Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου. Επισημαίνεται ότι όσον αφορά το στόχο της απομάκρυνσης 150.000 υπαλλήλων του Δημοσίου μέχρι το 2015, δεν προσμετρούν οι 53.000 που αποχώρησαν το 2010, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας.
Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών και αμφιταλαντεύσεων, αλλά και συγκεχυμένων πληροφοριών, το ελληνικό δημόσιο για πρώτη φορά απέκτησε ένα εργαλείο που καταγράφει το έμψυχο δυναμικό που απασχολείται σε αυτό και μάλιστα διαθέτοντας δημοσίως το ψηφιακό προφίλ των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω του Μητρώου Μισθοδοτούμενων στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το Μητρώο, που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, οι υπάλληλοι που υπηρετούν στο δημόσιο (εξαιρούνται οι ΔΕΚΟ) είναι 712.0076, ενώ απ' αυτούς οι 636.188 αποτελούν το μόνιμο τακτικό προσωπικό.
Στο Μητρώο, το οποίο θα επικαιροποιείται καθημερινά, με ευθύνη των διευθυντών προσωπικού και περίπου 7.000 χειριστές, παρέχονται πλήρη και ακριβή ποιοτικά στοιχεία για τους υπαλλήλους των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, κάθε εργαζόμενος θα έχει το δικό του ψηφιακό προφίλ, καθώς θα περιγράφεται μέσα από 75 πεδία, όπως τα προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, οικογενειακή κατάσταση, φύλο, ηλικία κλπ), την υπηρεσιακή του κατάσταση και τα τυπικά προσόντα (πτυχία, ξένες γλώσσες, εξειδίκευση κλπ). Και όλα αυτά δημοσίως καθώς οι πολίτες θα μπορούν να δουν τα στοιχεία στην ιστοσελίδα apografi.yap.gov.gr.
Σύμφωνα με το Μητρώο, αυτή τη στιγμή εργάζονται στο δημόσιο 636.188 υπάλληλοι ως τακτικό προσωπικό, 49.546 ως έκτακτο προσωπικό (συμβασιούχοι) και 20.242 ως μετακλητοί, αιρετοί κλπ.
Ωστόσο, ερωτήματα δημιουργούνται για το πόσοι πρέπει να αποχωρήσουν ακόμη μέχρι το τέλος του 2015 για να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων, που έχει θέσει η Τρόικα, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο αριθμό και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τις αποχωρήσεις και προσλήψεις (το 2010 δεν μετράει, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας) το δε 2011 έχουν καταγραφεί περίπου 40.000 αποχωρήσεις, στις οποίες, όμως, συμπεριλαμβάνονται και οι αποχωρήσεις από τις ΔΕΚΟ, οι οποίες δεν έχουν, ωστόσο, απογράψει τους υπαλλήλους τους.
Πάντως, ο κ. Ρέππας σχετικά με το στόχο της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις και σε συνδυασμό με τον περιορισμό των προσλήψεων, ενώ άφησε και ένα «παράθυρο» για απολύσεις, κάτι που έχει ζητήσει η Τρόικα, αλλά αυτή τη φορά χωρίς να είναι «τυφλές». Αποχωρήσεις που θα προέλθουν από την αναδιάρθρωση των οργανισμών του δημοσίου και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, αλλά και με βάση την αξιολόγηση που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
Τέλος, ο κ. Ρέππας αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των υπουργείων, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των δομών κατά 40% και την καλύτερη λειτουργία των υπουργείων, με τη μείωση πολλών διευθύνσεων με το ίδιο αντικείμενο εργασίας, είπε ότι θα αποτελεί μία «παρακαταθήκη» για την επόμενη κυβέρνηση, ενώ κάνοντας απολογισμό των δέκα μηνών που βρίσκεται στο υπουργείο, τόνισε ότι έγιναν σημαντικές προσπάθειες για να γίνει καλύτερη η δημόσια διοίκηση και επεσήμανε ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, κυρίως από τους εργαζόμενους, προκειμένου να περάσει από την απαξίωση στην καταξίωση.