Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Κομοτηνή: εξώδικο γιατρών για 48ωρο


ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ

 

Της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης (Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Θ), που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ

Τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», κ.Ηρακλή Χατζηνέστωρος, κάτοικο Κομοτηνής.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ

1. Στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λυκουρέντζο, Αριστοτέλους 17, Αθήνα.

2. Στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης.

                                                                   Κομοτηνή, 24 Αυγούστου 2012

 

Με την από 11.7.2012 εξώδικη δήλωσή μας σας δηλώσαμε σαφώς και απερίφραστα, ότι κάθε ιατρός (ειδικευμένος και ειδικευόμενος) του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, μέλος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης, θα πραγματοποιεί κατ' ανώτατο όριο τέσσερις (4) εφημερίες κάθε μήνα, τηρώντας απαρέγκλιτα την αυξημένης τυπικής ισχύος νομοθεσία, και σας καλέσαμε να συμμορφωθείτε πάραυτα με τις επιταγές του νόμου και να μην εγκρίνετε στο εξής, αλλά ούτε και να τροποποιήσετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, κανένα μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών του ιατρικού προσωπικού που θα έχει καταρτισθεί καθ’υπέρβαση του ορίου των τεσσάρων (4) εφημεριών. Σε συνέχεια του ως άνω εξωδίκου, 37 ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής σας κατέθεσαν και ατομικές σχετικές έγγραφες δηλώσεις τους ότι δεν συναινούν να εργασθούν πέραν του ανώτατου επιτρεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.

Με το με αριθ.πρωτ.6219/1.8.2012 έγγραφό σας, διαβιβάσατε στους Διευθυντές των Τμημάτων, τα Κέντρα Υγείας Ιάσμου & Σαπών, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και λοιπούς αποδέκτες τα προγράμματα εφημεριών Ιατρικού Προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής & των Κέντρων Υγείας Ιάσμου και Σαπών μηνός Αυγούστου 2012, τα οποία κατά τη δήλωσή σας δεν ήταν πλήρη, καθόσον οι Διευθυντές των Τμημάτων Παθολογικού, Καρδιολογικού, Μαιευτικού-Γυν/κού, Αναισθησιολογικού και Ακτινολογικού δεν κατέθεσαν πλήρες πρόγραμμα.

Η προσπάθειά σας να προσαρμόσετε το πρόγραμμα εφημεριών στα μέτρα του κονδυλίου του Υπουργείου Υγείας, όπως προκύπτει και από το με αριθ.πρωτ. 6659/21.8.2012 έγγραφο του Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας Κ. Μαυροματίδη προς τους Διευθυντές των Τμημάτων του Νοσοκομείου Κομοτηνής, από το οποίο εμφαίνεται ότι το κριτήριο για δεν είναι η ασφαλής εφημέρευση του νοσοκομείου, αλλά η εναρμόνιση με τα εγκεκριμένα ποσά χρηματοδότησης των εφημεριών, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μη λειτουργικού προγράμματος και επικίνδυνου για την υγεία των γιατρών και ασθενών που μεταξύ άλλων:

·         Άφηνε, ως μη πλήρες, χωρίς ούτε έναν εφημερεύοντα για πολλές ημέρες του μήνα βασικά τμήματα του Νοσοκομείου όπως το Παθολογικό, το Καρδιολογικό, το Μαιευτικό-Γυναικολογικό, το Αναισθησιολογικό, το Ακτινολογικό!

·         Περιόρισε τους εφημερεύοντες χειρουργικών τμημάτων με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η διενέργεια οποιασδήποτε επείγουσας χειρουργικής επέμβασης. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο του κ. Μαυροματίδη, με την καθιέρωση από τον Σεπτέμβριο ενιαίας εφημερίας των ειδικευόμενων ιατρών του χειρουργικού τομέα (χειρουργικής, ορθοπεδικής, ΩΡΛ, οφθαλμολογικής, ουρολογικής, μαιευτικής-γυναικολογίας) είναι προφανής ο κίνδυνος να κληθούν να αντιμετωπίσουν επείγοντα χειρουργικά περιστατικά ιατροί που δεν θα έχουν καμία σχέση με την απαιτούμενη ειδικότητα.

·         Αποδυνάμωσε τα Κέντρα Υγείας, περιορίζοντας σημαντικά τους εφημερεύοντες και προβλέποντας εφημέρευση μόνον από ειδικευόμενους, κατά παράβαση της νομοθεσίας που απαγορεύει την εφημερία των ειδικευόμενων ιατρών χωρίς την παρουσία ειδικών ιατρών, δεδομένου ότι οι ειδικευόμενοι εφημερεύουν με σκοπό την εκπαίδευσή τους και εκτελούν βοηθητικό έργο παρουσία ειδικού, και μάλιστα όχι με βάση τις ανάγκες του νοσοκομείου, αλλά με βάση τις ανάγκες σε εκπαίδευση όπως ορίζεται από τον συντονιστή εκπαίδευσης.

·         Προέβλεψε για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών να εφημερεύουν μόνον 2 ειδικευόμενοι ή αγροτικοί γιατροί για παθολογικά ή χειρουργικά περιστατικά, ενώ το πρόγραμμα των προηγούμενων μηνών περιλάμβανε επιπλέον ειδικευμένο γιατρό για τα παθολογικά περιστατικά και εφημερεύοντες για καρδιολογικά και παιδιατρικά περιστατικά που στο νέο πρόγραμμα εξαφανίσθηκαν. Και αυτό παρά την νομοθεσία που προβλέπει υποδοχή και διακίνηση των επειγόντων περιστατικών από έμπειρους γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

·         Παραβίασε κατάφωρα τη νομοθεσία σχετικά με τον ανώτατο επιτρεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των ειδικών και ειδικευόμενων ιατρών, περιλαμβάνοντας για πολλούς ιατρούς οκτώ με δέκα, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις και δεκαπέντε με δεκαέξι, εφημερίες το μήνα!

