Ριζικές ανατροπές στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με την πρόβλεψη της ποσόστωσης στις βαθμολογήσεις, εξορθολογισμό των δομών του Δημοσίου με κατάργηση 19 φορέων που δεν κρίνονται απαραίτητοι, αλλά και δέσμη σημαντικών διοικητικών απλουστεύσεων για πολίτες και επιχειρήσεις, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα με το νομοσχέδιο, όπως ήδη είχε αποκαλύψει η “ΗτΣ”, εισάγεται η ποσόστωση - η συγκριτική δηλαδή αξιολόγηση στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας.
Σκοπός της ρύθμισης είναι να αποκτήσει και πάλι νόημα η αξιολόγηση, με δεδομένο ότι σήμερα, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με 9 και 10, και να αποτελέσει με αυτό τον τρόπο πρόκριμα, για τις νέες φάσεις κινητικότητας στο δημόσιο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις αυτές έχουν αναδρομική ισχύ και για το 2013, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και αξιολογήσεις που έγιναν το περασμένο έτος θα πρέπει να ανασυνταχθούν λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ρυθμίσεις.
Στο εξής, βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου τα ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων που είναι δυνατόν να αξιολογούνται καθορίζονται ως εξής:
* Με 9 έως 10 αξιολογείται έως και 25% των υπαλλήλων.
* Με 7 έως 8 αξιολογείται έως και 60% των υπαλλήλων.
* Με 1 έως 6 αξιολογείται έως και 15% των υπαλλήλων.
Τα ποσοστά αυτά υπολογίζονται επί του συνόλου των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια Γενική Διεύθυνση. Ο επιμερισμός των ποσοστών αξιολόγησης σε κάθε Γενική Διεύθυνση γίνεται ανά οργανική μονάδα ή τμήμα, με απόφαση του οικείου Προϊσταμένου αφού ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η παραγωγικότητα των μονάδων, οι αρμοδιότητες και η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα