Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Προτεραιότητα το νοσοκομείο Κομοτηνής να παραμείνει αυτοτελές

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς αποτελούμενο από τους, Αναστασία Χατζηνικολάου, Δάμωνα Δαμιανό, Ιλχάν Αχμέτ και Ιμπραχήμ Σαδίκ συναντήθηκε με το διοικητή του νοσοκομείου και με αντιπροων εργαζομένων.




Προβλήματα στη λειτουργία της παθολογικής και καρδιολογικής κλινικής έχει προκαλέσει η επίσχεση εργασίας των γιατρών του νοσοκομείου Κομοτηνής. Αν και ελαστικές οι κινητοποιήσεις των γιατρών, έχουν ως αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται τα προγραμματισμένα περιστατικά, όπως ανέφερε ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Ηρακλής Χατζηνέστωρος, στις δηλώσεις του χθες το πρωί, με αφορμή επίσκεψη κλιμακίου της Δημοκρατικής Αριστεράς στο νοσοκομείο. Όπως και να έχει οι ειδικοί γιατροί, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, υποχρεούνται να επιστρέψουν κανονικά στην εργασία τους, μετά τη θετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σύμφωνα με την οποία οι γιατροί του ΕΣΥ δεν δικαιούνται, ως δημόσιοι υπάλληλοι, να προβαίνουν σε επίσχεση εργασίας, λόγω οφειλόμενων αμοιβών από δεδουλευμένες εφημερίες. Διαφορετικά προβλέπονται κυρώσεις, ανέφερε ο κ. Χατζηνέστωρος. Σύμφωνα επίσης με τη θετική γνωμοδότηση, οι γιατροί, δεν δικαιούνται μισθού και λοιπών αποδοχών κατά το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο προβαίνουν σε επίσχεση της μελλοντικής τους εργασίας, και ο ως άνω χρόνος δεν υπολογίζεται για την καταβολή σε αυτούς επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική τους εξέλιξη όσων εξ αυτών υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, με την απόφαση αυτή «διασφαλίζεται η νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας». 

 εξέλιξη αυτή, εύλογα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η οποία σε ανακοίνωση της, επισημαίνει, «η συγκεκριμένη γνωμοδότηση αντίκειται ευθέως στο ευρωπαϊκό δίκαιο και γι' αυτό δεν την είχαν κάνει αποδεκτή οι δύο προκάτοχοι του κ. Λυκουρέντζου στο υπουργείο Υγείας, αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας και τονίζει ότι η ΟΕΝΓΕ «θα προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα και θα ακυρώσει το νέο εξάμβλωμα του 'ευρωπαϊστή' υπουργού Υγείας». Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «ισχυρίζεται ότι οι γιατροί ΕΣΥ, παρότι έχουν απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες 5 μηνών, δεν επιτρέπεται να ασκήσουν το δικαίωμα της επίσχεσης, διότι το ελληνικό κράτος αποτελεί αξιόχρεο και φερέγγυο εργοδότη. Ο κ. Λυκουρέντζος επαναφέρει, λοιπόν, σε ισχύ το Βαυαρικό Δίκαιο της εποχής του Όθωνα» σημειώνει ο κ. Βαρνάβας. 

 ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 

Όσον αφορά ειδικότερα στο νοσοκομείο Κομοτηνής, «παθολογική και καρδιολογική κλινική αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα. Νομίζω όμως ότι ήταν προαποφασισμένο αυτές τις ημέρες να σταματήσουν την επίσχεση τους, οι γιατροί», σημείωσε ο κ. Χατζηνέστωρος. Ο ίδιος τόνισε πως παρά τις κινητοποιήσεις των γιατρών τα περιστατικά που φθάνουν στο νοσοκομείο αντιμετωπίζονται, ενώ με την υποχρεωτική λήξη των κινητοποιήσεων που επιβάλλει η θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, θα εξυπηρετηθούν και όσοι ταλαιπωρήθηκαν λόγω των κινητοποιήσεων. Για όλα τα παραπάνω αλλά και τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη λειτουργία του νοσοκομείου, ενημέρωσε το κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς ο διοικητής του νοσηλευτικού  ιδρύματος.  Όπως είπε, «είναι δύσκολη η συγκυρία γενικά για τον τομέα της υγείας, με τις περικοπές, που γίνονται. Εκείνο το οποίο ελπίζουμε είναι αυτές οι περικοπές να γίνονται από τα χρήματα που σπαταλώνται στην υγεία και όχι αυτά που είναι απαραίτητα, για την προσφορά των υπηρεσιών υγείας, απαραίτητα με τη έννοια, ότι εάν δεν προσέξουμε τώρα ορισμένα σημεία που αφορούν, την υγεία των πολιτών αργότερα θα γυρίσει πίσω και θα το πληρώσουμε όλοι μαζί». 

ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 

Το κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς αποτελούμενο από τους, Αναστασία Χατζηνικολάου, Δάμωνα Δαμιανό, Ιλχάν Αχμέτ και Ιμπραχήμ Σαδίκ συναντήθηκε αρχικά με το διοικητή του νοσοκομείου και έπειτα με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, προκειμένου να καταγραφούν τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του, αλλά και τα προβλήματα που τον τελευταίο καιρό καταγγέλλουν έντονα οι εργαζόμενοι σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του.  Αδιαπραγμάτευτη θέση των τοπικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ, είναι ότι το νοσοκομείο θα πρέπει να παραμείνει αυτοτελές. Αυτό είπε ο κ. Δαμιανός σημειώνοντας ότι το νοσοκομείο Κομοτηνής, «είναι μία μονάδα υγείας η οποία αντιμετωπίζει ζητήματα για ένα νομό που ξεπερνά τους 100.000 κατοίκους, και από την άλλη, χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, ώστε αυτό το νοσοκομείο με τις μεγάλες χρόνιες παθογένειες να κατορθώσει να βγει από το τέλμα, προκειμένου να εμφυσήσει ένα πνεύμα ασφάλειας στους πολίτες». Ειδικά σε εποχές κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών αυτό είναι προτεραιότητα σημείωσε ο κ. Δαμιανός.  

ΕΜΠΡΑΚΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

«Ο διοικητής ασκεί διοίκηση χωρίς γιατρούς, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό και χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια και πρέπει να τονίσω ότι έχει καταφέρει πολύ καλή δουλειά», δήλωσε ο Ιλχάν Αχμέτ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ηρακλή Χατζηνέστωρος. Παράλληλα μίλησε για το έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τη Θράκη,  ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Για το κόμμα ο τομέας της υγείας έχει ιδιαίτερη σημασία πρόσθεσε καθώς, «έχουμε ευαισθησία στο θέμα αυτό και θέλουμε να καταγράψουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, έτσι ώστε να τα προωθήσουμε το επόμενο διάστημα, μετά την εκταμίευση της δόσης για να αρχίσει μία νέα περίοδο ανάπτυξης για τη Ελλάδα». 

Όλγα Τσιούλφα ΧΡΟΝΟΣ