Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

18/10/2014
Τα βρήκε σκούρα στην Κομοτηνή ο αν. υπουργός Υγείας (ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ)
Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι θα επανδρώσει τα τεράστια κενά του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, με 20 νοσηλευτές καθώς και αυτούς που αναλογούν για το ΚΕΕΛΠΝΟ και 6 μόνιμους ιατρούς και δήλωσε ότι θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα (νυχτερινά και εξαιρέσιμα) που οφείλονται στο προσωπικό

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Δεσμεύτηκε μόνο για τις άμεσες προσλήψεις ιατρών, αλλά μετρημένων στα δάχτυλα ενός χεριού, όχι όμως και για την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου Κομοτηνής με νοσηλευτικό προσωπικό και γι’ αυτό έγινε αποδέκτης οργής και έντονων διαμαρτυριών, οι οποίες πολλές φορές διέκοψαν τη σύσκεψη για θέματα υγείας. Ένταση επικράτησε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Στις 11 το πρωί έφτασε στο νοσοκομείο ο αν. υπουργός και αμέσως έγινε δέκτης της οργής και των παραπόνων των εργαζομένων για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, την αξιολόγηση, αλλά τα δεδουλευμένα που δεν πληρώνονται.  ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΟ Στην είσοδο του νοσοκομείου οι εργαζόμενοι είχαν αναρτήσει πανό, αναγράφοντας σε αυτά τα αιτήματά τους, δηλαδή καταβολή των δεδουλευμένων, κατάργηση της ΕΣΑΝ. Εκεί επιφύλαξαν στον κ. Γρηγοράκο θερμή υποδοχή. Πρώτος τον πλησίασε εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών Αλέκος Σπανός ζητώντας απαντήσεις για την απαξίωση του νοσοκομείου και δηλώνοντας ότι «μεταφέρουμε την αγωνία όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας». Παράλληλα, άρχισε να ακούγεται το σύνθημα «Παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό», ενώ παρενέβη ο ειδικευόμενος ιατρός Κωνσταντίνος Μποτσάκης, λέγοντας ότι οι αντοχές του προσωπικού δοκιμάζονται και κατηγόρησε τον αν. υπουργό ότι ήρθε στην Κομοτηνή προεκλογικά. «Είναι θράσος να εμφανίζεστε σε ένα νοσοκομείο με τόσα προβλήματα, ενώ το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να πείτε είναι συγνώμη», είπε περαιτέρω ο κ. Μποτσάκης προκαλώντας την απάντηση του κ. Γρηγοράκου, ο οποίος έκανε λόγο για προσωπική εμπάθεια στο πρόσωπό του.
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ, ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΙΑΤΡΩΝ-ΔΙΟΙΚΗΤΗ
Η ένταση από την είσοδο μεταφέρθηκε και στο εσωτερικό του νοσοκομείου, αφού ακόμα και στη σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα του νοσοκομείου, ο κ. Γρηγοράκος δέχτηκε φραστικές επιθέσεις για την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησαν ειδικευόμενοι γιατροί, εξαιτίας του φόρτου εργασίας που έχουν επωμιστεί και το γεγονός ότι δεν τους πληρώνονται οι εφημερίες. Οι τόνοι ανέβηκαν και από τον αναπληρωτή υπουργό, ενώ επενέβη πολλές φορές ο διοικητής Κώστας Ναλμπάντης, ζητώντας από νέους γιατρούς να αποχωρήσουν από την αίθουσα της σύσκεψης, όμως αυτό δε συνέβη. Οι νέοι γιατροί εμφανίστηκαν πιεστικοί προς τον αναπληρωτή υπουργό ζητώντας δεσμεύσεις για όλα τα προβλήματα. Βέβαια οι διαβεβαιώσεις δεν έπεισαν κανέναν.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Για πραγματικά στοιχεία δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός, αφού ενημερώθηκε από τη διοίκηση, το σύλλογο εργαζομένων και υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου για τα μείζονα προβλήματα του νοσοκομείου, αλλά και των Κέντρων Υγείας Σαπών και Ιάσμου, από τους διευθυντές τους που ήταν παρόντες. Έξι γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων, καρδιολόγοι (2), αναισθησιολόγος (1), πνευμονολόγος (1), χειρούργος (1) και παιδίατρος (1), αναμένεται να επανδρώσουν κλινικές του νοσοκομείου Κομοτηνής, όπως έκανε γνωστό ο κ. Γρηγοράκος, παραδεχόμενος βέβαια ταυτόχρονα ότι οι δύο γιατροί από αυτούς ενδεχομένως να μη δεχτούν τις θέσεις στην πόλη μας. Εφόσον συμβεί αυτό θα γίνει επαναπροκήρυξη των θέσεων που δε θα καλυφθούν. Περαιτέρω, είπε ο αν. υπουργός «ό,τι αιτήματα έχει δώσει το νοσοκομείο σε επικουρικούς γιατρούς, δηλαδή γιατρούς για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, νοσηλευτικό προσωπικό για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οφθαλμίατρους και αναισθησιολόγους, θα τους πάρει. Έχουν προκηρυχτεί ήδη οι θέσεις των επικουρικών γιατρών και το νοσοκομείο Κομοτηνής θα ενισχυθεί». Όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε ότι το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 48 εργαζόμενους πεντάμηνης διάρκειας και κάποιες επιπλέον θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού μέσω του ΟΑΕΔ. 

