Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ανακοινώσεις

30.03.2015

Θέματα που τέθηκαν στον Υπουργό Υγείας κο. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ και Αν. Υπουργό κο. ΞΑΝΘΟ με τις απαντήσεις τους, στη συνάντηση με την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ στις 30/03/2015

ΑΘΗΝΑ 30/03/2015
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 165
ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ
ΘΕΜΑΤΑ που τέθηκαν στον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κο. Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ και Αν. Υπουργό κο. Α. ΞΑΝΘΟ με τις απαντήσεις τους, στη συνάντηση με την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ την ΔΕΥΤΕΡΑ 30/03/2015.
Κύριε Υπουργέ,
Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ την εφαρμογή του εφετινού ψηφισθέντος προϋπολογισμού από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εξαιτίας αυτού δεν διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ανάτασης του ΕΣΥ. Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών, οι οποίες με γοργούς ρυθμούς μετατρέπονται σε ανταποδοτικές – ανταγωνιστικές.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων μειώνονται εφέτος περαιτέρω 290 εκατομμύρια ευρώ (η μείωση τα τέσσερα τελευταία χρόνια υπερβαίνει το 60%). Αποστείλατε επείγον έγγραφο στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, για καταγραφή των αναγκών σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, αν και τα Νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων τον πρώτο μήνα εκάστου έτους.
Απεδείχθη επικοινωνιακή κίνηση, αφού για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, μειώσατε 51% την επιχορήγηση του Μαρτίου (μήνας αναφοράς ο Ιανουάριος) και ζητήσατε από τα Νοσοκομεία την επιστροφή των ταμειακών υπολοίπων και αποθεματικών, αν και ήταν λειψά για την κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεων. Σας κοινοποιούμε σχετικό Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ (καταγγελία).
Αιτούμαστε την γενναία αύξηση της χρηματοδότησης.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα τηρηθεί το ύψος της χρηματοδότησης στις Μονάδες Υγείας, που προβλέπει ο Προϋπολογισμός που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν θα αφήσουμε ακάλυπτα τα Νοσοκομεία. Οι απαντήσεις του όμως ήταν αόριστες όπως επίσης των υπηρεσιακών παραγόντων.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Θέσαμε το αίτημα στη συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως περιγράφεται στο ΥΠΟΜΝΗΜΑ που σας το κοινοποιούμε. Δεν διαφαίνεται πρόθεση να καλύψετε τις διαπιστωμένες μεγάλες ανάγκες. Εκτίμησή μας είναι ότι εφέτος δεν θα ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού. Δεν τηρήθηκε καν η Μνημονιακή δέσμευση για κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη. Αποχώρησαν 15.000 και μέχρι τέλους του χρόνου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός εξαιτίας των επικείμενων δυσμενών αλλαγών στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Στην πρώτη συνάντησή μας, δεσμευτήκατε ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθούν οι 1.095 θέσεις μόνιμου προσωπικού του έτους 2014, που εγκρίθηκαν από τη προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη συνάντηση μας αμφισβήτησε τη δυνατότητα προκήρυξης θέσεων προσωπικού, που ήταν εγκεκριμένες το προηγούμενο έτος. Διατύπωσε μάλιστα τη θέση της κυβέρνησης, ότι οι εγκρίσεις προσλήψεων θα κινηθούν από μηδενική βάση. Στο Προϋπολογισμό προβλέπονται 15.000 προσλήψεις για όλο το Δημόσιο Τομέα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι επαναπροσλήψεις των απολυμένων και διαθέσιμων.
Σε συνέντευξή σας στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 22/03/2015 δηλώσατε μεταξύ άλλων κατά λέξη τα εξής:
«Αρκεί μόνο να αναφέρω ότι ενώ το έτος 2014 είχαν εγκριθεί 1.095 προσλήψεις μόνιμων θέσεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προέβη καν στη προκήρυξη, με συνέπεια να χαθούν για το σύστημα».
Αυτό ερμηνεύεται ότι οι όποιες νέες προσλήψεις, εντάσσονται στις 15.000 εγκεκριμένες του Προϋπολογισμού του έτους 2015 για όλο το Δημόσιο τομέα και ως εκ τούτω χάθηκαν οι προσλήψεις του έτους 2014.
Διεκδικούμε την άμεση προκήρυξη και πρόσληψη (επίσπευση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ) 4.000 μόνιμων υπαλλήλων και 3.000 κατ' έτος. Προτίθεσθε να επεκτείνετε το θεσμό των εκπαιδευόμενων Νοσηλευτών.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Οι εγκεκριμένες προσλήψεις του έτους 2014 χάθηκαν οριστικά για το σύστημα. Από τις 15.000 εγκεκριμένες που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του έτους 2015, οι 7.800 θα διατεθούν για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και διαθέσιμων.
Από τις υπόλοιπες θα προσπαθήσουμε να πάρουμε όσες γίνεται περισσότερες. Θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό, επισήμανε. Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε ότι θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ. Δεν γνωρίζω εάν προσληφθούν έως τέλους του έτους.
Σκεπτόμαστε να εφαρμόσουμε την επέκταση του θεσμού των εκπαιδευομένων με παροχή εργασίας (Νοσηλευτικές ειδικότητες). Επισημάναμε ότι τα Νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για την κάλυψη της Πρακτικής άσκησης των αποφοίτων.
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Με την μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη (4238/2014) η προηγούμενη κυβέρνηση επεδίωξε την κατάργηση μονάδων και χιλιάδες διαθεσιμότητες – απολύσεις σύμφωνα με τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ.
Τα Κέντρα Υγείας είναι υπό διάλυση αφού αποσυνδέθηκε η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών από τα Νοσοκομεία, χωρίς να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετάβασης στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Προκαλείται λειτουργικό χάος. Για τη προμήθεια υγειονομικού κα φαρμακευτικού υλικού οι εργαζόμενοι απευθύνονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και βγαίνουν στην επαιτεία.
Εκδώσαμε σχετικό Δελτίο Τύπου. Απαιτείται η άμεση επανασύνδεση με τα Νοσοκομεία.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Με σχετική τροπολογία σε Νόμο, θα επανασυνδέσουμε τα Κέντρα Υγείας με τα Νοσοκομεία, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους, έως τέλους του έτους. Για την οργανική επανασύνδεση με τα Νοσοκομεία και τη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών μετά το τέλος του έτους, υπάρχει ισχυρός αντίλογος (μετακινήσεις προσωπικού κ.α.) και είναι υπό συζήτηση.
Θα υπάρξει Νομοθετική παρέμβαση στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.
ΕΣΑΝ Α.Ε.
Η θεσμοθέτηση της ΕΣΑΝ Α.Ε. που θα λειτουργήσει πιλοτικά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να ενισχύει προνομιακά τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα της υγείας, σε βάρος των Δημόσιων Νοσοκομείων.
Είναι πολυμετοχική εταιρεία που σταδιακά θα καταλήξει στο χρηματιστήριο και η πλειοψηφία των μετοχών στους ιδιώτες επιχειρηματίες της υγείας.
Το εν λόγω μαγαζί της Υγείας είναι η ταφόπλακα του ΕΣΥ.
Το Κράτος θα ξεφορτωθεί τις λειτουργικές δαπάνες και το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού. Η εταιρεία έχει αρμοδιότητα να αποφασίζει, νέες μισθολογικές απώλειες, περαιτέρω ελαστικοποιήση των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και καταργήσεις μη ανταγωνιστικών Νοσοκομείων. Ζητάμε την άμεση κατάργησή της.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας. Προσανατολιζόμαστε στη λειτουργία της ΕΣΑΝ Α.Ε. Είναι εργαλείο στην άσκηση πολιτικής (κοστολόγηση κλπ).
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Οι ανασφάλιστοι πολίτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται για την εξασφάλιση της πρόσβασης. Η ομάδα εργασίας που σύστησε το Υπουργείο Υγείας για την δωρεάν κάλυψη, δεν επιλύει το ζήτημα, καθώς επιφέρει αλλαγές μόνο στην έκδοση βιβλιαρίων απορίας, με αντίστοιχα όμως εισοδηματικά κριτήρια της προηγούμενης κυβέρνησης. Σας κοινοποιούμε σχετικό δελτίο τύπου. Απαιτείται η έκδοση ΚΥΑ που θα διασφαλίζει την Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη.
5 ΕΥΡΩ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Ανακοινώσατε την κατάργησή του. Υπεγράφη το ΣΧΕΔΙΟ της ΚΥΑ, η οποία διαβιβάστηκε προς υπογραφή στο Υπουργείο Οικονομικών. Καθυστερεί όμως η υπογραφή της, αφού ψάχνονται τα ισοδύναμα μέτρα, για την μη διατάραξη της Δημοσιονομικής προσαρμογής!!!
ΕΟΠΥΥ
Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι 500 εκατ. Ευρώ κάτω σε σχέση με το προβλεπόμενο (0,6% του ΑΕΠ) στον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού. Πάνω από 1 δις ευρώ πλήρωσαν συμμετοχή σε φάρμακα οι πολίτες από τη τσέπη τους το έτος 2014. Το ποσό υπερδιπλασιάστηκε εάν συνυπολογισθεί το κόστος της ιατρικής περίθαλψης. Το βιβλιάριο ασθένειας κατάντησε κουρελόχαρτο.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Ζητάμε την κατάργηση των Απογευματινών Ιατρείων των Νοσοκομείων, που προσφέρουν υπηρεσίες επί πληρωμή.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα υπάρξει πλήρης κάλυψη της Υγειονομικής Περίθαλψης των ανασφάλιστων.
Θα καταργήσουμε το 5ευρω και τις τριμελής Επιτροπές, που αποφασίζουν τη πρόσβαση των ανασφαλίστων. Δεν ξεκαθάρισε πως θα επιτευχθεί χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση και στελέχωση των Μονάδων.
