικός προϋπολογισμός οφείλει να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις (οφειλόμενα προς Νοσοκομεία, Φαρμακεία, Ιατρούς). Θα είναι αιτία δυναμικών κινητοποιήσεων η μετακύλυση του κόστους για άλλη μία φορά στους ασφαλισμένους (αύξηση υγειονομικής περίθαλψης).

Τα Ασφαλιστικά ταμεία κατέρρευσαν από την πολιτική των κυβερνήσεων (κούρεμα ομολόγων,  ανεργία, εισφοροδιαφυγή). Η οποιαδήποτε παρέμβαση περιορισμού των Ασφαλιστικών δικαιωμάτων θα απαντηθεί με δυναμικές παρεμβάσεις.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί την ψήφιση Νόμου που να προσδιορίζει τα ωφελήματα ένταξης στα ΒΑΕ που επιτεύχθηκε με τη σύσταση σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Διεκδικεί την επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και στα άλλα επαγγέλματα Υγείας. Ζητάμε να χαρακτηριστεί ο Νοσοκομειακός χώρος ως Ανθυγιεινός με ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

Το μισθολόγιο είναι φτωχολόγιο και από την πρώτη στιγμή η ΠΟΕΔΗΝ διέλυσε τις αυταπάτες με την ανάδειξη του κυβερνητικού στόχου της εξοικονόμησης 1,2δις ευρώ. Οι Υγειονομικοί υπεστήκαν μεσοσταθμική μείωση 300 με 400 ευρώ (ειδικά έθιξε τους υπαλλήλους ΥΕ, ΔΕ και νεοδιόριστους ΤΕ και ΠΕ).

Θα επαναφέρουμε το ζήτημα των διορθώσεων των μισθολογικών απωλειών των υπαλλήλων. Διεκδικούμε την άμεση βαθμολογική με μισθολογική εξέλιξη και ωρίμανση των εργαζομένων. Τα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης στέγνωσαν μισθωτούς και συνταξιούχους.. 2,5 δις περισσότερο φόρο θα πληρώσουν εφέτος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων από την μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ την ουσιαστική κατάργηση των αποδείξεων και την ενσωμάτωση χαρατσιών.

Προτεραιότητα των διεκδικήσεων είναι επίσης η κατάργηση των χαρατσιών και το κούρεμα των δανείων από τις τράπεζες που έχουν πάρει πάνω από 100 δις ευρώ κρατικό χρήμα που πληρώνει με επαχθή  μέτρα ο Ελληνικός λαός.

Στις Πρόσθετες αμοιβές έχουμε το πετσόκομμα του κονδυλίου 40% σε σχέση με το περυσινό. Πολλά Νοσοκομεία παρότι εγκρίθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους 2012 εξόφλησαν δεδουλευμένα του έτους 2011. Όμως διαφαίνεται πρόσθεση νέων μειώσεων του εγκεκριμένου κονδυλίου των 99.700 εκατ. ευρώ. Διαφαίνεται από έγγραφο της 1ης ΥΠΕ με οδηγίες στους Διοικητές των Νοσοκομείων για νέες μειώσεις στις πρόσθετες αμοιβές. Το συγκεκριμένο κονδύλι δεν αρκεί, παρότι οι εργαζόμενοι υπέστησαν μειώσεις των πρόσθετων αμοιβών κατά 30% από το νέο Μισθολόγιο. Διανύουμε τον έβδομο μήνα του έτους και τα Νοσοκομεία οφείλουν από 3 έως 6 μήνες αφού πέραν του πρώτου τριμήνου δεν υπάρχει νέα έγκριση.

Θα αποφασισθούν βάρβαρα μέτρα ίσως και μέσα στο καλοκαίρι από την κυβέρνηση αφού η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγούνται σε Μνημόνια περιορισμού του Δημόσιου Τομέα, των κοινωνικών δικαιωμάτων, των μισθών κλπ.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή με δηλώσεις και με το περιεχόμενο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους Εταίρους ενόψει της Συνόδου Κορυφής 29 Ιουνίου δεσμεύτηκε  στην πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου.

Τις συγκεκριμένες πολιτικές θα παλέψουμε δυναμικά και θα τις ανατρέψουμε.

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις το περασμένο Φθινόπωρο οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Κινητοποιήσεις μαζικές – στοχευόμενες, ευέλικτες. Οι μαζικότερες στην ιστορία της ΠΟΕΔΗΝ. Με την ίδια δυναμική θα συνεχίσουμε τον ΑΓΩΝΑ κατά των πολιτικών του Μνημονίου.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ



1.       Η ΠΟΕΔΗΝ καλύπτει και συμμετέχει σε κάθε μορφή κινητοποιήσεων των Πρωτοβάθμιων Σωματείων για τις πρόσθετες αμοιβές, τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις, τους κουτσουρεμένους Οργανισμούς και του άλλου διεκδικητικού πλαισίου.

2.       Εξουσιοδοτείται η Εκτελεστική Επιτροπή να προγραμματίσει μορφές δράσεις σε περίπτωση που τους καλοκαιρινούς μήνες η κυβέρνηση θα μεθοδεύσει  Συγχωνεύσεις – Καταργήσεις Νοσοκομείων και δεν εξοφληθούν οι πρόσθετες αμοιβές.

3.       Την ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 και ώρα 11π.μ.  καλούνται οι συνάδελφοι μέλη των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Αττικής στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» για να διαμαρτυρηθούμε με το τοπικό Σωματείο και τους Εργαζόμενους του Νοσοκομείου για άμεση λειτουργία της Παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής.

4.       Νέο Γενικό Συμβούλιο τέλος Αυγούστου.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                                   ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