Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Εκπέμπουν SOS οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ Κομοτηνής

Σε αποχή από την εργασία τους, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, προχώρησαν χθες και οι εργαζόμενοι στο Υποκατάστημα της Κομοτηνής, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις συναδέλφων τους, που αποφάσισε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη η κυβέρνηση. Οι απολύσεις αφορούν τους εργαζομένους της σειράς 9Κ, που εργάζονται στο ΙΚΑ τα τελευταία δυο χρόνια, μετά από μετάταξή τους από την Αγροτική Τράπεζα. Θυμίζουμε πως η κατηγορία αυτών των εργαζομένων είχε προσληφθεί με κανονικές διαδικασίες ΑΣΕΠ στην Αγροτική, αλλά στη συνέχεια κλήθηκαν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες του ασφαλιστικού Ιδρύματος. Στο μεταξύ, για τις ίδιες θέσεις είχε προκηρυχθεί ήδη αντίστοιχος διαγωνισμός και, με διαδικασίες επίσης ΑΣΕΠ, είχαν επιτύχει την πρόσληψή τους άλλοι εργαζόμενοι, της σειράς 8Κ. Η περίπλοκη κατάσταση, που διαμορφώθηκε, δεν άργησε να οδηγήσει σε αντιδικία μεταξύ των δυο κατηγοριών εργαζομένων, που τελικώς επιλύθηκε στα δικαστήρια, μετά από προσφυγή εκείνων της 8Κ. Πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΙΚΑ ήταν η συγκεκριμένη υπόθεση να επιλυθεί με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, ώστε να αποκατασταθούν και οι δυο θιγόμενες κατηγορίες. Για το αίτημα αυτό υπήρξαν στο πρόσφατος παρελθόν επίσημες διαβεβαιώσεις από κορυφαίους υπουργούς ότι θα ικανοποιηθεί. Σε διάψευση όμως αυτών των διαβεβαιώσεων και με τρόπο αιφνιδιαστικό, με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα την Πέμπτη το μεσημέρι, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι της κατηγορίας 9Κ οδηγούνται άμεσα στη απόλυση. Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αριθμός αυτών των εργαζομένων ανέρχεται περίπου στους 560. Σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο αντίστοιχος αριθμός είναι 25, μεταξύ των οποίων 9 εργαζόμενοι που υπηρετούσαν στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ Κομοτηνής.

Πέρα από το πλήγμα, που υφίστανται οι άμεσα θιγόμενοι από τη συγκεκριμένη απόφαση, καίριο εκτιμάται και το πλήγμα που θα υποστούν οι κατά τόπους υπηρεσίες του ασφαλιστικού Ιδρύματος. Προβλήματα υποστελέχωσης, που εντοπίζονταν ήδη κατά την τελευταία διετία, αναμένεται να γιγαντωθούν το επόμενο διάστημα, όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σε ό,τι αφορά την περιφέρειά μας, οι μεγαλύτερες αδυναμίες εντοπίζονται στα υποκαταστήματα της Κομοτηνής και της Ξάνθης, όπου απομένουν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασφαλισμένων μόλις 22 και 19 εργαζόμενοι αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της χθεσινής 24ωρης απεργίας, ο πρόεδρος και η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στη διάρκεια της οποίας ανέλυσαν τις δυσμενείς επιπτώσεις της απόφασης για απολύσεις. Δίπλα τους βρέθηκαν οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, κ.κ. Παντελής Μαγαλιός και Γιώργος Ιωαννίδης, αλλά και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ροδόπης, κ. Κωνσταντίνος Τσατσαρίδης, που δήλωσε τη συμπαράσταση του κλάδου στα αιτήματα των εργαζομένων του ΙΚΑ. 

«Δε θα μπορούμε πλέον να εξυπηρετούμε τον κόσμο και θα υπολειτουργούμε ουσιαστικά»

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του ΙΚΑ, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, αρχικά υπογράμμισε ότι «από τις αρχές του 1900, από τότε που ιδρύθηκε και ουσιαστικά λειτούργησε το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, για πρώτη φορά απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι». «Γίνεται μάλιστα η απόλυση», επισήμανε, «στον πρώτο φορέα ασφάλισης και συντάξεων, όπως είναι το ΙΚΑ, που το προσωπικό του ήδη έχει μειωθεί εδώ και δυο χρόνια από τις συνταξιοδοτήσεις. Οι εργαζόμενοι πλέον σε αυτόν τον τομέα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, αυτό πρέπει να γίνει σαφές στην κοινωνία της Κομοτηνής και σε όλη την ελληνική κοινωνία. Δε θα μπορούμε πλέον να εξυπηρετούμε τον κόσμο και θα υπολειτουργούμε ουσιαστικά».