Δεν είναι εύκολο να αντιστρέψουμε τη διαλυτική κατάσταση του ΕΣΥ, αν και είναι στις προθέσεις μας. Δεν μας το επιτρέπει ο Προϋπολογισμός.
Δεν απάντησε στην επισήμανση να τροποποιήσουν τον Μνημονιακό Προϋπολογισμό.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων και υπηρεσιών των Νοσοκομείων. Οι εργολάβοι έχουν αναλάβει μεγάλες δραστηριότητες των Νοσοκομείων, αφενός προσφέροντας χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες και αφετέρου μαύρη, αδήλωτη, εξευτελιστικά φτηνή εργασία στους απασχολούμενους.
Προστίθεστε να εκδιώξετε τα συνεργεία και τους εργολάβους από τα Δημόσια Νοσοκομεία, την Πρόνοια και να προσλάβετε το απαραίτητο προσωπικό στις υποστηρικτικές ειδικότητες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Δεν έχουμε δυνατότητα να εκδιώξουμε τους εργολάβους. Θα παρέμβουμε να τηρούν την Εργατική Νομοθεσία.
ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΜΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στο μάτι του κυκλώνα προς κατάργηση βρέθηκαν τα 50 διασυνδεόμενα Νοσοκομεία που απώλεσαν τη νομική τους μορφή και συγχωνεύτηκαν με άλλα Νοσοκομεία. Μέσω της έκδοσης νέων οργανισμών συρρικνώθηκαν οι υπηρεσίες τους και προσωπικό με αποφάσεις των Διοικήσεων, μεταφέρθηκε με υποχρεωτικές μετακινήσεις, στα Νοσοκομεία Έδρες των Νομικών Προσώπων.
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισε ότι η κινητικότητα (Υποχρεωτικές Μετατάξεις) θα ισχύσει και για τα Νοσοκομεία. Ποια είναι η τύχη των συγκεκριμένων Νοσοκομείων και των εργαζομένων;
Αίτημά μας η ανάκτηση της Νομικής αυτοτέλειας και η ενίσχυσή τους με προσωπικό και χρηματοδότηση.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα παραμείνουν ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΜΕΝΑ.
θα ξεκαθαρίσουμε την πολιτική μας με Νομοθετική Ρύθμιση.
ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Την άνοιξη του έτους 2013 με την ανάληψη του Υπουργείου Υγείας από τον κο Γεωργιάδη ξεκίνησε η Μεταρρυθμιστική διάλυση του ΕΣΥ. καταργήθηκαν Νοσοκομεία και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 1665 Υγειονομικοί Υπάλληλοι. Μικρά και μεσαία Νοσοκομεία τα οποία προσέφεραν προσιτές υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής και αποφόρτιζαν την ζήτηση των μεγάλων Νοσοκομείων με τα οποία συνεφημέρευαν.
Οι ώρες αναμονής στα έκτακτα ιατρεία και τα ράντζα που αναπτύσσονται στα μεγάλα Νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης μετά την κατάργηση, επιβεβαιώνουν τη προσφορά τους. 13 συνάδελφοι που υπηρετούσαν σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης διατέθηκαν σε Νοσοκομεία της Αττικής λόγω ενιαίας μοριοδότησης. Κάναμε παρεμβάσεις στους Υπουργούς Υγείας για την μετάταξή τους αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Παραμένουν όμως σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με μετακίνηση. Ζητάμε την επαναλειτουργία των Νοσοκομείων και την ολοκλήρωση της μετάταξης των υπαλλήλων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα παραμείνουν κλειστά.
ΕΚΑΒ
Η απελθούσα κυβέρνηση εν μία νυκτί με νομοθετική παρέμβαση κατήργησε τον κλάδο των Οδηγών των Νοσοκομείων. Έθεσε εν συνόλω τους οδηγούς σε κλειστή διαθεσιμότητα ενός μήνα και τους μετέφερε στο ΕΚΑΒ.
Προκλήθηκε λειτουργικό χάος στα Νοσοκομεία που το αναδείξαμε με πολυήμερες κινητοποιήσεις. Ο Υπουργός τότε επεδίωκε την ιδιωτικοποίηση των δευτερογενών διακομιδών και μεταφορών και την κάλυψη του ΕΚΑΒ με προσωπικό. Το ΕΚΑΒ στενάζει από την μεγάλη έλλειψη πληρωμάτων και Ασθενοφόρων.
Ο διαγωνισμός προμήθειας των Ασθενοφόρων κατάντησε το γεφύρι της Άρτας. Για την επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων πληρωμάτων έκανε μια τρύπα στο νερό, αφού σχεδόν όλοι οι πρώην Οδηγοί διατίθενται για τις ανάγκες των Νοσοκομείων.
Τα Νοσοκομεία ξεκίνησαν να εκχωρούν στον Ιδιωτικό Τομέα τις μεταφορές και τις διακομιδές.
Θα αντιμετωπίσετε τα μείζονα προβλήματα του ΕΚΑΒ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Έχουμε δυσκολίες στην προμήθεια Ασθενοφόρων και τη στελέχωση. Επιδιώκουμε λύσεις.
