Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ενημέρωση του μητροπολίτη για τα προβλήματα του νοσοκομείου


Ο μητροπολίτης έδειξε να εκπλήσσεται από το μέγεθος του προβλήματος και ζήτησε από τους εργαζόμενους να τον κρατούν συνεχώς ενήμερο
Πλήρη ενημέρωση για τα προβλήματα του νοσοκομείου Κομοτηνής παρείχαν εργαζόμενοι του Σισμανόγλειου στον μητροπολίτη κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν μαζί του. Στη μητρόπολη βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Ιουλίου τέσσερις νοσηλευτές, μέλη του συλλόγου εργαζομένων με επικεφαλής την πρόεδρο του συλλόγου Μαρίνα Αποστολίδου, όπου ο κ. Παντελεήμονας τους υποδέχτηκε παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα του εξαιτίας του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής πολιούχου της Κομοτηνής. Σοβαρά είναι τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το γενικό νοσοκομείο Κομοτηνής, όπως είναι γνωστό, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Την κατάσταση δυσχεραίνει σε αρκετές περιπτώσεις η ανεπαρκής χορήγηση αναλώσιμων υλικών, τεχνολογικού εξοπλισμού, η ελλιπής κτιριακή υποδομή, όπως και η έλλειψη φαρμάκων. 

Οι εργαζόμενοι στη συνάντηση που διήρκησε μία περίπου ώρα επισήμαναν ιδιαίτερα τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Μάλιστα ο μητροπολίτης έδειξε να εκπλήσσεται από το μέγεθος του προβλήματος, όταν άκουσε από τους εργαζόμενους ότι με δυσκολία βγαίνουν οι εφημερίες, ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες που πρέπει να δοθούν άδειες, όπως και το γεγονός ότι δε θα μπορεί να λειτουργήσει η ωτορινολαρυγγολογική κλινική επειδή ο μοναδικός γιατρός που τη στελεχώνει πρέπει να ξεκουραστεί. 

Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν τα αιτήματα για: Επαναχρηματοδότηση της περίθαλψης από τον κρατικό προϋπολογισμό στα προ κρίσης επίπεδα. Άμεση έναρξη των διαδικασιών προσλήψεων προσωπικού και κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων. Κατάργηση οποιασδήποτε ατομικής οικονομικής συμμετοχής στις δαπάνες περίθαλψης. Αποκατάσταση της αμοιβής του υγειονομικού προσωπικού για να επιτελούν απερίσπαστα το έργο τους. Η επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ενός ολοκληρωμένου δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, όπου θα έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος που το έχει ανάγκη, πρέπει να προτεραιότητα, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι εργαζόμενοι ενώπιων του μητροπολίτη.
Ο μητροπολίτης υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα, είτε προφορικά, είτε με γραπτές παρεμβάσεις, στην προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι να αναδείξουν τα προβλήματα του Σισμανόγλειου και ζήτησε συνεχής επικοινωνία για τις κινήσεις του συλλόγου. Παράλληλα στη συζήτηση έγινε αναφορά και για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, μία εξέλιξη που χαιρέτισε θετικά ο μητροπολίτης. Βέβαια οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά τη στελέχωσή του λέγοντας χαρακτηριστικά «τα ντουβάρια δε θεραπεύουν τους ασθενείς. Το νέο νοσοκομείο θα είναι ευχής έργο να γίνει, αλλά το έμψυχο υλικό δε πρέπει να μείνει το ίδιο, γιατί διαφορετικά θα έχουμε τα ίδια προβλήματα».  

Στο νοσοκομείο Κομοτηνής αναμένεται η άφιξη του επικουρικού προσωπικού, που εγκρίθηκε αλλά ακόμα δεν ανέλαβε εργασία. Συνολικά εγκρίθηκαν 7 άτομα για δομές υγείας της Ροδόπης, 4 νοσηλευτές, ένας για το φαρμακείο και δύο τεχνικό προσωπικό. Όμως αυτοί οι 7 πρέπει να γίνουν 17, είπε με έμφαση η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Μαρίνα Αποστολίδου. Ο σύλλογος συνεχίζει τις επαφές με τοπικούς φορείς ενημερώνοντας για την υποστελέχωση, αφού η περίθαλψη αφορά όλους και όλους έχουν μερίδιο ευθύνης στο αν επιτρέψουν ή όχι να απαξιωθεί το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Ροδόπης.

Δήμητρα Συμεωνίδου xronos