Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

«Πόλεμος» στη διαφθορά στον χώρο της Υγείας


«Πόλεμο» στη διαφθορά που μαστίζει τον χώρο της Υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, ξεκινά η κυβέρνηση σε συνεργασία με την task force. Μάλιστα η Ομάδα Δράσης χαρακτηρίζει την Υγεία και τη Φορολογική Διοίκηση ως τους πλέον «υψηλού κινδύνου τομείς» και προτείνει την άμεση εφαρμογή Συνολικής Εθνικής Στρατηγικής για τη διαφθορά, καθώς και διορισμό ενός Εθνικού Συντονιστή με επαρκή εξουσία. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), που παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση.
Μιλώντας στην εκδήλωση, η κα Ζωρζέττα Λάλη, επικεφαλής γραφείου Αθηνών Task Force για την Ελλάδα αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς το οποίο -όπως είπε- έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των ελληνικών αρχών.
Εθνικός συντονιστής
Σύμφωνα με την κ. Λάλη, «το σχέδιο προβλέπει ταχεία εφαρμογή μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής για τη διαφθορά και διορισμό ενός Εθνικού Συντονιστή με επαρκή εξουσία και στήριξη, προκειμένου να υλοποιήσει την εθνική στρατηγική και τον οδικό χάρτη». Ένα από τα προαπαιτούμενα του οδικού χάρτη -σημείωσε- είναι η ανάπτυξη τομεακών στρατηγικών κατά της διαφθοράς σε τομείς υψηλού κινδύνου, όπως η Φορολογική Διοίκηση και η Υγεία.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας κ. Κώστας Μπακούρης είπε ότι «σύμφωνα με υπολογισμούς της Διεθνούς Διαφάνειας που περιλαμβάνονται στην έκθεση του 2011, το 'φακελάκι' κυμαινόταν μεταξύ 100 και 30.000ευρώ για μια εγχείρηση σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, για μια εγχείρηση σε ιδιωτικό νοσοκομείο ήταν μεταξύ 150 και 7.000 ευρώ. Ο τιμοκατάλογος του «γρηγορόσημου» στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας ήταν από 300 έως 20.000 ευρώ, ενώ η διεκπεραίωση ιατρικών εξετάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών υγείας κυμαινόταν μεταξύ 30 και 500 ευρώ».
Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρη, το κόστος της διαφθοράς είναι εξαιρετικά σημαντικό. «Αφενός υπάρχει το οικονομικό κόστος, που παλαιότερα είχε υπολογισθεί ότι μια αύξηση της διαφθοράς κατά 1% συνεπάγεται μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 2%. Αφετέρου υπάρχει το ανθρωπιστικό κόστος, το κοινωνικό κόστος, το κόστος στη δημόσια υγεία, το πολιτικό κόστος και το επιστημονικό κόστος και με αυτό εννοώ τον κλονισμό της εμπιστοσύνης της», τόνισε.
Σημειώνεται ότι οι έρευνες της Διεθνούς Διαφάνειας τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταδείξει ότι το 1/3 των περιστατικών διαφθοράς συναντάται στον τομέα της Υγείας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις στον τομέα της Υγείας. «Ήταν στρέβλωση το γεγονός ότι είχαμε επιστημονικούς ελληνικούς φορείς να κάνουν επιχορηγούμενες επιστημονικές εκδηλώσεις στο Κάιρο, στην Αγία Πετρούπολη, στο Μαυροβούνιο ή στη Σικελία και σε πολλά άλλα μέρη. Ήταν σαφώς στρέβλωση να πηγαίνουν 120 γιατροί μιας ειδικότητας σε αμερικανικό Συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο, εκ των οποίων οι 20 να είναι μέσα στο Συνέδριο και οι άλλοι 100 εκτός», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αυτορρύθμιση
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κ. Φρουζής, παρουσίασε το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο αυτορρύθμισης του κλάδου, τον αναθεωρημένο Κώδικας Δεοντολογίας. Μεταξύ άλλων καθορίζει μία σειρά από πιο «σφιχτούς» κανόνες στην προώθηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ορίζει «πλαφόν» στις χορηγίες για τα Συνέδρια και διαμορφώνει συγκεκριμένους όρους για τη συμμετοχή των επαγγελματιών υγείας σε αυτά.
Οπως είπε «η χώρα μας διέρχεται μία μεγάλη κρίση και ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων δίνει το μήνυμα για περισσότερη διαφάνεια». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ, κ. Μάρκος Γερασόπουλος ανέφερε ότι «με την επικαιροποίηση του Κώδικα κάνουμε το αυτορρυθμιστικό πλαίσιο ακόμη πιο αυστηρό: περισσότερα πεδία κάλυψης στη δραστηριοποίησή μας, μεγαλύτερες κυρώσεις, διπλασιασμό των προστίμων στα μέλη που δεν συμμορφώνονται».
Ο κώδικας δεοντολογίας των φαρμακευτικών εταιρειών
Συνέδρια Αξιολόγηση από ΣΦΕΕ και ΕΟΦ -Δημοσιοποίηση των επιχορηγήσεων των επιστημόνων Υγείας για τη συμμετοχή τους στα συνέδρια.Απαγορεύονται τα συνοδά μέλη, ενώ προβλέπεται περιορισμός στο κόστος ημερήσιας διατροφής και διαμονής.
Δωρεές Στην ιστοσελίδα του ΣΦΕΕ θα εμφανίζονται όλες οι δωρεές των φαρμακευτικών εταιρειών. Ανάλογα με τον τζίρο και με το μέγεθος της εταιρείας δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 1%.
Χορηγίες Ανώτατο όριο 50.000 ευρώ για παγκόσμια ή πανευρωπαϊκά συνέδρια και 30.000 για πανελλήνια.
Αμοιβές Οι επιστήμονες Υγείας θα πλη-ρώνονται μέσω του ΕΛΚΕ ή του ΕΛΚΕΑ και μέχρι 5.000 ευρώ ανά φαρμακευτική εταιρεία.
Κυρώσεις Για παραβίαση του Κώδικα υπάρχει χρηματική ποινή ως 25.000 ευρώ, η οποία επιβάλλεται και δημοσιοποιείται.