Στη συνέχεια αποστείλατε στους Διευθυντές των προαναφερόμενων τμημάτων το πλήρες πρόγραμμα εφημεριών εργαζομένων χρονικού διαστήματος 1.8.2012-31.8.2012, υπογεγραμμένο από εσάς, με το οποίο, παρανομώντας συνειδητά και αγνοώντας προκλητικά τις έγγραφες ρητές δηλώσεις των ιατρών που αρνούνταν να υπερβούν το ανώτατο όριο των 4 εφημεριών το μήνα, τους υποχρεώνετε να πραγματοποιήσουν έως και 10 εφημερίες για το μήνα Αύγουστο! Η πράξη σας αυτή συνιστά ωμή και βάναυση παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των ιατρών, οι οποίοι εργάζονται πλέον υπό συνθήκες δουλείας και απανθρωπιάς.

Με την παράνομη, αντισυμβατική και ανεύθυνη αυτή συμπεριφορά σας παραγνωρίζετε σκόπιμα και παρά τη θεσμική σας ευθύνη ότι η κοινοτική οδηγία που καθορίζει το ανώτατο όριο ωρών εργασίας σε 48-52 ώρες την εβδομάδα δεν προέκυψε τυχαία, αλλά βασίσθηκε σε ερευνητικά δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι οι κουρασμένοι γιατροί, συνέπεια των εξοντωτικών ωρών εργασίας, εκτός από τον εαυτό τους μπορούν εύκολα να σκοτώσουν και τους ασθενείς τους. Κανείς ασθενής δεν αξίζει να εξετάζεται από απρόθυμους και καταπονημένους γιατρούς και κάθε πολίτης δικαιούται να απολαμβάνει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. 

Εν πλήρη γνώσει υποχρεώνετε τους ιατρούς να εργασθούν υπό μεσαιωνικές συνθήκες, εφημερεύοντας πολλές φορές και 4 φορές την εβδομάδα χωρίς δυνατότητα ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας, και μάλιστα παρέχοντας υπηρεσίες που απαιτούν διαρκή πνευματική εγρήγορση και λεπτές κινητικές δεξιότητες και όπου το παραμικρό σφάλμα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Άραγε εσείς ο ίδιος θα εμπιστευόσασταν τη ζωή σας σε έναν από τους γιατρούς αυτούς, που επί εβδομάδες τώρα καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες να ανταποκριθούν στις παράλογες απαιτήσεις σας; 

Έχετε ξεχάσει το θεσμικό σας ρόλο. Να σας υπενθυμίσουμε ότι είστε διοικητής μιας μονάδας υγείας που εξυπηρετεί χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες, των οποίων το πολυτιμότερο αγαθό βρίσκεται σε κίνδυνο. Θα έπρεπε η προστασία του να είναι το πρωταρχικό σας μέλημα και η ασφάλεια των ασθενών να είναι αδιαπραγμάτευτη. Έχετε προσωπική ευθύνη απέναντι σε κάθε ασθενή που προσέρχεται στο Νοσοκομείο που διοικείτε για βοήθεια. Είστε ταυτόχρονα και νομικός, παρ’όλα αυτά επιμένετε να δείχνετε ασέβεια στους θεσπισθέντες κανόνες δικαίου και να παρανομείτε εκ προθέσεως και με πλήρη συνείδηση των πιθανών συνεπειών.

            Eπειδή η ιατρική δεοντολογία και η συνείδησή μας επιβάλει να μην μείνουμε απλοί θεατές στο θέατρο αυτό του παραλόγου που διαδραματίζεται τον τελευταίο καιρό, αλλά να ενεργήσουμε προς κάθε κατεύθυνση, δεδομένου ότι ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα είναι υπαρκτός και είμαστε υποχρεωμένοι να σας θέσουμε προ των ευθυνών σας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ με την παρούσα έντονα για την όλως παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά σας εναντίον των μελών μας, ιδιαιτέρως δε για όσους ιατρούς δήλωσαν εγγράφως ότι δεν συναινούν να εργασθούν πέραν του ανώτατου επιτρεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.

ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι εμμένουμε στην τήρηση της νομιμότητας και την προστασία του κοινωνικού ευεργετήματος του ανώτατου επιτρεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας για τους ειδικευμένους και τους ειδικευόμενους Ιατρούς

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να συμμορφωθείτε πάραυτα με τις επιταγές του νόμου και να ανακαλέσετε άμεσα το παράνομο πρόγραμμα εφημεριών, αλλά και να μην εγκρίνετε στο εξής, αλλά ούτε και να τροποποιήσετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, κανένα μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών του ιατρικού προσωπικού που θα έχει καταρτισθεί καθ’υπέρβαση του ορίου των τεσσάρων (4) εφημεριών.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΜΕ να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να βρείτε άμεσα νόμιμες λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί.  

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ θα προσφύγουμε άμεσα και άνευ ετέρου στα αρμόδια Δικαστήρια και Αρχές για την προστασία του δημόσιου αγαθού της υγείας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της προσωπικότητάς μας.

         

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σ’ αυτούς προς τους οποίους απευθύνεται, για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας το περιεχόμενο της παρούσας στην έκθεση επίδοσης.

 

                                                              Η πληρεξούσια Δικηγόρος

  

    ZOYMΠΟΥΛΙΑ Κ.ΣΟΦΤΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

  Λ.Ηρώων 18-20, Κομοτηνή ΤΚ 69100

  ΑΦΜ:070371314 ΔΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