Με ατομικό συμβόλαιο που θα υπογράφουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο τέλος κάθε χρόνου και όπου θα καθορίζονται συγκεκριμένοι και ποσοτικοποιημένοι στόχοι για τους οποίους θα βαθμολογούνται, θα γίνονται στο εγγύς μέλλον οι προαγωγές και οι ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιακών μονάδων που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα για πρώτη φορά τίθενται στόχοι στο πάγιο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και υπηρεσιακών μονάδων στο ελληνικό Δημόσιο, οι οποίοι θα μετρώνται με ποσοτικοποιημένους δείκτες.
Κάθε υπάλληλος θα αξιολογείται για την διοικητική του ικανότητα, τη συμπεριφορά και την απόδοση στην υπηρεσία. Εισηγητής θα είναι ο άμεσος προιστάμενός του, ενώ η τελική κριση θα γίνεται από τον προϊστάμενο της ανώτερης διοικητικής βαθμίδας.
Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας εντός του επόμενου τριμήνου, στο τέλος κάθε χρόνου θα τίθενται στόχοι ανά υπουργείο, υπηρεσιακή μονάδα και ανά υπάλληλο
Οσοι υπάλληλοι «πιάνουν» τους στόχους σε ποσοστό άνω του 80%, θα λαμβάνουν και το κίνητρο επίτευξης στόχου που προβλέπεται από το νέο μισθολόγιο.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρεππας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και για το οποίο έχει εκφρασει ενστάσεις η ΝΔ, δήλωσε ότι μπορεί να ψηφιστεί τώρα και αν χρειάζονται αλλαγές, αυτές να γίνουν αργότερα.
Παράλληλα και αναφερόμενος στην ΝΔ, η οποία έχει φέρει ενστάσεις σε μία σειρά νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί στην Βυλή, σχολίασε ότι ο «καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».
Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι με το νέο σύστημα αξιολόγησης τις ανώτερες θέσεις θα τις καταλαμβάνουν μόνο οι "άριστοι", καθώς το υφιστάμενο σύστημα που βασιζόταν μόνο στα χρόνια προϋπηρεσίας τελειώνει.
Εμφανίστηκε, τέλος, απορριπτικός στις προτάσεις της τρόικας για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς, σημειώνοντας ότι με το νέο μισθολόγιο έχουν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη μειωθεί κατα πολύ, με ωφέλεια για το δημόσιο πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Υποστήριξε επίσης ότι ο καθοριστικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα δεν είναι το κόστος εργασίας, αλλά η βούληση να παράγουμε «περισσότερα και ποιοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες».