Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Αντίστροφη μέτρηση για τους 12.500 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση θέσεων στα υπουργεία και την υπαγωγή του πλεονάζοντος προσωπικού σε διαθεσιμότητα θα σημάνει την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε θα συνεδριάσει, τελικώς, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό. Στη συνεδρίαση θα δοθεί ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα περίπου 4.600 δημοσίων υπαλλήλων, που απασχολούνται στα υπουργεία και οι οποίοι θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.500 διαθέσιμων έως τον Σεπτέμβριο βάσει της μνημονιακής δέσμευσης.
Οι υπόλοιποι προκύπτουν από τους 4.401 που εντάχθηκαν ήδη στο καθεστώς διαθεσιμότητας τον Ιούλιο (2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης), καθώς και τους 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς οι οποίοι βάσει νομοθετικής διάταξης θα τεθούν σε διαθεσιμότητα τον Σεπτέμβριο.
Αναδιάρθρωση 
Στόχος κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης είναι -όπως αποτυπώθηκε και στη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου- να εγκριθεί η αναδιάρθρωση των υπουργείων, μέσω της οποίας θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν ολόκληρες υπηρεσίες και θα περιοριστεί ο αριθμός των οργανικών θέσεων.
Μετά την έγκριση θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τις δομές κάθε υπουργείου ξεχωριστά και θα ξεκινήσει η αξιολόγηση του προσωπικού για να προκύψουν εκείνοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και εν συνεχεία σε κινητικότητα. Όπως διευκρίνιζαν χθες στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η διαδικασία αξιολόγησης θα περιοριστεί μόνον στο προσωπικό που προέρχεται από υπουργεία και φορείς στους οποίους έχουν προκύψει πλεονάζουσες θέσεις και όχι στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
Στην περίπτωση που καταργούνται ορισμένες μόνον θέσεις κάποιου κλάδου ή ειδικότητας, τότε θα μπαίνουν σε διαθεσιμότητα όσοι συγκεντρώσουν χαμηλότερη βαθμολογία στην αξιολόγηση, ενώ εάν υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση ολόκληρου κλάδου τότε το σύνολο των απασχολούμενων σε αυτόν θα υπάγεται στο καθεστώς αυτό.
Προθεσμία
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπήρξε ικανοποίηση ως προς την ανταπόκριση των υπουργείων, με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εκτιμούν πως ορισμένα μικροπροβλήματα δεν θα επηρεάσουν τις προθεσμίες που έχουν τεθεί.
Αγώνα δρόμου ξεκινάει στο μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης δομών και προσωπικού στους δήμους, ενόψει του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας άλλων 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει σήμερα συνάντηση του υπουργού Γ. Μιχελάκη με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ υπό τον πρόεδρο Κ. Ασκούνη και στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η αξιολόγηση.
Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης προχώρησε χθες σε πρόταση για αλλαγή του συστήματος ελέγχου του τρόπου προσέλευσης και αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως ανέφερε θα προωθήσει ένα σύστημα με προσωπικές κάρτες για κάθε υπάλληλο, που θα διαθέτουν barcode και θα καταγράφουν τις ώρες εισόδου και εξόδου.