Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 25.000 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2013


Τον κίνδυνο να μετατραπούν από μόνιμοι και αορίστου χρόνου σε περιφερόμενους και με εναλλασσόμενο κάθε φορά ρόλο και θέση αντιμετωπίζουν -εκτός από τον εφιάλτη της απόλυσης- οι δημόσιοι υπάλληλοι στο πλαίσιο των 25.000 μετατάξεων που έχουν προγραμματισθεί τάχιστα να εφαρμοσθούν μέσα στο 2013.
Οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου ή υπηρετούν σε νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν προσωρινές ανάγκες σε οποιαδήποτε υπηρεσία, οπουδήποτε, κεντρικά ή περιφερειακά, ενώ δεν θα είναι λίγοι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που μπροστά στον κίνδυνο να μη βρουν θέση να μετακινηθούν θα αποδεχτούν είτε να καλύψουν προσωρινές ανάγκες είτε να τοποθετηθούν σε θέσεις κατώτερες της κατηγορίας και των προσόντων τους.
Στήριξη οικονομικά και επαγγελματικά των εργαζομένων στο Δημόσιο θα αποτελέσουν ειδικά προγράμματα επαγγελματικής επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης που θα «τρέξει» το ίδιο χρονικό διάστημα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν υποβάλλοντας σχετική αίτηση. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα να μην αποδεχτούν τη νέα τους θέση δεν υφίσταται για το σύνολο των υπαλλήλων που θα αποφασιστεί ότι πρέπει να μετακινηθούν: όσοι δεν παρουσιαστούν την καθορισμένη ημερομηνία στην υπηρεσία τους απολύονται αυτοδίκαια.
Ελεγχος από ΑΣΕΠ
Οσον αφορά τη διαδικασία, θεματοφύλακας της αντικειμενικότητας και της τήρησης των κριτηρίων έχει ορισθεί το ΑΣΕΠ σε όλα τα επίπεδα. Βάση δεδομένων θα αποτελέσουν τα αιτήματα που θα υποβάλουν με τα υπηρεσιακά κενά κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα οι υπηρεσίες των υπουργείων και οι οργανισμοί που υπάγονται σε αυτά, τα οποία συγκεντρώνει το τριμελές Συμβούλιο. Ακολουθεί η γνωμοδότησή του και η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ έπεται η ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τα τυπικά προσόντα κατά κλάδο και κατηγορία των υπαλλήλων.
Οι φορείς καλούνται μέσα σε 20 ημέρες να καταρτίσουν πίνακες και οι υπάλληλοι να υποβάλουν αιτήσεις-δηλώσεις όπου αναφέρουν αν συναινούν στη μετάταξη-μεταφορά τους, χωρίς όμως αυτό να επιδρά στο κύρος και την εξέλιξη της διαδικασίας.
Παρεμβάλλεται η γνωμοδότηση του υπηρεσιακού συμβουλίου εντός 15 ημερών και οι κατάλογοι μαζί με τη συνδρομή των κριτηρίων για κάθε υπάλληλο καταλήγουν στο ΑΣΕΠ, το οποίο καταχωρίζει τη βαθμολογία και εκδίδει ενιαίο πίνακα.
Εως και κλήρωση
Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται αρνητική βαθμολογία στα κριτήρια χρόνου και οικογενειακής κατάστασης για τους υπαλλήλους εκείνους που δεν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ανεξαρτήτως διαθεσιμότητας ή όχι και αν δεν καταστεί δυνατή η κατάταξη υπαλλήλου, προηγείται κατά σειρά: ο υπάλληλος που δήλωσε ότι επιθυμεί τη μετάταξη και ο υπάλληλος με τη μικρότερη χιλιομετρική απόσταση της θέσης που κατέχει ή κατείχε προς τη θέση προς την οποία θα μετακινηθεί. Αν δεν υπάρξει καθορισμός της κατάταξης και πάλι, διενεργείται κλήρωση με ευθύνη του ΑΣΕΠ.
Οι ενστάσεις στο ΑΣΕΠ διενεργούνται μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών.