Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Εκτός Δημοσίου συμβασιούχοι με προσωρινές διαταγές


Την έξοδο εκατοντάδων συμβασιούχων που επέστρεψαν στον δημόσιο τομέα μέσω προσωρινών διαταγών, δείχνει διάταξη που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πολυνομοσχέδιο. Η επίμαχη διάταξη, ουσιαστικά βάζει φρένο σε μια «βιομηχανία» που είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια η οποία επέτρεπε την επιστροφή στην εργασία των εργαζόμενων, κυρίως στο Δημόσιο, οι οποίοι έχουν κερδίσει προσωρινές διαταγές, αλλά περίμεναν μήνες ή και χρόνια προκειμένου να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».
Παράλληλα, καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Οπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ.
Μόλις η διάταξη τεθεί σε ισχύ, αυτόματα τίθενται εκτός δημοσίου πολλές εκατοντάδες υπάλληλοι. Πηγές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνιζαν ότι η σχετική διάταξη εισάγεται προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο των συνεχών αναβολών που πετυχαίνουν οι συμβασιούχοι και καθυστερούν έτσι την κύρια αγωγή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μένουν επί χρόνια στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα.
Η ρύθμιση, πάντως, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Αντ. Ρουπακιώτη, και ήδη εκφράζονται φόβοι για ενδοκυβερνητικές τριβές.
Εργατολόγοι 
Επίθεση κατά του Αντ. Μανιτάκη εξαπέλυσε και η Ενωση Εργατολόγων η οποία κατηγορεί τον υπουργό ότι προωθεί ένα νομοσχέδιο που είναι «πραξικοπηματικό» και κάνουν λόγο για «συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων», γεγονός που όπως λένε και αυτοί δεν είναι απλά αντισυνταγματικό αλλά «συνιστά θεσμική εκτροπή».
Οπως τονίζουν, σύμφωνα με τη ρύθμιση ορίζεται επίσης πως στο εξής μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων, πρέπει να οριστεί η ημερομηνία συζήτησης της κύριας αγωγής. Προθεσμία, όμως, που βάσει νομικών κύκλων δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω των αργών ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