Λιγότερα κατά 2.258 θα είναι στο εξής τα κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπως προβλέπει το τελικό σχέδιο συνενώσεων του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 11.108 οργανικές κλίνες θα μείνουν οι 8.850, καθώς κλείνουν 1.298 (από το σύνολο των 5.268) στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας και 960 (από τις 5.840) στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης. Επιπλέον, από τα 33 νοσοκομεία, τα 22 αποκτούν συνδιοίκηση και μόνο τα 11 θα έχουν δική τους, αυτόνομη διοίκηση.
Βάσει των αλλαγών που ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου, τα κρεβάτια των νοσοκομείων μετά τις συγχωνεύσεις θα είναι πανελλαδικά λιγότερα κατά τουλάχιστον 11.000, ενώ «μαχαίρι» μπαίνει στις διοικήσεις τους (διοικητές και αναπληρωτές διοικητές) που μειώνονται σε 144 από 175.
Το μέτρο της κοινής διοίκησης τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γνωστοποιηθούν και οι τελικές επιλογές για τις συνενώσεις κλινικών με ίδιο αντικείμενο. Σε πρώτη φάση, πανελλαδικά οι διοικητές από 131 γίνονται 77, ενώ θα υπάρχουν και τέσσερις πρόεδροι, ένας αντιπρόεδρος και ένας διευθυντής, τέσσερις γενικοί διευθυντές και ένας κοινός έφορος. Παράλληλα, μειώνονται οι οργανικές κλίνες στα νοσοκομεία από 46.873 σε 35.815. Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των κλινών, που, όπως έγινε σαφές, μπορεί να περιοριστούν σε 32.000.
Ταυτόχρονα, εξετάζονται οκτώ μετατροπές νοσοκομείων σε κέντρα υγείας ή αποκατάστασης και θα γίνουν έξι συνεργασίες νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Στόχος των αλλαγών, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και η εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015. Μέχρι το τέλος του έτους, πάντως, στους στόχους του υπουργείου είναι να γίνει «οικονομία» 75 εκατ. ευρώ.
Πιο ευέλικτη διοίκηση
Το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), έτσι όπως διαμορφώνεται με τις αλλαγές, θα διοικείται ευκολότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Ενας διοικητής, όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου, θα μπορεί να έχει πλέον στην ευθύνη του όχι μόνον ένα αλλά δύο ή και τρία νοσοκομεία. Επιπλέον, τονίστηκε ότι τα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με άλλα πλεονεκτήματα που θα αποκτήσουν, όπως το διπλογραφικό σύστημα και η ψηφιοποιημένη διοίκηση, θα εκσυγχρονιστούν, ώστε να αποκτήσουν αντοχή, αφού ο πολίτης τα χρειάζεται διπλά σήμερα, εξαιτίας της κρίσης.
Οι νέες συνδιοικήσεις στα 42 διασυνδεόμενα νοσοκομεία θα έχουν το δικαίωμα να μετακινούν προσωπικό όλων των ειδικοτήτων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά και να προβαίνουν σε κοινές προμήθειες. Πάντως, οι αλλαγές έχουν προκαλέσει αναταραχή στις κόλπους των διοικήσεων, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ποια από τα πρόσωπα που κατέχουν σήμερα πόστα διοικητών και αναπληρωτών θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
Τι αλλάζει στην 4η ΥΠΕ
Από τα 17 νοσοκομεία που υπάγονται στην 4η ΥΠΕ, τα δέκα αποκτούν συνδιοίκηση, δηλαδή μειώνονται στις πέντε συνολικά από δέκα οι διοικήσεις τους, ενώ επτά άλλα θα συνεχίσουν να έχουν ένα διοικητή. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια θα λειτουργούν 4.880 κλίνες, θα υπάρχουν 12 διοικητές και 5 αναπληρωτές.
