ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Των: Αγροτικών Ιατρών Κ.Υ. Δημητσάνας και Π.Ι. Δάρα, Βυτίνας, Στεμνίτσας, Κανδήλας και Ράφτη
ΠΡΟΣ
Την Διοίκηση του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Και προς κάθε Αρμόδιο και κάθε ενδιαφερόμενο
Κατ’ αρχήν διαμαρτυρόμαστε και με την παρούσα εξώδικη δήλωση για τη στάση της υπηρεσίας μας απέναντί μας για τους εξής λόγους:
1) Ενώ μας έχουν ανατεθεί καθήκοντα υπηρεσίας υπαίθρου στο Κ.Υ. Δημητσάνας ή στα αγροτικά ιατρεία δικαιοδοσίας Κ.Υ. Δημητσάνας και ενώ προσφέρουμε ανελλιπώς τις υπηρεσίες μας, καθυστερείτε εντελώς παράνομα, αντισυμβατικά και αδικαιολόγητα την καταβολή των εφημεριών μας των μηνών Δεκεμβρίου 2011, Ιανουαρίου 2012 και Φεβρουαρίου 2012. Όλες οι εφημερίες που έγιναν από εμάς, είναι ληξιπρόθεσμες και απαιτητές και προέρχονται από την παροχή της εργασίας μας και δεν μας τις έχετε εξοφλήσει. Σύμφωνα με τις ισχύουσες εργατικές διατάξεις και το άρθρο 648 του Αστικού Κώδικα είχατε υποχρέωση εξόφλησης των οφειλομένων σε εμάς ανωτέρω εργατικών αποδοχών, οι οποίες είναι σημαντικές και αξιόλογες.
2) Για την ένταξή μας στο ενιαίο μισθολόγιο, ξεχωρίζοντάς μας από τους λοιπούς ιατρούς ειδικευμένους και ειδικευόμενους του ΕΣΥ. Η ένταξή μας στο ενιαίο μισθολόγιο πέραν του αδικαιολόγητου διαχωρισμού μας από τους λοιπούς ιατρούς, είχε σαν συνέπεια μεγάλες μειώσεις στον μισθό μας, αναδρομικά αλλά και στον βασικό μισθό. Προβλέπεται δε μείωση και της αμοιβής των εφημεριών μας.
Σημειώνουμε ότι, για τις ανάγκες της εργασίας μας, πολλοί εκ των αγροτικών ιατρών δαπανούμε πολλά χρήματα σε μετακινήσεις των ιδιωτικών μας οχημάτων και για την ενοικίαση κατοικίας πλησίον της υπηρεσίας μας για τα οποία δεν αποζημιωνόμαστε. Οι μετακινήσεις αυτές είναι προς τα χωριά που εξυπηρετεί η κάθε θέση υπηρεσίας υπαίθρου, προς και από το κέντρο υγείας Δημητσάνας και για επισκέψεις κατ’ οίκον (σε περιπτώσεις που δεν χρήζουν ενεργοποίησης του ασθενοφόρου του Κ.Υ. Δημητσάνας, αλλά η μετακίνηση του ασθενούς είναι αδύνατη). Εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης όπως μέσα μαζικής μεταφοράς δεν υπάρχουν ή έχουν δρομολόγια σε ώρες που δεν εξυπηρετούν. Η ενοικίαση κατοικίας, συνυπολογίζοντας και τα λειτουργικά έξοδα αυτής, σε όσα χωριά δεν παρέχουν κατοικίσιμο οίκημα είναι αναπόφευκτη δαπάνη λόγω των πολύ μεγάλων αποστάσεων από τον τόπο κατοικίας των ιατρών.
Η πιο πάνω κατάσταση όπως επεξηγείται μας έχει δημιουργήσει προβλήματα επιβίωσης, καθόσον στερούμαστε οιωνδήποτε άλλων πόρων και το μοναδικό και κύριο εισόδημά μας προέρχεται από αυτή μας την εργασία και δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις βασικές βιοτικές μας ανάγκες.
3) Διαμαρτυρόμαστε για ελλειπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας μας (παλαιά κτιριακή υποδομή, υγρασία, ανεπαρκή θέρμανση και καθαριότητα, έλλειψη έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού). Ο τόπος άσκησης της υπηρεσίας μας δεν πληρεί τις νόμιμες ή συμβατικές υποχρεώσεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
4) Διαμαρτυρόμαστε για την χρόνια άρνηση λήψης μέτρων, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και να διασφαλισθεί η ακώλυτη δυνατότητα χορήγησης ισοδύναμης αντισταθμιστικής ανάπαυσης (ρεπό) σε όλους τους Αγροτικούς Ιατρούς κατόπιν εφημερίας, αποκλειομένης της οποιασδήποτε διακριτικής σε βάρος τους μεταχείρισης και ασφαλώς το ρεπό να προσμετράται στο χρόνο που αντιστοιχεί στην υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις αργίες και τις εξαιρέσιμες.