Δεν καταλήξαμε τι θα πράξουμε, για την επανασύσταση του κλάδου των Οδηγών στα Νοσοκομεία και την επιστροφή ή όχι των Οδηγών (όσοι επιθυμούν) στα Νοσοκομεία.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Εκδόθηκαν και επανεκδόθηκαν νέοι οργανισμοί στα Νοσοκομεία. Με βάση τους οργανισμούς καταργήθηκαν 880 κλινικές, 10.000 κλίνες και 30.000 οργανικές θέσεις.
Παρεμβήκαμε με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία για την διατήρηση του συντελεστή 3 για κάθε κλίνη, που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα υπ'αριθμ.87/1986 «Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης των Νοσοκομείων». Τελικά συστήθηκαν οι Οργανισμοί με συντελεστή 2,4. Με το Ν. 4272/2014 άρθρο 26 παρ. 2 οι Οργανισμοί των Νοσοκομείων είναι προσωρινοί («υπό κατάρτιση» αναφέρει χαρακτηριστικά). Θα επεξεργαστείτε Νέους Οργανισμούς με περαιτέρω συρρίκνωση κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα συστήσουμε Νέους Οργανισμούς στα Νοσοκομεία.
Θα σας ενημερώσουμε σε ποια κατεύθυνση.
ΠΡΟΒΑΔΙΖΟΥΣΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι οργανισμοί προέβλεπαν προβαδίζουσα κατηγορία την ΠΕ σε σχέση με την ΤΕ στην επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων, παραβιάζοντας την υφιστάμενη νομοθεσία (Ν. 4024/2011 άρθρο 10) που προβλέπουν διαζευκτικό «ή».
Οι παρεμβάσεις μας ήταν συνεχείς για επίλυση του μείζονος αυτού θέματος. Καταφέραμε με το Ν.4272/2014 να επανέλθει το διαζευκτικό «ή» για όλες τις υπηρεσίες. Με το Ν. 4272/2014 ρυθμίζεται προσωρινά το ζήτημα μέχρι την έκδοση αναφέρει των Νέων Οργανισμών.
Μάλιστα κάποια Νοσοκομεία εξακολουθούν και αναθέτουν καθήκοντα Προϊσταμένων με βάσει τη προβαδίζουσα κατηγορία.
Ζητάμε την συμμόρφωση του συνόλου των Οργανισμών των Νοσοκομείων με διαζευκτικό ή μεταξύ των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα οριστικοποιήσουμε τη διαζευκτικό ή στην Επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων.
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης και Υποδιεύθυνσης και η πλειονότητα των Προϊσταμένων Τμημάτων, είναι τοποθετημένοι με ανάθεση με αποφάσεις των Διοικητών, αφού δεν λειτούργησαν τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια Κρίσης. Ο λόγος προφανώς η εξυπηρέτηση των ημετέρων λόγω τις δραστικής περικοπής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων.
Σε πολλές περιπτώσεις τα Πρωτοβάθμια Σωματεία κατήγγειλαν ως ρουσφετολογικές - κομματικές τις αναθέσεις, επειδή δεν μοριοδοτήθηκαν οι υποψήφιοι, σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
Αναθέσεις Προϊσταμένων και κρίσεις από τα Πρωτοβάθμια Υπηρεσιακά Συμβούλια, έγιναν μετά την προκήρυξη των Βουλευτικών Εκλογών και συνεχίζονται έως σήμερα. Ζητήσαμε την αλλαγή του τρόπου επιλογής Προϊσταμένων από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ζητάμε την ανάκληση των παράνομων αναθέσεων στις οποίες δεν ελήφθη υπ' όψιν η μοριοδότηση που προβλέπεται από την υφιστάμενη Νομοθεσία (Ν. 3528/2007, Ν. 3839/2010).
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Δεν μπορούμε να ακυρώσουμε αναθέσεις – επιλογές Προϊσταμένων. Παρ' ότι όπως λέτε, είναι μη αξιοκρατικές.
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η απελθούσα κυβέρνηση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση τα τρία τελευταία χρόνια έκανε στα λόγια όσα δεν έγιναν στην πράξη 20 χρόνια.
Εγκαινίαζε ψυχιατρικές κλινικές σε Γενικά Νοσοκομεία που λειτουργούσαν από χρόνια, ανακοίνωνε την αποασυλοποίηση Χρόνιων Ασθενών στο πουθενά ή στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με κριτήριο το κέρδος και επίσης ανακοίνωνε την Ίδρυση Ψυχιατρικών Κλινικών σε Γενικά Νοσοκομεία χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές (Ιπποκράτειο Θεσ/κης, Πολυκλινική κα).
Όλα ήταν μεγάλα ψέματα. Στόχος ήταν η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και οι διαθεσιμότητες προσωπικού.
Με χρήματα του Ελληνικού Λαού μετασχηματίστηκαν σε ανοικτούς χώρους Νοσηλείας.
