Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

UNICEF: Ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα κάτω από το όριο φτώχειας

 
Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα του 2012 η έκθεση της UNICEF που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, 439.000 παιδιά (ποσοστό 23%) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ 100.000 είναι εκείνα που υποχρεώνονται να βγουν αναγκαστικά στην αγορά εργασίας. Τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας στο σύνολο της Ευρώπης αγγίζουν το 20,5%, με τη Βουλγαρία να κατέχει τη χαμηλότερη θέση με ποσοστό 26,8% και τη Δανία την καλύτερη με ποσοστό στο 10,9%.
Μεγαλύτερη ανησυχία όμως προκαλεί το γεγονός ότι η έκθεση αυτή βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat του 2010, συνεπώς η κατάσταση στην εξαθλιωμένη από τα Μνημόνια ελληνική κοινωνία του 2012 αναμένεται να είναι ακόμα πιο δραματική. Όσον αφορά την παιδική εργασία, με βάση στοιχεία που αντλήθηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη, υπολογίζεται ότι οι ανήλικοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 100.000.
Όλα αυτά τη στιγμή που οι κοινωνικές δαπάνες για την οικογένεια και τα παιδιά στη χώρα μας βρίσκονται μόλις στο 1,8% επί του ΑΕΠ, με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φτάνει στο 2,3% (στοιχεία του 2009). Το 2010 το 28,7% των νοικοκυριών με παιδιά βρίσκονταν σε “καθεστώς” φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ στα νοικοκυριά με παιδιά 12-17 ετών το ποσοστό εκτινάσσεται στο 34,7% (Eurostat).
Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 2 στα 10 φτωχά νοικοκυριά με παιδιά αδυνατούν να τραφούν με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, το 37,1% δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση και το 27,8% ζει σε σπίτι με υγρασία στους τοίχους ή σάπια κουφώματα. Το 81,5% φτωχών νοικοκυριών με παιδιά έχουν αδυναμία να πάνε έστω και μια εβδομάδα διακοπές. Η έκθεση της Unicef δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τον μεγάλο ραδιομαραθώνιο που ξεκίνησε με στόχο συγκέντρωση χρημάτων για την εκστρατεία προώθησης των εμβολιασμών.