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
Ο σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Κομοτηνής άκουσε τις δεσμεύσεις να εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν πράξεις, δηλαδή να καταβάλει προσπάθειες στο υπουργείο Υγείας για να ικανοποιηθεί το πάγιο και ζωτικής σημασίας αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων για νέο νοσοκομείο, να επανδρώσει τα τεράστια κενά του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, με 20 νοσηλευτές καθώς και αυτούς που αναλογούν για το ΚΕΕΛΠΝΟ και 6 μόνιμους ιατρούς και καταβληθούν τα δεδουλευμένα (νυχτερινά και εξαιρέσιμα) που οφείλονται στο προσωπικό. Για μπαλωματικού τύπου υποσχέσεις από μέρους του υφυπουργού Υγείας, που δεν έπεισαν ούτε τους εργαζόμενους αλλά ούτε και τους τοπικούς φορείς, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών και μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων Αλέξανδρος Σπανός. Όπως σημείωσε αναλυτικά: «Τα λιγοστά πεντάμηνα του νοσηλευτικού και οι λιγοστές θέσεις επικουρικών ιατρών δεν είναι ικανές να στηρίξουν ένα νοσοκομείο που καταρρέει. 

Οι προεκλογικού τύπου εξαγγελίες για το καινούργιο νοσοκομείο ξανακούστηκαν και προκάλεσαν λόγω της έλλειψης κονδυλίων και από το καινούργιο ΕΣΠΑ. Οι υποσχέσεις για την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζομένους αποτελούν ένα ξαναζεσταμένο πιάτο. Αυτοί λοιπόν που με τις πολιτικές τους εγκατέλειψαν πλήρως το νοσοκομείο έρχονται σήμερα σαν τιμητές και σωτήρες να δεσμευτούν σε όλους εμάς που βιώνουμε στο πετσί μας τις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου. Όσο ασκούνται αυτές οι πολιτικές, τόσο θα δυσκολεύει η πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία και θα παραδίδεται το ΕΣΥ σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Τέλος, εμείς οι εργαζόμενοι όσοι έχουμε απομείνει θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τόσο το νοσοκομείο και τους πάσχοντες συμπολίτες μας, όσο και την αξιοπρέπειά τους».

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ 
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κομοτηνή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος έκανε και μια πολιτική δήλωση, λέγοντας ότι δεν ήρθε στην πόλη μας για πολιτικό τουρισμό και ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016. Επισκεπτόμενος το νοσοκομείο της Κομοτηνής, μεταξύ άλλων, τόνισε πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα σταθούν ως αφορμή για οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και πως ο λαός δεν το θέλει.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

54 εκ. ευρώ για επισκευή του νοσοκομείου, 60 εκ. ευρώ για νέο νοσοκομείο 54 εκ. ευρώ θα κοστίσει η πλήρη ανακατασκευή του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, 60 εκ. ευρώ απαιτούνται για την κατασκευή νέου νοσοκομείου. Το αίτημα για νέο νοσοκομείο παρόλο που δεν ήταν κυρίαρχο στη χθεσινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στην Κομοτηνή, ωστόσο αναφέρθηκε και με την ευκαιρία αυτή ο κ. Γρηγοράκος παρουσίασε τα παραπάνω στοιχεία. Φέρνοντας σε αντιδιαστολή τα παραπάνω ποσά, είπε ότι θα μεταφέρει το αίτημα της κοινωνίας για νέες υποδομές, αλλά όπως τόνισε, το τι θα γίνει αποτελεί πολιτική απόφαση.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΩΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Μηναία δαπάνη 100.000 ευρώ για άπορους ανασφάλιστους και μετανάστες Στο περιθώριο της επίσκεψης του Λεωνίδα Γρηγοράκου στην Κομοτηνή έγιναν γνωστά στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του νοσοκομείου και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Ειδικότερα 100.000 ευρώ το μήνα δαπανά το Σισμανόγλειο για την περίθαλψη άπορων, ανασφάλιστων, στους οποίους περιλαμβάνονται κυρίως εργάτες γης από τη γειτονική Βουλγαρία, αλλά και παράνομους μετανάστες τους οποίους περιθάλπει το νοσοκομείο. Το ποσό αυτό καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό, επιβαρύνοντας τον σημαντικά, όπως είπε ο κ. Ναλμπάντης, ζητώντας τη συνδρομή του υπουργείου Υγείας. Όντως το ποσό είναι σημαντικό, παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός και δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα.


πηγη: 
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