Προσφέρουν υπηρεσίες στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, στο τομέα των εισαγωγών και της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Στηρίζουν το Σύστημα Ψυχικής Υγείας μαζί με τις Ψυχιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων. Η πληρότητα όλων των ανεπτυγμένων μονάδων αγγίζει το 150%. Το 60% των εισαγωγών είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Δεν επιτρέψαμε με τις δυναμικές κινητοποιήσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της ΠΟΕΔΗΝ να καταργηθούν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Πιέσαμε για την έκδοση των οργανισμών τους.
Τα Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία καταργήθηκαν με το Ν.4052/2012 ως Νομικά Πρόσωπα και μεταφέρθηκαν στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Νοσοκομείων των πόλεων που είναι ανεπτυγμένα. Δημιουργήθηκαν πλείστα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα τα οποία αναδείξαμε σε συνεργασία με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία. Ζητήσαμε επανειλημμένως την αυτονομία τους.
Με το Ν.4272/2014 οι υπηρεσίες των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων μεταφέρονται στους οργανισμούς των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
Με το Σύμφωνο Λυκουρέντζου – Andor προβλέπεται η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων μέσα στο έτος 2015.
Η ΠΟΕΔΗΝ ανέλαβε πρωτοβουλία και συνάντησε τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κο Andor, παρουσία της αρμόδιας τότε υφυπουργού κας Παπακώστα και του συμβούλου της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης κο Θεοδοράκη, Διοικητή του ΨΝΑ. Επιχειρηματολογήσαμε για τη μετεξέλιξη των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, τη ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και τις ανεπτυγμένες υπηρεσίες που είναι αναντικατάστατες. Μας διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας είναι ανοικτή για πολυετή παράταση στη μετεξέλιξη των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Παρά ταύτα ο κος Θεοδωράκης μέχρι την παραμονή των εκλογών περιφερόταν από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο και με μεζούρα μέτραγε και ανακοίνωνε την ίδρυση Ψυχιατρικών Κλινικών. Πολιτική για γέλια και για κλάματα τη χαρακτηρίσαμε.
Υπογράψατε ΑΠΟΦΑΣΗ τομεοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με βάση την οποία διαφαίνεται πρόθεση κατάργησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και διασύνδεσης του Δημόσιου Τομέα Ψυχικής Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα. Με δελτίο τύπου το καταγγείλαμε και ζητήσαμε την ακύρωσή της.
Προτίθεται η κυβέρνηση να συνεχίσουν να λειτουργούν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία χωρίς ημερομηνία λήξεως και να εκδοθούν οι Οργανισμοί τους.
Θα επανέλθει η Νομική αυτοτέλεια των Περιφερειακών Ψυχιατρείων ως δίκαια υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Προτιθέμεθα να επαναδιαπραγματευτούμε το Σύμφωνο Andor – Λυκουρέντζου, στη κατεύθυνση όμως ολοκλήρωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.
Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε την διατήρηση της Νομικής υπόστασης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, καθώς επίσης και την επανάκτηση της Νομικής αυτοτέλειας των Περιφερειακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Δεν θα δεχθούμε νέο Σύστημα Αξιολόγησης με το οποίο το 30% των υπαλλήλων θα βαθμολογούνται με άριστα καθιερώνοντας ατομικούς μισθούς.
Με το Ν.4250/2014 η κυβέρνηση τροποποίησε το Σύστημα Αξιολόγησης με βαθμολογική υποχρεωτική κατάταξη των υπαλλήλων. Το 15% των υπαλλήλων βαθμολογούνταν κάτω από τη βάση (1 έως 6,9) επιδιώκοντας η απελθούσα κυβέρνηση να συστήσει δεξαμενή διαθεσιμοτήτων – απολύσεων και μείωσης μισθών με την καθιέρωση ατομικών μισθών.
Στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις σήμερα προς τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, προβλέπεται η ανακατανομή του ίδιου μισθολογικού κόστους μεταξύ των Δημοσίων Υπαλλήλων, με κριτήριο την παραγωγικότητα. Δηλαδή η κυβέρνηση προτίθεται να καθιερώσει ατομικούς μισθούς, μέσω νέου Συστήματος Αξιολόγησης.
Επανέρχεται η σημερινή κυβέρνηση με νέο Σύστημα Αξιολόγησης, διασυνδεόμενο με την υπηρεσιακή εξέλιξη, την κινητικότητα (υποχρεωτικές μετατάξεις σε άλλη ειδικότητα ή υπηρεσία) και τον μισθό.
Αιτούμαστε την κατάργηση του Ν.4250/2014 και του Ν.4281/2014. Εργαζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες εργασίας και μας αξιολογούν καθημερινά οι πολίτες.
ΑΠΑΝΗΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Θα συνεννοηθώ πρώτα με τον Αν. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ
Με βάση υφιστάμενων εφαρμοστικών Νόμων των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των Μονάδων.
