Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΠΟΕΔΗΝΑΘΗΝΑ 21/7/2011
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2670
ΠΡΟΣ     ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΑΘΛΗΣΗΣ
                κο. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ

ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ


                Κύριε Υπουργέ,

                Ο Προϋπολογισμός του έτους 2011 για πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας – ΕΚΑΒ – διαμορφώθηκε στο ύψος των 152 εκατ. Ευρώ, μειωμένος κατά 8 εκατ. Ευρώ σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του έτους 2009 και κατά 3 εκατ. Ευρώ σε σχέση με τον Προϋπολογισμό  του έτους 2010.
                Οι υπάλληλοι των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας – ΕΚΑΒ εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού (συνταξιοδοτήθηκαν 20.000 υπάλληλοι τα δύο τελευταία έτη και προσλήφθηκαν ελάχιστοι). Εξαιτίας των ελλείψεων καταστρατηγούνται οι κοινοτικές οδηγίες και η εθνική νομοθεσία για 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, μία νύχτα και δύο ρεπό των εβδομάδα.
                Προσπαθήσαμε με διάλογο και κινητοποιήσεις, να υπογράψουμε Συλλογική Σύμβαση για την τήρηση των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων των υγειονομικών, αλλά το Υπουργείο Υγείας αρνείται την διαπραγμάτευση.
                Κύριο επιχείρημα της κωλυσιεργίας είναι η αδυναμία εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών, λόγω της υποστελέχωσης των τμημάτων των Νοσοκομείων.
                Το μηνιαίο ποσό πρόσθετων αμοιβών των υπαλλήλων δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ. Το ποσό αυτό καταβάλλεται για πραγματική προσφορά εργασίας πέραν της κανονικής (νύχτες, αργίες, υπερωρίες).
                Με το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής  Ν. 3986/2011  άρθρο 38 παράγραφος 1 θεσμοθετήθηκε η μείωση των ωρών από σαράντα (40) μηνιαίως σε είκοσι (20).
Εξαιτίας αυτού εκδόθηκε οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών να μειωθεί αντίστοιχα το κονδύλι των Πρόσθετων αμοιβών των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας – ΕΚΑΒ.
                Εάν υπάρξει μείωση του κονδυλίου των 152 εκατ. Ευρώ, θα είναι αδύνατον να εξοφλούνται τα δεδουλευμένα έκαστου μήνα του έτους 2011, με δεδομένο ότι ελάχιστοι υπάλληλοι υπερέβησαν το όριο των είκοσι ωρών μηνιαίως απλής καθημερινής υπερεργασίας. Οι κινητοποιήσεις και η αναταραχή στα Νοσοκομεία θα συνεχισθούν.
                Με το Νόμο 3984/2011 άρθρο 66 παράγραφος 34 άλλαξε ο τρόπος καταβολής των πρόσθετων αμοιβών. Καταργείται ο προληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ και η καταβολή τους θα γίνεται με χρηματικά εντάλματα των Νοσοκομείων.
                Η αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες καθυστερήσεις εάν δεν ληφθεί μέριμνα για τα εξής:
·         Οι μήνες Μάιος και Ιούνιος να πληρωθούν μέσω των ΥΔΕ που διαθέτουν τις πιστώσεις αφού η αλλαγή του τρόπου καταβολής έγινε 27 Ιουνίου ημέρα δημοσίευσης του Νόμου.
·         Η διόρθωση του άρθρου 66 παράγραφος 34 του Ν. 3984/2011 που καταργεί λάθος Νόμο (3259/98). Ο σωστός νόμος προς κατάργηση είναι ο Ν. 2592/98.
·          Η έγκαιρη μεταφορά των πιστώσεων στα Νοσοκομεία αφού απαιτείται χρονοβόρα τροποποίηση των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων για να εντάξουν τις πιστώσεις  των πρόσθετων αμοιβών.
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                   ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