Το «πράσινο φως» για πλήθος αγωγών αποζημίωσης εις βάρος του Δημοσίου δίνει απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, η οποία καταδεικνύει ότι ο πατέρας παιδιού που η μητέρα του δεν κάνει χρήση της εννεάμηνης άδειας λοχείας δικαιούται εκείνος τη συγκεκριμένη άδεια μετ΄ αποδοχών. Από το νοσοκομείο Μεταξά, στο οποίο εργάζεται ο πατέρας, του χορηγήθηκε μεν η σχετική άδεια, ωστόσο του αποκόπηκαν οι αποδοχές.
Ο εν λόγω άνδρας διεκδίκησε τα χρήματα δικαστικώς οπότε και αποφασίστηκε να το χορηγηθεί το ποσό 10.332 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στους μισθούς που εκείνος απώλεσε από την άρνηση των διοικούντων να του δώσουν άδεια ανατροφής.
Ο προσφεύγων είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να πάρει τη σχετική άδεια, καθώς η σύζυγός του δεν θα έκανε χρήση του δικαιώματος αυτού και εκ του νόμου, λόγω της ισότητας των φύλων, η υπηρεσία του όφειλε να αποδεχθεί το αίτημά του.
Ωστόσο, η διοίκηση του έδωσε μεν άδεια για εννέα μήνες, αλλά του έκοψε τις αποδοχές του όταν απέκτησε το πρώτο του παιδί. « Ο πατέρας δημόσιος υπάλληλος δικαιούται την ειδική άδεια μετ΄αποδοχών διάρκειας εννέα μηνών, που προβλέπεται και για τις μητέρες, προκειμένου να ασχοληθεί με την ανατροφή του τέκνου του, εφόσον η σύζυγός του δεν κάνει χρήση της άδειας αυτής», επισημαίνεται στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης
Νέες ρυθμίσεις για την άδεια άνευ αποδοχών και τις ώρες εργασίας.
Διεύρυνση της δυνατότητας χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών έως 5 χρόνια ή μειωμένο ωράριο για ανάλογο χρονικό διάστημα, προβλέπουν νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
Ειδικότερα, το υπουργείο προώθησε ρυθμίσεις βάσει των οποίων οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν άδεια χωρίς αποδοχές για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους συνολικής διάρκειας μέχρι 5 έτη, αντί των 2 ετών που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους να επιλέγουν με αίτησή τους μείωση των ωρών εργασίας μέχρι και 50% για χρονική διάρκεια μέχρι 5 χρόνια. Η μείωση μπορεί να γίνεται σε ημερήσια ή σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με την επιθυμία τους.
Σε καμία περίπτωση η χρήση των διευκολύνσεων αυτών δεν συνιστά επιβαρυντικό υπηρεσιακό στοιχείο για τον εργαζόμενο, διευκρινίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σχετική εγκύκλιο υπέγραψε ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας.
Διαβάστε όλη την εγκύκλιο κάνοντας κλίκ στον παρακάτω σύνδεσμο: