Το Νοσοκομείο σου ή ... το νοσοκομείο "μισή ώρα δρόμος"
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, συνεχίζει, τον αγώνα του, ο Σύλλογος εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δημιουργώντας, ένα βίντεο, στο διαδίκτυο. Μέσα, από αυτό, στέλνουν μήνυμα στους πολίτες και τους ζητάνε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, ώστε, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να παραμείνει ανοικτό. «Μην επιτρέψεις, να σου στερήσουν, το δικαίωμα, στην περίθαλψη. Το νοσοκομείο Κομοτηνής, πρέπει, να παραμείνει ανοικτό. Καμία κλειστή κλινική, καμία υποβάθμιση. Στήριξε την προσπάθεια μας, φώναξε κι εσύ μαζί μας, για ένα νοσοκομείο, χωρίς κενά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κλείνουν, απλά, ένα νοσοκομείο, βάζουν σε κίνδυνο, την ζωή όλων μας».

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Λοβέρδος: "Τα αλλάζω όλα στα νοσοκομεία"



Ο υπουργός Υγείας μιλά στο iatropedia.gr για όλους και για όλα. Για τους γιατρούς, τα νοσοκομεία, τις κομμένες παροχές στους ασθενείς, τα φάρμακα που μπορεί να έρθουν από την Ινδία, τις εφεδρείες στο ΕΣΥ, αλλά και για το ενδεχόμενο εκλογών και τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ.

 Ο κ.Λοβέρδος διαμηνύει ουσιαστικά στους γιατρούς πως …δεν είναι όλοι απαραίτητοι στο νέο σύστημα παροχών υγείας τον ΕΟΠΠΥ, καθώς όπως λέει «όποιος θέλει ας έρθει», ενώ επισημαίνει ότι οι αμοιβές θα είναι αυτές που έχουν καθορισθεί αφού «δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα».Ταυτόχρονα προαναγγέλλει ότι μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε κλείσιμο όλων των κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σε ότι αφορά το προσωπικό, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μπουν σε εφεδρεία διοικητικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων, διαβεβαιώνει όμως για άλλη μια φορά ότι το νέο εργασιακό σύστημα δεν αφορά γιατρούς και νοσηλευτές.

Σε ότι αφορά στην κρίση που διανύει η χώρα, διαμηνύει στους συναδέλφους του υπουργούς ότι όποιος δεν μπορεί  «να αντέξει τις νέες συνθήκες ας φύγει» ενώ καλεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να συμβάλουν στην ενότητα της παράταξης εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών. Βέβαια ο Ανδρέας Λοβέρδος αποφεύγει να απαντήσει για το αν ο ίδιος θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση εάν δε συμφωνούσε με περαιτέρω μέτρα στους πολίτες.

Σε ότι αφορά τις πολυσυζητημένες εκλογές, αποκλείει να γίνουν τους επόμενους 2,5 μήνες, αλλά αφήνει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την αρχή του έτους και μετά καθώς όπως λέει: «κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει το 2012».

Οι γιατροί και ο ΕΟΠΥΥ

Δεν αναμένεται να αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών που θα συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας, θέμα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον κλάδο. Όπως λέει, αυτά είναι τα χρήματα που έχουμε και όποιος εργασθεί πολύ έχει τη δυνατότητα να εισπράξει περισσότερα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξηγεί πως η λογική του νέου συστήματος παροχών υγείας είναι στραμμένη στους ασθενείς και όχι στους γιατρούς.

Σε ότι αφορά το αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας τονίζει πως παρότι έχει σχετικές εισηγήσεις από τον πρόεδρο του νέου φορέα, ο ίδιος δεν έχει καταλήξει καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε τη δαπάνη του συστήματος.

Εφεδρείες στα Νοσοκομεία

Σχετικά με τις εφεδρείες στο ΕΣΥ για πρώτη φορά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν εργαζόμενοι των νοσοκομείων

.Λουκέτο σε όλες τις κλινικές

Στην κατάργηση όλων των κλινικών που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ ώστε να αντικατασταθούν από τομείς είναι πιθανό να προχωρήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος όπως δηλώνει στο iatropedia.gr.

Το γεγονός αυτό βέβαια θα σημάνει ότι πολλοί σημερινοί διευθυντές θα μείνουν χωρίς αντικείμενο.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας:

Νοσοκομεία και προμήθειες

Υπερτιμολογήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά υλικών για τα νοσοκομεία παραδέχεται ο υπουργός Υγείας και όπως λέει χαρακτηριστικά «το υπουργείο εδώ δεν τα έχει κάνει καλά. Θα μπορούσαμε να αγοράζουμε φθηνότερα». Όπως εξηγεί, πολλές τιμές υλικών στο «παρατηρητήριο» που έχει δημιουργηθεί και περιλαμβάνει τις ανώτατες για κάθε προϊόν, παραμένουν υψηλές. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι σήμερα το 15% των υλικών στα νοσοκομεία αγοράζεται χωρίς διαγωνισμούς και αποτελεί το 50% των συνολικών δαπανών στις προμήθειες.

Το επόμενο διάστημα ο Ανδρέας Λοβέρδος θα δημιουργήσει ένα δοκιμαστικό «σύμπλεγμα» νοσοκομείων που θα αποτελείται από το Ερρίκος Ντυνάν, το Ωνάσειο, το Σισμανόγλειο, το Αμαλία Φλέμινγκ, την πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού καθώς και από ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Θα ορισθεί κοινή «υπερδιοίκηση» και θα έχουν κοινές προμήθειες αλλά και υπηρεσίες ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι καθώς διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία αγοράζουν ακόμη και κατά 200 με 300% λιγότερο τα τρόφιμα για τους ασθενείς.

Φάρμακα δια χειρός …Ινδών

Για πόλεμο συμφερόντων στον τομέα των φαρμάκων κάνει λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος καθώς αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια να μην έρθουν φθηνά σκευάσματα από άλλες χώρες καθώς όπως τονίζει: «το παιχνίδι των φαρμάκων είναι μεγαλύτερο από αυτό των εξοπλισμών».

Στο επιχείρημα των φαρμακοβιομηχανιών ότι φάρμακα που μπορεί να έρθουν από χώρες όπως η Ινδία ή η Κορέα είναι αμφιβόλου ποιότητας, απαντά ότι στην Ινδία παράγεται εξαιρετικής ποιότητας ιατρικό υλικό. Όπως και να χει όμως τονίζει πως θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της ποιότητας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αλλά και από τον ελληνικό ΕΟΦ. Ο ίδιος πάντως δηλώνει πως θα εμπιστευόταν τα φάρμακα αυτά να τα χορηγήσει στην οικογένειά του.



Οι εκλογές και η διαδοχή

Μήνυμα ακόμη και στους συναδέλφους του υπουργούς στέλνει ο υπουργός Υγείας καθώς τονίζει πως όποιος δεν μπορεί να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα και να κάνει τη δύσκολη δουλειά επειδή δεν αντέχει το κόστος που περιλαμβάνει και έντονες αντιδράσεις από τον κόσμο «θα πρέπει να φύγει και αν έρθει άλλος που θέλει να το παλέψει».

Σχετικά με το αν ο ίδιος θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα σε περίπτωση που δεν συμφωνεί με περαιτέρω μέτρα στους πολίτες αλλά και για το ενδεχόμενο εκλογών απαντά:

Σχετικά με τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι θεωρείται ένας από τους βασικούς διεκδικητές, ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντά και με χιούμορ.