Η έλευση της τρόικας ανάβει τις κυβερνητικές μηχανές καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις για όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν με το βλέμμα κατά κύριο λόγο στη δημόσια διοίκηση.
Ωστόσο αυτή τη φορά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως η ιστορία δεν θα επαναληφθεί ως φάρσα, τουλάχιστον στο θέμα του δημοσίου που σχεδόν μονοπωλεί τις συζητήσεις δανειστών- κυβέρνησης.
Αν και η επίσκεψη των εκπροσώπων της τριμερούς δεν συνδέεται με την εκταμίευση κάποιας δόσης, εντούτοις θεωρείτε δεδομένο πως η στάση που θα κάνει η Τρόικα στη Βασιλίσσης Σοφίας θα έχει ως στόχο να γραφτεί στο fillofax του σκληρού Π. Τόμσεν το σύνολο των ονομάτων και των διευθύνσεων των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς της κινητικότητας και φαίνεται πως το υπουργείο είναι έτοιμο να παραδώσει το συγκεκριμένο κατάλογο για τις μετακινήσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Θεωρείτε δεδομένο πως οι δανειστές θα επιμείνουν και για τις 2000 απολύσεις μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς η κυβέρνηση πήρε το πράσινο φως για την παράταση τους από την τρόικα , ώστε να μην διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη εν όψει της τουριστικής περιόδου.
Γνωρίζοντας την επιμέλεια που επιδεικνύουν οι τεχνοκράτες και πως κάνουν φύλλο και φτερό την κάθε φράση και την κάθε πρόταση που εκστομίζεται από τα κυβερνητικά χείλη, συνάγουμε το συμπέρασμα πως οι δανειστές έχουν πειστεί πως τα συμφωνηθέντα θα υλοποιηθούν.
Και πράγματι σε ότι αφορά στην εικόνα του δημοσίου τομέα από το 2010 έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές και ως προς τον περιορισμό του αριθμού των υπαλλήλων αλλά και ως προς την αξιολόγηση και την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2010 αποχώρησαν 53.336 υπάλληλοι , το 2011- 43.334 και το 2012 -31.356 υπάλληλοι , δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια αποχωρήσαν συνολικά 128.026 υπάλληλοι γεγονός που καταδεικνύει ότι το δημόσιο αδειάζει.
Σύμφωνα μάλιστα με τις προβολές του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης, τις οποίες θα αξιοποιήσουν και στις συζητήσεις με την Τρόικα το 2013 θα αποχωρήσουν 25.372, το 2014 θα αποχωρήσουν 24.654 και το 2015 θα αποχωρήσουν 22.056. Δηλαδή μέσα στην επόμενη τριετία θα συρρικνωθεί περαιτέρω το δημόσιο κατά 96.139 υπαλλήλους. Τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής δείχνουν ότι σήμερα στο δημόσιο υπηρετούν 621.216 υπάλληλοι αριθμός που κατατάσσει την Ελλάδα κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε σχέση με το μέγεθος του.
Είναι περισσότερο από σαφές ότι αυτό που επιθυμεί πλέον η Κυβέρνηση είναι η ανανέωση του προσωπικού με νέους και εξειδικευμένους υπαλλήλους, για το λόγο αυτό και η Τρόικα επιμένει ιδιαιτέρως στο θέμα της κινητικότητας που θα οδηγήσει σε έξοδο αρκετές χιλιάδες εργαζομένων.
Η κινητικότητα ίσχυε ανέκαθεν στο δημόσιο ωστόσο δεν αξιοποιήθηκε ποτέ παρά μόνο για «ρουσφετολογικούς» λόγους. Το νέο πλαίσιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθιστά την κινητικότητα υποχρεωτική για το σύνολο του δημοσίου και ήδη 2.423 θέσεις έχουν προκηρυχθεί μέσω ΑΣΕΠ και σε ετοιμότητα για μετακίνηση είναι 1.891 υπάλληλοι, που θα καλύψουν διοικητικές θέσεις σε υπουργεία και φορείς που καταγράφουν κενά.