Προτίθεστε να συνεχίσετε τη διαδικασία Αξιολόγησης των Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας;
Προτίθεστε μέσω της Αξιολόγησης να επανασχεδιάσετε τον Υγειονομικό και Προνοιακό χάρτη της χώρας με καταργήσεις Μονάδων Υγείας, Πρόνοιας, καταργήσεις κλινικών, κλινών, οργανικών θέσεων.
Θα υπάρξουν υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού μέσω της νέας κινητικότητας που προαναγγείλατε και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις;
Επίσης καταργήθηκαν κλάδοι εργαζομένων (οδηγοί, φύλακες) και οργανικές θέσεις υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Οι υπηρετούντες εργαζόμενοι μέσω διαθεσιμότητας μεταφέρθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και άλλες ειδικότητες.
Προτίθεται η κυβέρνηση να επανασυστήσει το κλάδο οδηγών των Νοσοκομείων και να επανέλθουν οι οδηγοί που διατέθηκαν στο ΕΚΑΒ; (όσοι επιθυμούν)
Τα Νοσοκομεία έχουν μεγάλες ανάγκες οδηγών για τις μεταφορές και τις δευτερογενές διακομιδές και όλοι οι οδηγοί που μεταφέρθηκαν στο ΕΚΑΒ συνεχίζουν να διατίθονται καθημερινά για τις ανάγκες των Νοσοκομείων.
Αίτημά μας είναι η επανασύσταση των καταργημένων κλάδων στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων και η επιστροφή των Οδηγών (όσοι επιθυμούν) από το ΕΚΑΒ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Μέσω της έκδοσης των Νέων Οργανισμών, θα ξεκαθαρίσουμε την πολιτική μας.
ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Με Νομοσχέδιο εν μέσω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της διαφαινόμενης προκήρυξης των εκλογών, ο Υπουργός Υγείας για μικροκομματικές σκοπιμότητες, σύστηνε Ειδικό Κλάδο Νοσηλευτών ΠΕ και ΤΕ αποκλείοντας το ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό (υποκρύπτοντας την υποβάθμισή του).
Επεδίωξε να εξυπηρετήσει το φαίνεσθε της ψευτοομοσπονδίας ΠΑΣΥΝΟ διχάζοντας το Νοσηλευτικό Προσωπικό, χωρίς φυσικά επαγγελματικό ή μισθολογικό όφελος.
Με παρεμβάσεις στη Βουλή, στους Βουλευτές, τα Κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής και κινητοποιήσεις καταφέραμε την απόσυρση του άρθρου.
Προτίθεστε να συστήσετε Ενιαίο Κλάδο Νοσηλευτικού Προσωπικού και διέξοδο στα ΤΕΙ των ΔΕ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Συμφωνώ με τη Σύσταση Ενιαίου Κλάδου στο Νοσηλευτικό Προσωπικό και την διέξοδο των ΔΕ, με κατατακτήριες εξετάσεις στα ΤΕΙ. Θα συνεννοηθώ για την διέξοδο στα ΤΕΙ, με τον Υπουργό Παιδείας.
ΕΠΑΣ
Ο Υπουργός επεδίωξε με το ίδιο Νομοσχέδιο το ξαφνικό θάνατο των Νοσηλευτικών Σχολών και τη συνέχιση λειτουργίας δύο εξ αυτών. Διεκδικήσαμε τη συνέχιση λειτουργίας όλων ως Δημόσια ΙΕΚ. Η λειτουργία τους παραπέμφθηκε σε Υπουργική Απόφαση (Ν. 4316/2014).
Τι προτίθεστε να πράξετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Συμφωνώ με τη συνέχιση λειτουργίας των ΕΠΑΣ των Νοσοκομείων, αφού πράγματι αποφοιτά, επαρκώς εκπαιδευμένο Νοσηλευτικό Προσωπικό, όπως επισημάνατε.
ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΚΩΝ ΛΟΙΜΟΞΕΩΝ
Ακόμη διώκονται συνάδελφοι μέλη των Επιτροπών Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, για κακουργήματα από τη διαχείριση των Νοσοκομειακών Αποβλήτων προς την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Ζητάμε την άρση των διώξεων και η αποποινικοποίηση του έργου των Επιτροπών.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Είναι μεγάλο ζήτημα. Συμφωνούμε για την άρση των άδικων ποινικών διώξεων. Πρέπει να κάνουμε ειδική συνάντηση για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης.
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ – ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
Οι μετατάξεις μεταξύ φορέων του Υπουργείου Υγείας είναι χρονοβόρες παρότι ακολουθούνται οι διαδικασίες του άρθρου 54 του Ν.4223/2014.
Καθυστερούν πολλούς μήνες, επειδή απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μνημονιακή Δέσμευση). Αιτούμαστε την απλοποίηση της διαδικασίας, με κατάργηση της ΚΥΑ και υπογραφή μόνο του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ολοκληρώνονται εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.
