Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Κλείνουν ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών δημοσίων νοσοκομείων

   Με την ψήφιση τροπολογίας του υπουργείου Υγείας προχωρά το κλείσιμο και η κατάργηση των όποιων παροχών στους σπουδαστές των ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών

Τροπολογία για τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Βοηθών Νοσηλευτών, τα οικοτροφεία και τα τμήματα Μαθητικής Μέριμνας που λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία και βρίσκονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη.

Η τροπολογία ( άρθρο 31 ) του υπουργείου Υγείας, που ενσωματώθηκε στο νόμο για την «Παροχή υπηρεσιών ασφάλειας από ενόπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις»,
•Καταργούνται τα οικοτροφεία και τα τμήματα μαθητικής μέριμνας των σχολών 9 νοσοκομείων: Των Γενικών Νοσοκομείων Σάμου, Κομοτηνής, Τρικάλων, Καρπενησίου, Κέρκυρας, Αγίου Νικολάου Κρήτης, Τρίπολης, Κεφαλλονιάς και του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου.

•Αποφασίζεται, επίσης, το κλείσιμο των ΕΠΑΣ άλλων 5 νοσοκομείων: Του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, των νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς» και «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης, του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και του «Ασκληπιείου Βούλας».

Μοναδικό κριτήριο των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι η μείωση των κρατικών δαπανών και όχι η ανάγκη αναβάθμισης του νοσηλευτικού επαγγέλματος και των σχετικών σπουδών, ώστε οι νοσηλευτές να βγαίνουν από μία ανώτατη σχολή και να μην υπάρχει κατηγοριοποίηση στο επάγγελμα.

Δεν καταργεί τους νοσηλευτές πολλών ταχυτήτων, αφού διατηρεί ένα μικρότερο αριθμό δημόσιων σχολών αυτής της βαθμίδας και τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα, που θα συνεχίσουν να βγάζουν βοηθούς νοσηλευτές και να τροφοδοτούν τις μονάδες Υγείας.

Σε αυτές τις δημόσιες σχολές έβρισκαν διέξοδο κυρίως παιδιά από φτωχές λαϊκές οικογένειες, για τα οποία η φοίτηση στις αντίστοιχες ιδιωτικές σχολές είναι απαγορευτική λόγω του υψηλού κόστους των διδάκτρων. Η κατάργηση των οικοτροφείων και της μαθητικής μέριμνας σηματοδοτεί άγριες περικοπές στις ανάγκες και στο δικαίωμα των σπουδαστών για εξασφάλιση δωρεάν στέγασης και σίτισης.

Εδώ και χρόνια, η λειτουργία των οικοτροφείων είχε καταργηθεί στην πράξη, μέσα από την εγκατάλειψή τους και την επικράτηση άθλιων συνθηκών στέγασης σε αυτά. Τώρα το κράτος επιδιώκει να μην υπάρχει ούτε σαν τυπική υποχρέωση η παροχή στέγασης και σίτισης στους σπουδαστές.

Παραμένει η κατηγοριοποίηση των νοσηλευτών
Η θέση των νοσηλευτικών σχολών είναι σε μια ενιαία ανώτατη βαθμίδα ενός αποκλειστικά δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, χωρίς να υπάρχουν άλλες υποκατηγορίες νοσηλευτών. Ομως η κυβέρνηση δεν κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά αντίθετα συνεχίζει να διατηρεί τα διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης νοσηλευτικού προσωπικού και συνολικά οδηγεί στην υποβάθμιση των παροχών προς τους φοιτητές των ΕΠΑΣ. Επιπλέον, καταργεί αυτές τις επαγγελματικές σχολές χωρίς ταυτόχρονα να ανοίγει θέσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, ούτε διασφαλίζει τους σπουδαστές που ήδη φοιτούν στις σχολές που καταργεί με το νόμο.

Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των ΕΠΑΣ χρειάζεται να αναπτύξουν δράση για να μην κλείσει καμία σχολή, κανένα οικοτροφείο, για να αυξηθούν οι παροχές με δωρεάν στέγαση και σίτιση σε όλους, για να εξασφαλίζονται σύγχρονοι και υγιεινοί χώροι διαμονής και αξιοπρεπής διαβίωση σε κάθε σπουδαστή. Να παλέψουν για να γίνουν άμεσα προσλήψεις νοσηλευτών και από αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης, με μόνιμη πλήρους και αποκλειστικής σχέσης εργασίας σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία) μιας και οι ελλείψεις σήμερα σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες.