Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Το ΕΣΥ στα όρια της... εξαθλίωσης(ΕΘΝΟΣ)

Με την περικοπή άλλων 50 εκατ. ευρώ, το κονδύλι για τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων περιορίζεται στα 310 εκατ. ευρώ και υπολείπεται από τις πραγματικές ανάγκες για στοιχειώδη κάλυψη των εφημεριών κατά 140 εκατ. ευρώ!
Για να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα στοιχειώδη προγράμματα εφημερίας των νοσοκομείων, σύμφωνα με μελέτες των νοσοκομειακών γιατρών χρειάζονται τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ. Και όλ'' αυτά ενώ μέχρι στιγμής παραμένουν απλήρωτες οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών για τον περασμένο Δεκέμβρη και τον Ιανουάριο.
Σε κάθε περίπτωση, η ελλιπής κάλυψη των εφημεριών, ειδικά των κρίσιμων ειδικοτήτων για επείγοντα περιστατικά, εγκυμονεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, τεράστιους κινδύνους ακόμα και για τη ζωή των ίδιων των ασθενών!
Παράλληλα, περιορίζεται ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομειακά φάρμακα κατά 576 εκατ. ευρώ, με στόχο να μην ξεπεράσει συνολικά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα 2,88 δισ. Εκτιμάται ότι έτσι θα γίνει πιο έντονο το φαινόμενο να στέλνονται οι συγγενείς ασθενών να βρουν στα... φαρμακεία το απαραίτητο φάρμακο που αδυνατεί να προμηθευθεί το νοσοκομείο λόγω περικοπών.
Μάλιστα την ίδια ώρα μάλιστα που το ίδιο το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει αύξηση κατά 30% της προσέλευσης των πολιτών στο ΕΣΥ, όχι μόνο δεν έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012 ανάλογη αύξηση της χρηματοδότησης, αλλά φέτος ήδη ήταν μειωμένο το σχετικό κονδύλι, σε σχέση με το 2011, κατά 6,5%!
Γ. Κρητικός