Στη κινητικότητα που ανακοινώθηκε θα ενταχθούν και οι μετατάξεις – αποσπάσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα απλοποιήσουμε τη διαδικασία. Θα ικανοποιήσουμε το σύνολο των αιτημάτων, διασυνδέοντάς τα με τις προσλήψεις.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Σύστημα Διοίκησης των Νοσοκομείων με επικεφαλής Γενικό Διευθυντή προερχόμενος από τη Δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και επταμελή Διοικητικά Συμβούλια (ο Γενικός Διευθυντής, οι τέσσερις Διευθυντές των υπηρεσιών και δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων).
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Μπορεί να συμφωνήσουμε με την πρότασή σας.
ΕΝΕ
Επαναφορά της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των οργάνων Διοίκησης της ΕΝΕ και μηνιαία συνδρομή ενός ευρώ για την εγγραφή μελών (τα έξοδα της ΕΝΕ καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας).
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Συμφωνούμε για την επαναφορά της απλής αναλογικής και της μείωσης της συνδρομής (σύμφωνα με τη πρότασή μας).
ΒΑΕ
Εκδόθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις ένταξης πολλών επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας στα ΒΑΕ, χωρίς όμως συνταξιοδοτικό ή εργασιακό όφελος.
Βασικό αίτημα στις διεκδικήσεις μας είναι η ένταξη στα ΒΑΕ χωρίς επασφάλιστρο με εργασιακό και μισθολογικό όφελος. Ειδικά των εργαζομένων με πρόσληψη μετά την 1/1/1993 που είναι οι μεγάλοι χαμένοι των ασφαλιστικών αλλαγών. Οι προσληφθέντες στο Δημόσιο μετά την 1/1/2011 εντάσσονται στο ΙΚΑ και ως εκ τούτω στα ΒΑΕ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση του αιτήματος.
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Στα τέσσερα Μνημονιακά έτη οι απώλειες των εισοδημάτων των εργαζομένων στην Υγεία και την Πρόνοια ξεπέρασε το 50% άμεσα (μισθολογικές) και έμμεσα (φορολογικές επιβαρύνσεις, χαράτσια).
Η βαθμολογική και ως εκ τούτου η μισθολογική προαγωγή είναι παγωμένη από την ημερομηνία κατάταξης (1/11/2011) όπως επίσης και οι άλλες παροχές που προβλέπει το μισθολόγιο. Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας αντικατέστησε το Νοσοκομειακό Επίδομα στο μισό του ύψος και όχι στο σύνολο των εργαζομένων
Με αίολα ερωτήματα Διοικήσεων προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποκλείστηκαν κλάδοι εργαζομένων που είναι δικαιούχοι. Με παρεμβάσεις μας προς το Γενικό Λογιστήριο αποκαταστήσαμε αδικίες. Με το Ν.4235/2014 άνοιξε για ένα εξάμηνο η διαδικασία διόρθωσης αδικιών στο Επίδομα. Καταθέσαμε ρεαλιστική πρόταση διπλασιασμού και χορήγηση στο σύνολο του προσωπικού με κατηγοριοποίηση.
Με το Νέο Μισθολόγιο οι πρόσθετες αμοιβές (νυκτερινά, αργίες, υπερωρίες) κατάντησαν ψίχουλα από την μείωση του ωρομισθίου (1 προς 280 του βασικού μισθού). Προτίθεσθε σαν Υπουργός Υγείας να ικανοποιήσετε κάποια από τα αιτήματά μας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Δεν επιτρέπουν τα δημοσιονομικά την ικανοποίηση των μισθολογικών αιτημάτων σας.
ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ – ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Εξαιτίας της φύσης της εργασίας μας κατασκευάζονται παραπτώματα «για ψήλου πήδημα» που με βάση το πειθαρχικό δίκαιο επισείουν μεγάλες πειθαρχικές ποινές και Δυνητική Αργία.
Συνδικαλιστικά και υπηρεσιακά στελέχη διώκονται πειθαρχικά, επειδή ανέδειξαν τις επιπτώσεις στη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, από τις ασκούμενες Μνημονιακές πολιτικές.
Διοικήσεις Νοσοκομείων στοχοποίησαν υπαλλήλους, κατασκευάζοντας παραπτώματα και τους έθεσαν σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους ή δυνητική θέση σε Αργία. (Ειδικά στην 6η ΥΠΕ).
Στο Υπουργείο Υγείας λειτουργεί ένα και μοναδικό Πειθαρχικό Συμβούλιο για το σύνολο των εργαζομένων (80.000). Γι' αυτό οι Πειθαρχικές υποθέσεις εξετάζονται με πολύ αργό ρυθμό. Αποτέλεσμα είναι να παρατείνεται η υπηρεσιακή ομηρία και η Δυνητική θέση σε Αργία των υπαλλήλων που έχουν παραπεμφθεί.
Ζητάμε τον επανακαθορισμό των πειθαρχικών παραπτωμάτων, τα οποία θα τελεσιδικούν στα πειθαρχικά όργανα το αργότερο σε τρεις μήνες.
