Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη Τύπου ΠΟΕΔΗΝ για το νέο Σύστημα Αξιολόγησης

ΑΘΗΝΑ 17/6/2014
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 3213
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΗΝ
17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014
Έως σήμερα 20.000 Υγειονομικοί Υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων υπέγραψαν την ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ να ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.Η ΑΡΝΗΣΗ είναι ΚΑΘΟΛΙΚΗ. Έως τέλους του μήνα αναμένονται υπογραφές από το σύνολο των εργαζομένων στο τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.
Η κυβέρνηση της λιτότητας και της ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Κοινωνικών Αγαθών, στα πλαίσια των δεσμεύσεων που ανέλαβε με τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ και το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015 - 2018, προωθεί τη διάλυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται χρόνο με το χρόνο. Αν και βρισκόμαστε στον μήνα Ιούνιο, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έτους των Νοσοκομείων έκλεισε με βέβαιες σοβαρές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΚΟΥΜΕ συνεχώς από την κυβέρνηση. Κανείς όμως νέος μόνιμος εργαζόμενος δεν φόρεσε «ποδιά» τα τέσσερα τελευταία έτη σε Νοσοκομείο, παρ' ότι αποχώρησαν πάνω από 15.000 Υγειονομικοί με συνταξιοδότηση. Εφέτος αναμένονται πάνω από 5000 νέες συνταξιοδοτήσεις εξαιτίας των προωθούμενων δυσμενών αλλαγών στο Ασφαλιστικό Σύστημα. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ζητήματα με τη γνωστή νεοφιλελεύθερη μεταρρυθμιστική συνταγή, για την οποία ευχαρίστησε ο κος πρωθυπουργός τον τέως Υπουργό Υγείας. Μετακυλύει το κόστος της περίθαλψης στις τσέπες των ασφαλισμένων.
Επικοινωνιακά προωθείται η πρόσβαση των ανασφάλιστων. Το κόστος όμως θα πληρώνουν οι εξανεμισμένοι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων. Μόνο στις κυβερνητικές εξαγγελίες συναντάνε οι πολίτες το Δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Υγείας με καθολική και εύκολη πρόσβαση. Στην πραγματικότητα η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πληρώνεται από την τσέπη τους.
Στο συρτάρι του ομοϊδεάτη νέου Υπουργού Υγείας που δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις βρίσκονται νέες Συγχωνεύσεις - Καταργήσεις Νοσοκομειακών Μονάδων, Κλινών, Κλινικών και Οργανικών Θέσεων. Επίσης η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υποστηρικτών υπηρεσιών. Μετά την φύλαξη, τις δευτερογενείς διακομιδές και τις μεταφορές των Νοσοκομείων, ετοιμάζεται η εστίαση και το σύνολο των εναπομεινάντων υπηρεσιών (δηλώσεις αρμόδιων υπουργών).
Η ΕΠΥ προκήρυξε διαγωνισμό για την εκχώρηση στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας το σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων. Μνημονιακοί Νόμοι προβλέπουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων σε όλες τις ειδικότητες (προσλήψεις με μπλοκάκια).
Ο Υπουργός Υγείας έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά της κυβέρνησης. Από τις 12.500 διαθεσιμότητες του έτους 2014 έδωσε πάνω από 10.000 (υγειονομικοί υπάλληλοι πρώην ΕΟΠΥΥ, οδηγοί, φύλακες, συνέχεια των 1.665 υγειονομικών από τα 8 καταργημένα Νοσοκομεία).
Δούρειος Ίππος, για να περάσει η πολιτική της λιτότητας, οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στα Κοινωνικά Αγαθά, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, είναι το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ να ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ αυτή τη ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ. Εμείς μάλιστα οι Υγειονομικοί που σε αντίξοες συνθήκες εργασίας, με εργασιακή εξουθένωση, με καταστρατήγηση των στοιχειωδών θεσμοθετημένων δικαιωμάτων στα ωράρια εργασίας (πενθήμερο, κανονικές άδειες, 8ωρη απασχόληση) προσφέρουμε υψηλής ποιότητας Νοσηλευτική Φροντίδα και Υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Δεν πρόκειται περί ενός συστήματος Αξιολόγησης αλλά βαθμολογικής κατάταξης των υπαλλήλων. Τουλάχιστον το 15% των υπαλλήλων του κάθε Φορέα κατατάσσεται στους βαθμούς από 1 έως 6,9. Ο Νόμος προβλέπει μέτρα για τη βελτίωση της υπηρεσιακής επάρκειας των εν λόγω υπαλλήλων. Οι δηλώσεις όμως του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι σαφείς.
Στους υπαλλήλους που βαθμολογούνται με βαθμό από 1 έως 6,9 αποσυνδέεται η οργανική θέση από το φορέα «που πήρε κάτω από τη βάση». Τίθενται σε διαρκή κινητικότητα και συστήνουν τη νέα δεξαμενή Διαθεσιμοτήτων - Απολύσεων στο Δημόσιο.
Ταυτόχρονα ανακατανέμεται το ίδιο μισθολογικό κόστος με την καθιέρωση ατομικών μισθών. Θα μειώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων με χαμηλό βαθμό και τα χρήματα, αν και υποτίθεται ότι θα κατευθύνονται στους αρίστους υπαλλήλους ως κίνητρο επίτευξης στόχων, θα καταλήγουν στο Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιδιώκουν την ανάπτυξη φαινομένων κοινωνικού αυτοματισμού και κανιβαλισμού μεταξύ των εργαζομένων των ιδίων προσόντων διορισμού. Εξάλλου με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο μειώνεται 1,3 δις ευρώ και η βαθμολογική - μισθολογική προαγωγή στους βαθμούς του νέου μισθολογίου (ν.4024/2011) παγώνει έως τουλάχιστον τέλους του έτους 2016. Επίσης προβλέπει 97.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο (διαθεσιμότητες - απολύσεις).
Μέχρι 25% των υπαλλήλων κατατάσσεται στους βαθμούς 9 και 10 και συστήνουν τη νέα λίστα από την οποία θα επιλέγονται οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων όλων των επιπέδων. Το 30% των σημερινών Προϊσταμένων υποχρεωτικά βαθμολογούνται κάτω του βαθμού 8,9. Έτσι χάνουν τη θέση τους ανεξαρτήτως τυπικών και ουσιαστικών προσόντων. Αξιολογητές για τους υπαλλήλους είναι οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων (εισήγηση Προϊστάμενου Τμήματος και αξιολόγηση από τον Διευθυντή της υπερκείμενης οργανικής μονάδας) και για τους Προϊσταμένους, οι Διοικητές των Νοσοκομείων κατόπιν εισήγησης των Διευθυντών.
Επιχειρείται η κομματική χειραγώγηση της Δημόσιας Διοίκησης, επειδή οι σημερινοί προϊστάμενοι σχεδόν στο σύνολό τους εκτελούν καθήκοντα με ανάθεση από τους Διοικητές και είναι ευάλωτοι σε κομματικές - πολιτικές πιέσεις. Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε στη διαβούλευση Νομοσχέδιο στο οποίο καθιερώνεται η προφορική Συνέντευξη που εξασφαλίζει μόρια σε ποσοστό 50% έως 70% των συνολικών μορίων, για την επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων. Διενεργείται από Επιτροπή Συνεντεύξεων η οποία ορίζεται από τον Υπουργό με τη συμμετοχή στην επιτροπή ιδιώτη εμπειρογνώμονα!!! Ο επιμερισμός των ποσοστών γίνεται από τους Διοικητές των Νοσοκομείων έως τέλος Ιουνίου. Πως οι Διοικητές και οι Διευθυντές των υπηρεσιών των Νοσοκομείων θα χαρακτηρίσουν τουλάχιστον το 15% του προσωπικού ως ανεπαρκές, όταν με την δική τους υπογραφή εκτελούν υπεύθυνες υποστηρικτικές εργασίες και νοσηλευτική φροντίδα;

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΝ.
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.

• Έως τέλος Ιουνίου συμμετέχουμε δυναμικά σε Παραστάσεις Διαμαρτυρίας στις Διοικήσεις για να μην επιμερίσουν ποσοστά κατάταξης στους βαθμούς ανά υπηρεσία. Παραστάσεις Διαμαρτυρίας που οργανώνουν τα Σωματεία (Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες με την συμμετοχή και κάλυψη από την ΠΟΕΔΗΝ).
• Έως σήμερα 20.000 Υγειονομικοί Υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων υπέγραψαν την ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ να ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.Η ΑΡΝΗΣΗ είναι ΚΑΘΟΛΙΚΗ. Έως τέλους του μήνα αναμένονται υπογραφές από το σύνολο των εργαζομένων στο τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.
• Συμμετέχουμε δυναμικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΧΗ από την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Πρώτα ως αυτοαξιολογούμενοι και μετά ως αξιολογητές

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ ατομικών μισθών, διαρκούς κινητικότητας,
νέων Διαθεσιμοτήτων - Απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων.
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18.06.2014
και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ έξω από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ στις 12 το μεσημέρι,
για όλους τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας της χώρας.
ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