Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΕΔΗΝ Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 24 Νοεμβρίου 2011

  

ΑΘΗΝΑ 25/11/2011
ΑΡ. ΠΡΩΤ.3067


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Δύο μήνες πέρασαν από το προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ που ήταν πλούσια σε δράση και παρεμβάσεις του Δημοσιοϋπαλληλικού και Υγειονομικού Κινήματος.
Με τις αποφάσεις στο Γ.Σ. του Σεπτεμβρίου προδιαγράψαμε με ακρίβεια τις εξελίξεις αποφασίζοντας Πρόγραμμα Δράσης που απαντούσε στη πολιτική βίας και ανατροπής των κοινωνικών δικαιωμάτων, των βάρβαρων μέτρων κατά των εργαζόμενων και συνταξιούχων.
Ο κύκλος της κυβέρνησης ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ έκλεισε με την ανατροπή της από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η υπογραφή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εφαρμοστικών νόμων δεν είναι ήττα για το κίνημα. Οι εργαζόμενοι δημιούργησαν δυναμική αντίστασης, ανατροπής πολιτικών που βάζουν στο στόχαστρο δικαιώματα και είναι παρακαταθήκη για το επόμενο διάστημα που προβλέπονται νέα βάρβαρα μέτρα.
Ζούμε σε μεταβατικό στάδιο, το αστικό σύστημα έχει εφεδρείες, αποδείχθηκε με τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας και απαιτείται Αγώνας διαρκείας για να διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις.
Το δίμηνο που πέρασε οργανώσαμε μεγαλειώδης κινητοποιήσεις. Δύο στάσεις εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ με πορείες, δύο κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ (24ωρη, 48ωρη), τοπικές κινητοποιήσεις στα Νοσοκομεία και καταλήψεις στις ΔΥΠΕ. Ήταν μαζικές με εντυπωσιακή συμμετοχή, αντάξιες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, με τους πολίτες και τους εργαζόμενους να βγάζουν συσσωρευμένη αγανάκτηση. Καλύψαμε τις κινητοποιήσεις και ξεφύγαμε από τις κινητοποιήσεις χυλό των πλατειών. Η συμμετοχή ήταν εφάμιλλη των κινητοποιήσεων εποχής «Γιαννίτση» για το ασφαλιστικό.  Καταλάβαμε την Α’  ΥΠΕ και από εκεί κατευθυνθήκαμε 700 Υγειονομικοί με πορεία στη Βουλή.
Οργανώσαμε Στάση Εργασίας 3 Νοέμβρη και Συγκέντρωση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καταθέτοντας Μηνυτήρια Αναφορά κατά του Υπουργού Υγείας για την παραβίαση της Εργατικής Νομοθεσίας στα ωράρια του προσωπικού (2 ρεπό εβδομαδιαία, 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, 1 νύχτα την εβδομάδα).
Παρ’ ότι υπήρχε απόφαση της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ για συνέχιση των κινητοποιήσεων στα Νοσοκομεία, οι πολιτικές εξελίξεις έκλεισαν τις τοπικές δυναμικές κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα  Πρωτοβάθμια Σωματεία.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου που συγκροτήθηκε δείχνει τις εφεδρείες του Αστικού καθεστώτος που επενδύει στην ανοχή των πολιτών. Αδιέξοδο πολιτικό σχήμα τρικομματικό που στόχο έχει να συνεχίσει τα βάρβαρα μέτρα του Μνημονίου.  Στην περίοδο αυτή οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Οι κινητοποιήσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες, με μαζικότητα, αντάξιες των συνθηκών που ζούμε. Απέναντι στον εφησυχασμό που προβάλλουν τα ΜΜΕ εμείς προβάλλαμε την κρίση, την ανέχεια καθώς επίσης και τα ληστρικά μέτρα που θα συνεχιστούν.
Το διευθυντήριο των Βρυξελών επιβάλει μέτρα και νέα μέτρα κάθε φορά προστατεύοντας τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, που συγκεντρώνουν το χρήμα. Φόρους πληρώνουν μόνο τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια που είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.
Το ΕΣΥ υποχρηματοδοτείται  και ιδιωτικοποιείται. Εκχωρούνται κλίνες (μονόκλινα) των Νοσοκομείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι πολίτες θα νοσηλεύονται σε ράντζο και διάδρομο. Οι γιατροί του ΕΟΠΠΥ θα κάνουν ιατρεία στα Νοσοκομεία και οι Πανεπιστημιακοί θα έχουν δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου.
