Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Kαταληψη στο υπ. Υγείας από τους εργαζόμενους, για τις 68 επαπειλούμενες απολύσεις


Διήμερη κατάληψη στο υπ. Υγείας από τους εργαζόμενους, καθώς «68 συνάδελφοί μας τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4093/2012 που ψήφισαν οι 153 βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και Πασόκ (με τη στήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ.)».

 
Η διήμερη κατάληψη ξεκίνησε σήμερα, μετά από έκτακτη γενική συνέλευση την Παρασκευή. Το χρονικό και το ζήτημα όπως το περιγράφουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη σελίδα http://aristotelous17.wordpress.com/:
Την Παρασκευή 16/11/2012, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του Υπουργείου Υγείας συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στην αίθουσα εκδηλώσεων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου. Αφορμή στάθηκε η είδηση πως τουλάχιστον 68 συνάδελφοί μας τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4093/2012 που ψήφισαν οι 153 βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και Πασόκ (με τη στήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ.).
Η συγκέντρωση των εργαζόμενων μετατράπηκε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, παρά τις αντιρρήσεις εκ μέρους των εκλεγέντων μελών της πλειοψηφούσας ανεξάρτητης παράταξης ΣυνΈνωση και της δεύτερης σε ψήφους ΔΑΚΕ. Οι αντιρρήσεις των παραπάνω μελών βασίζονταν στη μη ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του Προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων, λόγω απουσίας με άδεια ενός από τα εκλεγέντα μέλη. Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των παριστάμενων συναδέλφων (άνω των 250 κατά την έναρξη της συνέλευσης) αποφάσισε πως οι έκτακτες περιστάσεις, όπως διαμορφώνονται από τις επικείμενες απολύσεις των συναδέλφων αλλά και από όλα τα δεινά που φέρνει στις ζωές μας το Μνημόνιο 3, επιβάλλουν τη λήψη άμεσων αποφάσεων και την υπέρβαση των τυπικών κολλημάτων που επικαλούνταν τα εκλεγμένα μέλη. Εξάλλου, σύμφωνα με το ν. 1264/1982 και το κατασταστικό, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο του Συλλόγου Εργαζομένων είναι η Γενική Συνέλευση.
Μετά την εκλογή προεδρείου της έκτακτης γενικής συνέλευσης, άρχισαν οι τοποθετήσεις συναδέλφων που σκιαγράφησαν το ζοφερό περιβάλλον που δημιουργούν οι μνημονιακές πολιτικές για την κοινωνία και τους εργαζόμενους, και συγκεκριμένα αυτούς του Υπουργείου.
Στη Γενική Συνέλευση παρενέβη ο Γενικός Γραμματέας Π. Καλλίρης, ο οποίος μας ανακοίνωσε ότι αυτή ήταν μια από τις πιο δύσκολες βδομάδες της ζωής του. Έκανε τα πάντα, όπως μας μετέφερε, προκειμένου να μην απολυθεί κανείς, αλλά δεν τα κατάφερε. Έτσι, από τους 68 εργαζόμενους που βρίσκονται στη λίστα που έχει στα χέρια της η πολιτική ηγεσία θα απολυθούν όλοι όσοι δεν πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια που θέτει ο ν. 4093 για τις εξαιρέσεις από τις απολύσεις, αλλά και όσοι δεν καταφέρουν να μεταταχθούν σε νοσοκομεία. Ο Γενικός Γραμματέας δε διευκρίνισε πώς θα διασφαλιστεί η μη απόλυση των συναδέλφων που θα μεταταχθούν σε νοσοκομεία, στους οργανισμούς των οποίων δεν υπάρχουν πια κενές οργανικές θέσεις, αλλά διαβεβαίωσε ότι κανείς από αυτούς τους εργαζόμενους δε θα απολυθεί μέσα στο 2013. Αποχώρησε αρνούμενος να δεχτεί διευκρινιστικές ερωτήσεις και αποδοκιμαζόμενος από πολλούς συναδέλφους.
Αμέσως μετά, το λόγο πήραν εργαζόμενοι και εργαζόμενες που κατέθεσαν προτάσεις προς ψήφιση.
Η πρώτη πρόταση, που στηρίχτηκε από τους εκπροσώπους της Αυτόνομης Παρέμβασης και της ΠΑΣΚΕ, αλλά και από την πλειοψηφία των συναδέλφων που τοποθετήθηκαν στη συνέλευση, πρότεινε διήμερη κατάληψη της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου τη Δευτέρα 19/11 και την Τρίτη 20/11, τον ορισμό Επιτροπής Αγώνα για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, το συντονισμό με άλλα σωματεία και την εκπροσώπηση των εργαζόμενων, καθώς και τη διεξαγωγή νέας Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη 20/11.
Μέλος της ανεξάρτητης παράταξης ΣυνΈνωση πρότεινε τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι να απέχουν από τα καθήκοντά τους, χωρίς να αποφασιστεί απεργία, στάση εργασίας ή κατάληψη. Ο συνάδελφος που πρότεινε το παραπάνω επικαλέστηκε για άλλη μια φορά την έλλειψη νομοτυπίας της διαδικασίας.
Η τελευταία πρόταση που κατατέθηκε προς ψήφιση πρότεινε να μείνει ανοιχτό το Υπουργείο για να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι που πληρούν τις προϋποθέσεις εξαίρεσης από τις απολύσεις να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Όλες οι τοποθετήσεις και οι προτάσεις προς ψήφιση τόνιζαν την ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες ανάδειξης προεδρείου.
Η πρώτη πρόταση υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Η δεύτερη δεν πήρε καμία ψήφο και η τρίτη πήρε 2 ψήφους.
Η Επιτροπή Αγώνα των εργαζόμενων του Υπουργείου Υγείας καλεί τους συλλόγους εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ακυρώσουν την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που διαλύουν τις ζωές μας. Καλούμε να στηρίξετε τις κινητοποιήσεις μας και να έλθετε στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 20/11 στις 11.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας. Θα παραστούμε σαν επιτροπή αγώνα σε όλες τις κινητοποιήσεις άλλων συλλόγων εργαζομένων που έχουν στόχο το συντονισμό των αγώνων των εργαζόμενων και ανέργων.