ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Με αυτοδίκαιη αργία τιμωρούνται, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα.
Με τροπολογία που εισήγαγε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον Νόμο 4093 του 2012, σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας τίθενται αυτομάτως όσοι υπάλληλοι διώκονται για κακουργηματικές πράξεις, δηλαδή για πλαστογραφία, απάτη, δωροδοκία, κλοπή, υπεξαίρεση και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Το καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας προβλέπει ότι ο υπάλληλος αμείβεται με το 1/3 ή το 1/4 των αποδοχών του μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη.
Η θεσμική αλλαγή που θα εισαγάγει η κυβέρνηση τροποποιώντας τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα θα προβλέπει την πλήρη περικοπή των αποδοχών στους πειθαρχικά ελεγχόμενους υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, ενώ ισχύει η πρόβλεψη ότι θα λάβουν αναδρομικά τους μισθούς τους σε περίπτωση που αθωωθούν από τη δικαιοσύνη.
Οπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης σε ομιλία του στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, «για να τεθεί κανείς σε αργία δεν αρκεί από μόνη της η κίνηση της ποινικής δίωξης ή της πειθαρχικής διαδικασίας. Ακριβώς για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αυθαίρετη ή εκβιαστική δίωξη, ο νόμος ο ίδιος απαιτεί αμετάκλητη παραπομπή στο ακροατήριο ή το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο».
Εκτός των 2.000 ποινικών διώξεων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση αναμένει να εντοπιστεί ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων που θα παραπεμφθεί στα πειθαρχικά συμβούλια με την κατηγορία της πλαστογραφίας, καθώς εκτιμάται ότι ο έλεγχος των προσωπικών φακέλων των υπαλλήλων θα αναδείξει σωρεία πλαστογραφημένων εγγράφων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν εντοπιστεί 130 περιπτώσεις μονίμων υπαλλήλων μεταξύ των οποίων και ένστολοι, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με την προσκόμιση πλαστών δικαιολογητικών.
Στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά, που λειτουργούν πλέον υπό τη νέα τους σύνθεση με πλειοψηφία δικαστικών λειτουργών, ελέγχονται 1.550 εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ελέγχονται 450 υποθέσεις.