Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ψαλίδι στις κλινικές, νυστέρι στις διοικήσεις των νοσοκομείων (ΕΘΝΟΣ)

 Από τα 1.900 τμήματα που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ προβλέπεται να μείνουν 1.600. Στόχος είναι τα 132 δημόσια νοσοκομεία να ελέγχονται από 83 διοικητικά συμβούλια. Θετική η πορεία των εσόδων από τα ολοήμερα.


Σε κατάργηση 300 τμημάτων νοσοκομείων και σε γενναίες διοικητικές συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

"Τα 132 δημόσια νοσοκομεία θα ελέγχονται από 83 διοικήσεις" διευκρίνισε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους διοικητές των νοσοκομείων. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι δεν θα καταργηθεί καμία δομή και σημείωσε ότι το πόρισμα των συγχωνεύσεων είναι έτοιμο και προωθείται για ψήφιση, τον επόμενο μήνα, στη Βουλή.

"Θα προηγηθεί διαβούλευση, διάρκειας πέντε έως έξι ημερών, σε επίπεδο περιφερειών. Στη συνέχεια, το πόρισμα θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για 15 ημέρες, προκειμένου να εκφραστούν απόψεις απ'' όλους" τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Λοβέρδος έδωσε έμφαση στην κατάργηση κλινικών και τμημάτων στα νοσοκομεία, εκτιμώντας ότι λειτουργούν με τη λογική του "μαγαζιού". Από τα 1.900 τμήματα που υπάρχουν σήμερα ?είπε? θα μείνουν 1.600. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω καταργήσεις, καθώς πριν από 15 χρόνια στο ΕΣΥ υπήρχαν συνολικά μόλις 950 τμήματα.

Οι διοικητικές αλλαγές πλαισιώνονται από έναν νέο γύρο περικοπών στις δαπάνες. Ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος εξοικονόμησης 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους και κάλεσε τους διοικητές να προχωρήσουν σε νέες μειώσεις της τάξης των 350 εκατομμυρίων ευρώ. "Κόβουμε από τα παραπανίσια" σχολίασε ο υπουργός, καλώντας τους να έχουν τον νου τους "στα ποντίκια που χορεύουν κάτω από τα πόδια τους". Θετική χαρακτήρισε και την πορεία των εσόδων από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Ο στόχος είναι να εισπραχθούν 85 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους, ενώ στα ταμεία του ΕΣΥ έχουν ήδη καταλήξει 34 εκατομμύρια από τα απογευματινά ιατρεία.

Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει ευνοϊκούς όρους στο ΕΣΥ, στο οποίο καταφεύγουν όλο και περισσότεροι πολίτες. Η νοσηλευτική κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία σημείωσε πέρυσι αύξηση κατά 20%, ενώ η αυξητική τάση συνεχίζεται και φέτος (10%).