Σε εφαρμογή μπαίνει από τον επόμενο χρόνο η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στα ασφαλιστικά ταμεία. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται «μαύρη τρύπα» στους προϋπολογισμούς τους θα περικόπτονται αυτομάτως οι παροχές. Εκτιμάται ότι οι μειώσεις θα κυμανθούν γύρω στο 20%
Αυτόματες θα είναι οι μειώσεις από το 2014 σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Από τον επόμενο χρόνο μπαίνει σε εφαρμογή η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», με αποτέλεσμα όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα» να μπαίνει αυτομάτως μαχαίρι στις παροχές.
Στο «στόχαστρο» σε πρώτη φάση θα βρεθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου θα υπάρξουν και νέες περικοπές στο καταβαλλόμενο βοήθημα. Από κόσκινο θα περνάνε και τα επικουρικά ταμεία, όπου θα γίνεται κάθε τρίμηνο αξιολόγηση και θα... αναπροσαρμόζονται οι παροχές.
Ουσιαστικά σε όσα ταμεία -επικουρικής ασφάλισης ή πρόνοιας- καταγράφονται ελλείμματα θα γίνονται αμέσως νέες περικοπές. Με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση οι μειώσεις στις παροχές θα είναι κατά μέσον όρο 20% και σωρευτικά μπορεί να φτάνουν ακόμα και το 40% με 50% (π.χ. αν ληφθούν υπόψη οι περικοπές που έχουν ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια).
Στον αέρα οι αιτήσεις 35.000 δημοσίων υπαλλήλων
«Μαχαίρι» θα μπει στο εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς τα χρήματα από την έκτακτη χρηματοδότηση αρκούν μόνο για 12.000 βοηθήματα.
Στη συνέχεια οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μείωση του εφάπαξ αλλά και την εκτίναξη του χρόνου αναμονής. Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται περίπου 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι που υπέβαλαν πέρυσι ή θα υποβάλουν φέτος αίτηση συνταξιοδότησης.
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν πότε θα πάρουν το εφάπαξ και το κυριότερο με ποιο τρόπο θα υπολογιστεί (δηλαδή με το παλαιό ή με το νέο σύστημα).
Σημειώνεται πως το Ταμείο θα ξεμείνει στο τέλος του έτους από ρευστό, καθώς τελειώνει η έκτακτη χρηματοδότηση που είχε πάρει πέρυσι (περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως -αν δεν δοθεί νέα οικονομική ενίσχυση- θα καταβάλλει εφάπαξ ανάλογα με τα έσοδά του.
Το πρόβλημα είναι ότι τα ετήσια έσοδα από εισφορές είναι 340 εκατομμύρια ευρώ και αρκούν για την καταβολή περίπου 9.000 εφάπαξ τον χρόνο. Με δεδομένο πως στο τέλος του έτους οι εκκρεμότητες θα είναι πάνω από 35.000, ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτόξευσης εκ νέου του χρόνου αναμονής ακόμα και στα τέσσερα χρόνια.
Σε περίπτωση που επιχειρηθεί να εξεταστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις μέσα στο 2014 το βοήθημα θα πρέπει να πέσει στα 6.000 με 7.000 ευρώ (από τα 38.000 που κατά μέσο όρο είναι σήμερα). Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη υποστεί δύο περικοπές στο εφάπαξ, το οποίο αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται «κουρεμένο» κατά 38%.