Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Άλλη μια απόφαση της Κυβέρνησης που δείχνει ότι ακολουθεί  τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις  πού επιβάλλει η Τρόικα για ανάπτυξη και στήριξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας σε βάρος του Δημοσίου. Ξεχάστηκαν γρήγορα ακόμα και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού τον Απρίλιο για  4500 προσλήψεις στο χώρο της Υγείας, από τις οποίες οι 500 θα αφορούσαν τη στελέχωση για να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια των Δημοσίων ΜΕΘ.

Μάλιστα στις τότε  δηλώσεις της ηγεσίας του  Υπουργείου Υγείας τονιζόταν ότι:  βάζουμε άμεσα τέλος σε αυτό το έγκλημα - με τις κλειστές κλίνες  ΜΕΘ, όπου χάνονται 2000 ασθενείς το χρόνο - απόρροια των μνημονιακών περικοπών στη Υγεία των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ."
Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις ώστε να λειτουργήσουν  τα 160 κρεβάτια  που είναι κλειστά (αν και πλήρως εξοπλισμένα), 4 μήνες μετά - και εφόσον έχει ψηφιστεί και το 3ο μνημόνιο- η Κυβέρνηση έρχεται σε συμφωνία με τους Κλινικάρχες και εντάσσει στο δημόσιο σύστημα 120 κρεβάτια από τα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια. Με αυτό τον τρόπο διοχετεύεται “ζεστό” χρήμα στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας από τις εισφορές πού καταβάλουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στα ταμεία τους,!
Υπενθυμίζουμε απλά ότι μόλις “χθες” μπήκε το μνημονιακό χαράτσι στους συνταξιούχους (6%) στις εισφορές για την υγεία που αντιστοιχεί σε 850 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αυτά τα λεφτά που υποτίθεται ότι είναι για τη στήριξη του ΕΟΠΥΥ, διοχετεύονται με τέτοιες αποφάσεις στα ταμεία των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων της υγείας. Επιπρόσθετα, με την απόφαση αυτή παίρνουν το "φιλέτο" των ΜΕΘ από το Δημόσιο σύστημα Υγείας και το παραχωρούν στους ιδιώτες, βάζοντας οριστική ταφόπλακα στα Δημόσια  κρεβάτια ΜΕΘ που θα συνεχίσουν να παραμένουν κλειστά.
Η απόφαση αυτή υλοποιεί τις κατευθύνσεις του 3ου Μνημονίου στην Υγεία, που επιβάλουν τη συρρίκνωση των Δημοσίων Υπηρεσιών, τη μείωση του προσωπικού και την ανάθεση υπηρεσιών στους Ιδιώτες.
Οι προεκλογικές εξαγγελίες για προσλήψεις που θα υλοποιηθούν το 2016, δηλαδή 2200 θέσεις από τις 25000 κενές θέσεις, δείχνουν ότι όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και γίνεται πιο σκληρή η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών  στον πολύπαθο χώρο της Υγείας.
Τέλος, είναι πρόκληση για κάθε εργαζόμενο και πολίτη της χώρας, να διαφημίζονται τα Ιδιωτικά Κέντρα για ειδικές επεμβάσεις ως η μόνη λύση και να μην έχει δρομολογηθεί η δημιουργία αντίστοιχων Δημοσίων Δομών που θα καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών.  Αλλά είπαμε,  "Μνημόνιο και ξερό ψωμί". Εξάλλου και οι δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή περί απελευθέρωσης από “ιδεολογικές αγκυλώσεις”, δείχνουν το δρόμο...που θα ακολουθηθεί.
Εμείς οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, μαζικές προσλήψεις και πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών  καθώς και κατάργηση κάθε ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης  υπηρεσιών και δομών.
Ο αγώνας για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών συνεχίζεται...