Γάλλοι εμπειρογνώμονες κάνουν «φύλλο και φτερό»το ΕΣΥ, παρακολουθώντας τη λειτουργία των νοσοκομείων, την οργάνωση και δομή κλινικών και τμημάτων.
Παράλληλα ελέγχουν το ωράριο εργασίας καθώς και τον τρόπο κατανομής των εφημεριών, ακόμη και των αρμοδιοτήτων. Ήδη υπό παρακολούθηση έχουν τεθεί νοσοκομεία και μονάδες υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, η οποία παρέδωσε στον επικεφαλής της ομάδας των Γάλλων, κ. Βroudic, τα στοιχεία που αφορούν στην δομή των νοσοκομείων και την σχετική νομοθεσία.
Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα δοθεί το σχετικό Πόρισμα το οποίο θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για την αξιολόγηση όλων των μονάδων του ΕΣΥ και την αναδιάρθρωση του.
Σε πρόγραμμα... αυτοαξιολόγησης -υπό την εποπτεία των Γάλλων- έχουν τεθεί τα νοσοκομεία: Ιπποκράτειο Αθηνών και «Αγία Όλγα». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκτός από τα στοιχεία, τα νοσοκομεία υποχρεώνονται να προτείνουν πλάνο στελέχωσης του υγειονομικού σχηματισμού που θα συνοδεύεται από έκθεση για την εκτιμώμενη εξοικονόμηση δαπάνης.
Υπό γαλλικό έλεγχο έχει τεθεί και το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Βύρωνα. Οι ειδικοί διαπιστώνουν την «καλή δουλειά» (μόνο τον περασμένο μήνα προσήλθαν 1.152 επείγοντα περιστατικά, εκ των οποίων μόλις τα 99 παραπέμφθηκαν σε νοσοκομείο) και εκτιμούν ότι το κέντρο πρέπει να ενισχυθεί σε ιατρούς ώστε να παρέχει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιστατικών.
Εκτός από τους Γάλλους εμπειρογνώμονες, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ «παρελαύνουν» και Γερμανοί τεχνοκράτες. Στον Ευαγγελισμό και στο «Αττικόν», παρακολουθούν: χειρουργεία, εφημερίες και διοικήσεις. Ζήτησαν μάλιστα στοιχεία σχετικά με το λειτουργία των χειρουργείων, τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και διευκρινίσεις σχετικά με τις προμήθειες.
Ιδιαίτερα ...σχολαστικοί ήταν με τις διοικήσεις νοσοκομείων και συγκεκριμένα τις υποχρεώσεις και αρμοδιότητες, τις οποίες χαρακτήρισαν «περιορισμένες»!
Οι εφημερίες και τα επείγοντα αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο για τους Γερμανούς εμπειρογνώμονες. Μόνον, στον Ευαγγελισμό κατέγραψαν 1.580 ασθενείς σε 16 ώρες εφημερίας. Έφυγαν εντυπωσιασμένοι για τις επιδόσεις του νοσοκομείου και του προσωπικού αλλά κυρίως απορημένοι: για το πως σε μια εφημερία εξυπηρετούνται τόσοι ασθενείς όταν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα οι ασθενείς στην εφημερία δεν ξεπερνούν τους 200.
Ανάλογες απορίες εξέφρασαν για το Αττικόν, στο οποίο διαπίστωσαν ότι τα επείγοντα περιστατικά ήταν περιπατητικοί ασθενείς!