Επαναφορά των Πειθαρχικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων, με τη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων σε πρώτο και δεύτερο (τελεσίδικο) βαθμό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα παρέμβουμε για τις περιπτώσεις διώξεων στην 6ης ΥΠΕ. Θα λάβουμε υπ' όψιν τη πρότασή σας, για την σύσταση περισσότερων Πειθαρχικών Συμβουλίων.
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας κου Λυκουρέντζου τα Ειδικά Πρωτοβάθμια Υπηρεσιακά Συμβούλια των Νοσοκομείων μετατράπηκαν σε κοινά. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί η εξέταση υπηρεσιακών μεταβολών και αιτημάτων.
Ζητάμε την επανασύσταση των Ειδικών Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων με ακύρωση της Απόφασης Λυκουρέντζου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα εξετάσουμε τις προτάσεις σας.
ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ
Με το Ν.4316/2014 άρθρο 12 ρυθμίζεται η εξόφληση των οφειλομένων νυκτερινών – αργιών των τριών παρελθόντων ετών (2012, 2013, 2014).
Με την ίδια διάταξη καταργείται η ισχύουσα διαδικασία έγκρισης και χορήγησης των Πρόσθετων Αμοιβών (επιτροπικά εντάλματα, ΥΔΕ) και διαβιβάζεται στους Προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, με προληπτικό έλεγχο από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κάθε Νοσοκομείου.
Απαιτείται η κατανομή των κονδυλίων στα Νοσοκομεία, η τροποποίηση των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων, η ενταλματοποίηση, ο προληπτικός έλεγχος και η εξόφληση από την ΕΑΠ έως τέλους του Απρίλη.
Ισχύει ότι θα πληρωθεί μέρος των οφειλόμενων που αντιστοιχεί στις αδιάθετες εγκεκριμένες πιστώσεις των ετών 2012, 2013, 2014;
Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες των Υπουργείου Υγείας και Γ.Λ.Κ. επικαλούνται κενά του Νόμου (4316/2014, αρθ.12), επειδή δεν αναφέρεται ρητώς ότι η νέα διαδικασία εξόφλησης αφορά το Λοιπό Προσωπικό. Γι' αυτό δεν εκδίδεται η αντίστοιχη Κοινή Υπουργική Απόφαση, για να εκκινήσει η διαδικασία εξόφλησης των δεδουλευμένων από 1/1/2015.
Το ζήτημα τίθεται από την Διεύθυνση της 22ας Μισθολογίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Εγείρονται ερωτηματικά για τη βασιμότητα των διαδικαστικών προβλημάτων που αναδεικνύονται.
Ζητάμε άμεσα να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα νυχτερινά και αργίες του τρέχοντος έτους.
Για να εξοφληθούν απαιτείται άμεσα:
• Τροποποίηση του άρθρου 12 του Ν. 4316/2014 προκειμένου να αναφέρεται ρητώς το λοιπό προσωπικό
• Η αύξηση του εφετινού κονδυλίου ώστε να καλύπτει τις ανάγκες
• Η ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑΣ ΚΥΑ με ή χωρίς τροποποίηση του Ν.4316/2014 άρθρο 12 που θα καθορίζει τη νέα διαδικασία, χορήγησης των Πρόσθετων Αμοιβών από 1/1/2015
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Για τα παρελθόντα έτη, θα πληρωθούν μόνο τα υπολειπόμενα (αδιάθετα) των εγκεκριμένων πιστώσεων των ετών 2012, 2013, 2014.
Ζητήσαμε είπε τη συμμόρφωση των Νοσοκομείων στην υποβολή αιτημάτων με βάση αυτό. Εκτιμούμε ότι θα πληρωθούν τα οφειλόμενα, που είναι φυσικά εντός των εγκεκριμένων αρχικών πιστώσεων και μόνο, έως τέλους του Απρίλη.
Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε τα Νοσοκομεία.
Για τα μη εγκεκριμένα οφειλόμενα των παρελθόντων ετών 2012, 2013, 2014, απαιτείται νέα Νομοθετική Ρύθμιση, που δεν μπορούμε να δεσμευτούμε.
Για τα οφειλόμενα από 1/1/2015 έχουμε καταθέσει σχετική τροπολογία και εκτιμούμε ότι θα ψηφισθεί. σε ένα από τα τέσσερα Νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή.
Επισημάναμε ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και θα την αντιμετωπίσουμε με Επισχέσεις Εργασίας σε κάθε χώρο.
ΕΠΙΔΟΜΑ 176€
Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης του Επιδόματος 176€ στους εργαζόμενους που δεν καταβλήθηκε με δικαστικές Αποφάσεις.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Δεν υπάρχει δυνατότητα ικανοποίησης.
ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΑΡΘΡΟ 105 ΤΟΥ Ν. 2071/1992
Ζητήσαμε την επέκταση της ειδικής άδειας σε αντίστοιχης βαρύτητας τμήματα που αναπτύχθηκαν μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.
Ζητάμε επίσης την επέκτασή της στους Εμφανιστές - Χειριστές οι οποίοι δεν λαμβάνουν πια την ειδική άδεια ακτινοβολίας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Συμφωνούμε. Θα εξετάσουμε θετικά το ζήτημα.
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