Η μετακίνηση των υπαλλήλων θεωρητικά αποτελεί μονόδρομο για να μπορέσει να λειτουργήσει το κράτος αφού από το πρώτο μνημόνιο το 2010, έχουν παγώσει οι προσλήψεις σε όλα τα υπουργεία, ενώ παράλληλα έγιναν χιλιάδες απολύσεις σε δημοτικές επιχειρήσεις και σε φορείς που απασχολούσαν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις έργου. Υπενθυμίζεται πως βρίσκεται σε ισχύ και ο νόμος του 1 προς 10 δηλαδή μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.
Το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης εν όψει του μέτρου της διαθεσιμότητας επιχειρεί με νομοθετική ρύθμιση να απλώσει ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για εκείνους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.
Σήμερα ένας υπάλληλος που θα ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα αμείβεται με το 75% του μισθού του για ένα χρόνο έως ότου να μετακινηθεί σε κάποια άλλη υπηρεσία. Σύμφωνα με τον ισχύοντα Υπαλληλικό Κώδικα εφόσον ένας υπάλληλος δεν μεταταγεί τότε απομακρύνεται. Η ρύθμιση του Αντώνη Μανιτάκη θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους υπολείπονται τρία χρόνια για τη σύνταξη τους να αναγνωρίζουν πλασματικά αυτά τα έτη, δίνοντας έτσι κίνητρα για να αποχωρήσουν άμεσα όσοι υπάλληλοι επιθυμούν.
Όποιος ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλλει την αίτηση του εντός ενός μήνα στην υπηρεσία συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο και θα αποφασίσει το ποσό και τον τρόπο καταβολής του ποσού. Μάλιστα εξετάζεται και να υπάρξει και μία έκπτωση της τάξης του 10% για όσους εξαγοράσουν εφάπαξ τα ένσημά τους.
Είναι σαφές πως ο στόχος του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης είναι διττός αφού όποιος κάνει χρήση της ρύθμισης θα αποχωρήσει άμεσα από την υπηρεσία του χωρίς να κινδυνεύσει να βρεθεί «ξεκρέμαστος» μετά τη λήξη του ενός χρόνου που θα βρίσκεται σε διαθεσιμότητα αλλά και θα δοθεί η ευκαιρία να ανανεωθεί το προσωπικό, κάτι που βρίσκει σύμφωνους και τους τροικανούς που αποδέχτηκαν τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ του 1 προς 1 για κάθε μία από τις 2000 άμεσες απολύσεις.
Το υπουργείο εκτιμά ότι στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα ενταχθούν αρκετές χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων , αρκεί να αναλογιστούμε πως σήμερα υπηρετούν στο δημόσιο 24.955 υπάλληλοι άνω των 60 ετών.
Είναι αλήθεια πως η διοικητική μεταρρύθμιση που ακούγεται σε δυο φράσεις είναι μια πολύπλευρη και επίπονη διαδικασία, πολύ δε μάλλον όταν αυτή επιβάλλεται να γίνει και με το μαχαίρι στο λαιμό. Η κυβέρνηση δέχτηκε τις επικρίσεις των δανειστών οι οποίοι για μεγάλο χρονικό διάστημα επέστρεφαν στην Αθήνα για την αξιολόγηση του προγράμματος έχοντας στο νου τους μόνο τις απολύσεις.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που βρέθηκε σε συμπληγάδες που απείλησαν ακόμα και τη συνοχή της. Εντούτοις μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις η ανανέωση του δημοσίου μπήκε στο τραπέζι των συνομιλιών και αυτό που επιχειρείται είναι σε ένα πλέγμα δικαιοσύνης και συνταγματικότητας να προωθηθούν αλλαγές μείζονος σημασίας που θα αποφέρουν απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών και θα διαχωρίσουν το κράτος από τις κυβερνήσεις.
Πηγή: real.gr