Με την εφεδρεία φεύγει έμπειρο Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό με σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στήριξης.
Η εφεδρεία και η υποχρεωτική συνταξιοδότηση συμπαρασύρει 50.000 Δημοσίους Υπαλλήλους σε βίαιη απομάκρυνση. Καταργούνται οι κενές οργανικές θέσεις Τεχνικού και Διοικητικού προσωπικού και είναι αβέβαιη η πορεία των οργανισμών που συγκροτήθηκαν στα Νοσοκομεία με παρεμβάσεις των Σωματείων, σύμφωνα με το ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Είναι θετικό μετά τις δικές μας μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ότι εξαιρέθηκε από την εφεδρεία το Νοσηλευτικό – Παραϊατρικό – Ιατρικό Προσωπικό..
Καταργούν τις οργανικές θέσεις με στόχο την συρρίκνωση και διάλυση του Κοινωνικού Κράτους. Τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα θα συνεχισθούν αφού τα μεγέθη του προϋπολογισμού του έτους 2012 δεν βγαίνουν για μείωση των ελλειμμάτων σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των Μνημονίων. Η ύφεση και η ανεργία θα συνεχισθεί. Τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από την ανεργία, την εισφοροδιαφυγή, το κούρεμα των ομολόγων που διαθέτουν και το έτος 2012. Θα έχουμε ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ περικοπής κύριων, επικουρικών συνάξεων και εφάπαξ. Οι συντάξεις θα μετατραπούν σε προνοϊακό επίδομα και το εφάπαξ σε επίδομα απόλυσης ιδιωτικών υπαλλήλων.
Ο Υπουργός Υγείας στη συνάντηση που είχαμε μας ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της εφεδρείας, των απολύσεων, της μείωσης των οργανικών θέσεων θα συνεχισθεί.
Για το Ανθυγιεινό Επίδομα (έως 150€) δεν δεσμεύτηκε ο Υπουργός για χορήγηση σε όλους τους υγειονομικούς καθώς και για το Κίνητρο Επίτευξης Στόχου ποσοστιαία αφού δεν υπάρχουν ποιοτικοί συγκρίσιμοι δείκτες παραγωγικότητας. Η ένταξή μας στα ΒΑΕ επιτυγχάνεται ικανοποιώντας πάγιο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ χωρίς να ξεκαθαρίζουν οι όροι ένταξης. Το ωράριο αυξάνεται σε 8 ώρες με υπουργική απόφαση χωρίς ο Υπουργός να λαμβάνει υπόψιν την ανθυγιεινότητα των Επαγγελμάτων Υγείας. Δικαιώνονται οι θέσεις της ΠΟΕΔΗΝ για το ωράριο των υγειονομικών που ρυθμίζεται με υπουργική απόφαση.
Με το Μισθολόγιο οι υγειονομικοί χάνουν 200 – 400 € μεσοσταθμικά και είναι οι χαμηλότερα αμοιβόμενοι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Οι πρόσθετες αμοιβές είναι πετσοκομμένες κατά 20% του αρχικού κονδυλίου και οι τελευταίοι 4 μήνες κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Συμμετέχουμε στην 24ωρη Απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ 1 Δεκέμβρη και πορεία αντιστεκόμενοι στον προϋπολογισμό που τσακίζει μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά δικαιώματα και απολύει Δημοσίους Υπαλλήλους.
Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων Αττικής για να συναποφασίσουμε την περαιτέρω δράση. Οι μαζικές κινητοποιήσεις είναι κατάκτηση του κινήματος και με τον ίδιο παλμό και μαζικότητα θα συνεχίσουμε.
Με εξώδικο στις Διοικήσεις τα πρωτοβάθμια Σωματεία θα ζητήσουν από 1 Ιανουαρίου 2012 την εφαρμογή της εργατικής Νομοθεσίας για το ωράριο προσωπικού. Φυσικά όπου δεν εφαρμοσθεί θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά που καταθέσαμε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Με εξουσιοδότηση που δίνουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή θα πραγματοποιήσουμε νέες Μαζικές, Πανυγειονομικές κινητοποιήσεις πριν τα Χριστούγεννα.
Η παρακαταθήκη των αγώνων του περασμένου διμήνου μας οδηγούν.

                        ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                     ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