Η μη χορήγηση ρεπό αντίκειται στην υπάρχουσα νομοθεσία, την αρχή της ισότητας (Άρθρο 4 Συντάγματος) και εγκυμονεί κινδύνους για την ατομική μας υγεία αλλά και την δημόσια. Όπως έχει γνωστοποιηθεί με κινητοποιήσεις και εξώδικες διαμαρτυρίες και στο παρελθόν το δικαίωμά αυτό των αγροτικών ιατρών απορρέει από τη παρ.3 του άρθρου 1 του Π.Δ.88/1999 "Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την Οδηγία 93/104/ΕΚ" (ΦΕΚ Α’ 94), όπως αυτή αντικαταστάθηκε από τη παρ.1 του άρθρου 1 του Π.Δ.76/2005 "Τροποποίηση του Π.Δ.88/1999 σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2000/34/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου" (ΦΕΚ Α’ 117) σε συνδυασμό με τα άρθρα 2, 3, 4 και 5 του Π.Δ.88/1999, όπως τροποποιήθηκαν από τα άρθρα 2 και 3 του Π.Δ.76/2005. Περαιτέρω, το ως άνω Π.Δ.88/1999, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το Π.Δ.76/2005, έχει ερμηνευθεί αυθεντικά από τις υπ’αριθ.144/2006, 0067/2007, 106/2007, 107/2007 Πράξεις του Τμήματος Ι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα Πρακτικά της 9ης Συνεδρίασης της 20-05-2008 του Τμήματος Ι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα Πρακτικά της 14ης Γενικής Συνεδρίασης της 26-06-2008 και της 22ης Γενικής Συνεδρίασης της 26-11-2008 αντίστοιχα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Άλλωστε και οι ως άνω Οδηγίες 93/104/ΕΚ, 2000/34/ΕΚ και 2003/88/ΕΚ, οι οποίες έχουν μεταφερθεί στο εσωτερικό μας δίκαιο, ως ενεργείς νομοθετικές πράξεις, έχουν, ωσαύτως, ερμηνευθεί αυθεντικά από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Δ.Ε.Κ.) με τις Αποφάσεις της 03-10-2000 (Υπόθεση Simap), της 03-07-2001 (Υπόθεση CIG), της 09-09-2003 (Υπόθεση Jaeger), 05-10-2004 (Υπόθεση Pfeiffer), της 01-12-2005 (Υπόθεση Dellas).
Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες έχουν υπερνομοθετική ισχύ και υπερισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος.
5) Τέλος αντιδρούμε στην εφαρμογή του μέτρου του Υπουργείου Υγείας που αφορά στην πληρωμή 1 ευρώ από τον ιατρό για κάθε χειρόγραφη συνταγή που γράφει. Θεωρούμε αδιανόητο να πληρώνουν, εν είδει ποινής, οι αγροτικοί ιατροί τις ελλείψεις του συστήματος υγείας και του κράτους, δεδομένου ότι δεν παρέχονται σχεδόν σε κανένα Περιφερειακό Ιατρείο τα μέσα για ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ηλεκτρονικός υπολογιστής, εκτυπωτής και σύνδεση στο διαδίκτυο). Σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου αυτού θα παύσουμε αυτομάτως την συνταγογράφηση, αφού δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με τους ήδη υπάρχοντες μισθούς, πόσο μάλλον αν υποστούν επιπλέον περικοπές. Διευκρινίζουμε ότι είμαστε υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έτοιμοι να την εξασκήσουμε, εφόσον μας παρασχεθούν τα μέσα για αυτήν.
ΓIA TOYΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ
Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 325 ως 329 του Αστικού Κώδικα και σύμφωνα με το άρθρο 4.1 και το άρθρο 22.1 του Συντάγματος, έχουμε το δικαίωμα επισχέσεως εργασίας διότι στο πρόσωπό μας συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος αυτού.
Ασκούμε το δικαίωμά μας για επίσχεση εργασίας, άρα απέχουμε από τα καθήκοντά μας, από 22 Μαρτίου 2012 και μέχρις ότου, πρώτον, μας καταβληθούν όλες οι καθυστερούμενες αποδοχές μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του χρονικού διαστήματος επισχέσεως εργασίας και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας στο θέμα των προβλημάτων υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας μας και για την διασφάλιση της δυνατότητα χορήγησης ισοδύναμης αντισταθμιστικής ανάπαυσης (ρεπό) σε όλους τους Αγροτικούς Ιατρούς κατόπιν εφημερίας.