Ετσι, το ΑΧΕΠΑ, με 700 κλίνες, και το Ειδικών Παθήσεων με 10 κλίνες, διασυνδέονται και αποκτούν συνδιοίκηση με διοικητή και αναπληρωτή στο ΑΧΕΠΑ. Το Ιπποκράτειο με 800 κλίνες και το Αφροδισίων και Ειδικών Νόσων με 10 κλίνες θα έχουν διοικητή και αναπληρωτή στο Ιπποκράτειο. Το Θεαγένειο, 330 κλινών, παραμένει με δική του διοίκηση, όπως και τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, 180 κλινών, Σερρών, 360 κλινών, Δράμας , 250 κλινών, Ξάνθης, 210 κλινών, και Κομοτηνής, 270 κλινών, το οποίο θα συνεργάζεται με το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Ο «Αγιος Παύλος» και το 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ αποκτούν συνδιοίκηση. Θα διαθέτουν 250 κρεβάτια το πρώτο και 150 το δεύτερο και θα έχουν διοικητή στον «Αγιο Παύλο» και αναπληρωτή στο 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ. Ενας διοικητής στο Κιλκίς θα αναλάβει τα ηνία του νοσοκομείου της πόλης, διαθεσιμότητας 190 κλινών, αλλά και του νοσοκομείου - κέντρου υγείας Γουμένισσας, 40 κλινών. Το νοσοκομείο Καβάλας θα έχει 420 κρεβάτια και θα το αναλάβουν ένας διοικητής κι ένας αναπληρωτής διοικητής. Συνδιοίκηση θα έχουν στο εξής και τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης - Διδυμοτείχου, με 590 και 120 κλίνες αντίστοιχα, καθώς προβλέπεται διοικητής στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και αναπληρωτής στο Διδυμοτείχου.
Αντιδρούν οι γιατροί
Να ανοίξουν τα κρεβάτια που παραμένουν κλειστά εξαιτίας δραματικών ελλείψεων προσωπικού, την ώρα που η προσέλευση των πολιτών αυξήθηκε κατά 30%, ζητούν οι γιατροί, οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα στις ανακοινώσεις του υπουργείου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος), Δημήτρη Βαρνάβα, το κλείσιμο κρεβατιών ανακοινώθηκε με βάση παραποιημένα στοιχεία και στατιστικές αλχημείες, ενώ τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη από το εγχείρημα των συγχωνεύσεων θα είναι ασήμαντα μπροστά στις βαρύτατες επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών. «Στη σημερινή περίοδο έκρηξης της φτώχειας απαιτείται η υγειονομική θωράκιση της χώρας και η ποιοτική ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με δωρεάν, καθολικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας», αναφέρει ο ίδιος.
Ως επικοινωνιακό τρικ χαρακτηρίζει το σχέδιο για τις συγχωνεύσεις ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, καταγγέλλοντας ότι «ο υπουργός Υγείας μπλόφαρε παρουσιάζοντας ένα πρόχειρο και ημιτελές σχέδιο, που δεν έχει καμία σχέση με αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μαμούθ διοικητικοί σχηματισμοί θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στο σύστημα χωρίς να προσφέρουν εξοικονόμηση και θα συνεχιστεί το μπαράζ ανάλγητων μέτρων της κυβέρνησης από τα οποία δεν εξαιρείται ο ευαίσθητος χώρος της υγείας. «Επιχειρείται να συγκαλυφθεί η απροκάλυπτη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ που επιδιώκει το υπουργείο για καθαρά εισπρακτικούς λόγους. Η πολιτική ηγεσία του, δέσμια των επιλογών και των δεσμεύσεών της, συνεχίζει να αγνοεί τις εκπεφρασμένες θέσεις των ιατρικών συλλόγων και φορέων, αγνοεί τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των γιατρών και νοσηλευτών και δεν αποδέχεται τη συζήτηση με τα αιτήματα των στυλοβατών του ΕΣΥ, οδηγώντας στην πλήρη κατάρρευση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας», καταλήγει σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ.